web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

De huid achter de oren en tussen de tenen kan een verzameling ongezonde microben bevatten

Schrobben achter de oren en tussen de tenen kan helpen de huid in die gebieden gezond te houden, suggereert nieuw onderzoek. Het is bekend dat het microbioom, of de verzameling microben die op en in het menselijk lichaam leven, een rol speelt in de menselijke gezondheid en de huid is niet anders. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de samenstelling van het huidmicrobioom varieert in droge, vochtige en olieachtige delen van de huid.

Grootmoeder had gelijk: achter de oren en tussen de tenen schrobben kan helpen de huid in die gebieden gezond te houden, zo blijkt uit een nieuwe studie van een team van de George Washington University.

Het is bekend dat het microbioom, of de verzameling microben die op en in het menselijk lichaam leven, een rol speelt in de menselijke gezondheid en de huid is niet anders. Een nieuw onderzoek door een team van de George Washington University heeft aangetoond dat de samenstelling van het huidmicrobioom varieert in droge, vochtige en olieachtige delen van de huid.

Onderzoekers van het GW Computational Biology Institute wilden het huidmicrobioom van gezonde mensen nader bekijken. Marcos Pérez-Losada, universitair hoofddocent biostatistiek en bio-informatica aan de GW Milken Institute School of Public Health, en zijn team waren geïnteresseerd in het testen van wat zij ‘de Grootmoederhypothese’ noemen.

Lees ook eens:  Wat een wenkbrauwverandering deed voor beroemdheden

Keith Crandall, directeur van het Computational Biology Institute en hoogleraar biostatistiek en bio-informatica bij GW, zegt dat zijn grootmoeder de kinderen in zijn familie altijd opdroeg ‘achter de oren, tussen de tenen en in de navel te schrobben’. Crandall stelde dat deze hotspots normaal gesproken minder vaak worden gewassen in vergelijking met de huid van de armen of benen en dus verschillende soorten bacteriën kunnen herbergen.

Maar zou de Grootmoederhypothese standhouden als ze op de proef werd gesteld? Pérez-Losada en Crandall ontwierpen een innovatieve cursus genomica en lieten vervolgens een team studenten los om hen te helpen dit uit te zoeken.

De 129 afgestudeerde en niet-gegradueerde studenten werd geleerd hun eigen gegevens te verzamelen door bepaalde vochtige en olieachtige plekken, achter de oren, tussen de tenen en in de zee, af te vegen. Ze verzamelden ook monsters uit droge controlegebieden zoals de kuiten en onderarmen.

Vervolgens leerden de studenten hoe ze het DNA uit de huidmonsters moesten extraheren en sequencen om de microben die in de hotspots leven te vergelijken met die in de controlegebieden.


De onderzoekers ontdekten dat onderarmen en kuiten die tijdens het baden vaak grondiger worden gereinigd, een grotere diversiteit hadden en dus mogelijk een gezondere verzameling microben hadden vergeleken met de monsters die in de hotspots werden genomen.

Lees ook eens:  Jaap van Dissel geeft toe: Cijfers Corona Zijn Gelijk aan Cijfers Griep

Wanneer bepaalde probleemveroorzakende microben het microbioom overnemen, kunnen ze de balans verleggen naar de gezondheid, zegt Crandall. Als het microbioom in het voordeel van schadelijke microben kantelt, kunnen huidziekten zoals eczeem of acne het gevolg zijn, zegt hij.

De studenten bewezen de grootmoederhypothese en hun resultaten suggereerden dat schoonmaakgewoonten de microben die op je huid leven kunnen veranderen, en daarmee ook de gezondheidsstatus, zegt Crandall.

Dit onderzoek, inclusief een eerdere studie door hetzelfde team, is een van de eerste waarin wordt gekeken naar de diversiteit van locaties in het huidmicrobioom bij gezonde volwassen proefpersonen en kan een referentiepunt bieden voor toekomstig onderzoek. Crandall zegt dat het onderzoek naar de manier waarop de verzameling microben op de huid tot gezondheid of ziekte leidt, zich in een vroeg stadium bevindt.

De nieuwe studie “Ruimtelijke diversiteit van het huidbacterioom” werd op 19 september gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Microbiology.

Een watje met rozenwater is ook goed.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥