web analytics
11:11 Dubbele getallen
GeschiedenisPolitiek-Elite

Molukse kapers

https://www.ad.nl/nieuws/oud-marinier-wens-doden-treinkapers-kwam-uit-den-haag~ab0eef24/

Tjah hoe dan ook je kaapt geen treinen en je gijzelt geen scholen…
En dat deden zij dus wel.
Ik mocht dan ook eventjes niet naar school.
Niet dat ik dat erg vond als kind hoor…maar toch die angst was er…die was niet fris in die dagen weet ik nog.
Ik heb er nare herinneringen aan, men was bang dat ze nog meer scholen zouden gijzelen.
Nu woonden wij er in die tijd dichtbij.
En dichtbij ons was ook een Molukkerskamp…
Het was heel naar en die beelden roepen bij mij ook weer dat onbestemde nare gevoel op…

Ik weet nog dat het erg warm was…

Het weer van 23-5-1977

sun-5.pngwind-matig.png

Zeer zonnige en lekker warme (max 20,7°C) dag met ruim 10 uur zon. De lucht was vrijwel onbewolkt, er woei een zwakke wind (2 Bft) met matige windstoten (4 Bft).

Vaag op een andere site vermelden ze koud weer, maar we zaten in de tuin, lekker een boekje te lezen, weet ik nog.

Een regering die zegt, knal ze maar overhoop als het niet anders kan, dat is pas een regering die gaat voor de bevolking.
Er is een dreiging en men heeft mensen vermoord.
Twee gegijzelden zijn gedood en zes kapers zijn hierna gedood.
So what, risico van het vak, moet je dit maar niet doen…heel simpel…
—–

De hoofdconducteur (chef trein) en machinist werden onder bedreiging van een vuurwapen gesommeerd de trein te verlaten. Kort daarna mochten 40 reizigers de trein verlaten; de overige 54 reizigers werden gegijzeld. Onder hen de latere burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf, toen enkele weken zwanger. Enkele dagen voor de bestorming mochten Annie Brouwer en twee andere gegijzelden de trein verlaten, zodat er 51 gegijzelden (van 16 t/m 58 jaar) overbleven.

Tegelijkertijd begonnen vier Zuid-Molukkers met de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde waarbij 105 kinderen en 5 onderwijzers gegijzeld werden. Met deze acties wilden ze de Nederlandse regering dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken en bovendien eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als voor 25 mei 14:00 uur deze eisen niet zouden worden ingewilligd zouden de trein en de school worden opgeblazen. De Nederlandse regering liet echter weten pas over het ultimatum te willen praten als alle kinderen zouden zijn vrijgelaten.

Crisisteam

De regering (het demissionaire Kabinet Den Uyl) vormde een crisisteam, waarin naast minister-president Den Uyl ook de ministers van Justitie, Van Agt, en van Binnenlandse Zaken, De Gaay Fortman, zitting hadden. Van Agt bleek voorstander van een harde aanpak, waar de anderen voorstander waren van onderhandelingen.

Voor 25 mei stonden de verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland. Door de lijsttrekkers werd besloten de verkiezingscampagne te staken maar de verkiezingen zelf door te laten gaan. Den Uyl zei hierover: “Enkele tientallen mensen mogen ons niet afbrengen van de weg van onze eigen parlementaire democratische orde waarin de verkiezingen thuishoren.”

Na het verstrijken van het ultimatum kwamen nieuwe eisen: een vrije aftocht per vliegtuig vanaf Schiphol met de 21 Zuid-Molukse gevangenen, vijf gijzelnemers en de vijf leerkrachten. Met behulp van afluisterapparatuur was men te weten gekomen dat de gegijzelden op dat moment geen gevaar liepen zodat minister Van Agt ook dat ultimatum liet verstrijken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Treinkaping_bij_De_Punt

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥