web analytics
11:11 Dubbele getallen
GeschiedenisPolitiek-Elite

Indianen geschiedenis

Waarom staat deze kaart niet in de geschiedenisboeken?

Waarom staat deze kaart niet in de geschiedenisboeken? | Ancient Origins

Op de leeftijd van 10 jaar hebben de meeste kinderen in de Verenigde Staten alle 50 staten die deel uitmaken van het land uit hun hoofd geleerd. Maar eeuwen geleden was het land dat nu de Verenigde Staten is, een heel andere plaats. Meer dan 20 miljoen indianen verspreid over meer dan 1.000 verschillende stammen, groepen en etnische groepen bevolkten het gebied. Tegenwoordig zijn de Native Americans goed voor slechts 1,5 procent van de bevolking, en veel van hun geschiedenis is verloren gegaan, vooral omdat het huidige onderwijssysteem helaas ontbreekt, als het gaat om het onderwijzen van de rijke en complexe geschiedenis van de Verenigde Staten. Hier onderzoeken we weinig bekende feiten over Native Americans, die in elk geschiedenisboek moeten worden opgenomen.

Tribes/Stammen

Met ingang van januari 2016 zijn er 566 wettelijk erkende inheemse Amerikaanse stammen in de Verenigde Staten, zoals bepaald door het Bureau of Indian Affairs.

Voorafgaand aan het Europese  contact waren er meer dan 1.000 stammen, groepen of clans, maar helaas waren velen volledig verdwenen als gevolg van ziekte-epidemieën of oorlog.

Tegenwoordig is er geen enkele nauwkeurige historische kaart die de locatie weergeeft van Indiaanse stammen in Noord-Amerika, omdat de post-Europese contactsituatie voortdurend veranderde, waarbij contact plaatsvond op verschillende tijdstippen in verschillende gebieden.

 

Van de 16e tot de 19e eeuw daalde de populatie van indianen sterk van ongeveer 20 miljoen naar een dieptepunt van 250.000. Tegenwoordig zijn er ongeveer 2,9 miljoen indianen in Noord-Amerika.

Vanaf 2000 waren Navajo, Cherokee, Choctaw, Sioux, Chippewa, Apache, Blackfeet, Iroquois en Pueblo de grootste groepen in de Verenigde Staten per populatie.

Lees ook:   ‘Er zit niets anders op dan FVD of PVV te stemmen’

Waarom staat deze kaart niet in de geschiedenisboeken? | Ancient Origins

Stammen van de Indiase natie. ( Emerson Kent )

Regio’s

Inheemse Amerikaanse stammen in de Verenigde Staten zijn meestal verdeeld in 8 verschillende regio’s, waarbinnen stammen een aantal overeenkomsten hadden over cultuur, taal, religie, gewoonten en politiek.

  •  Noordwestkust – Inheemse Amerikanen hoefden hier niet te verbouwen omdat eetbare planten en dieren overvloedig aanwezig waren in het land en de zee. Ze staan ​​bekend om hun totempalen, kano’s die plaats bieden aan maximaal 50 personen en huizen gemaakt van cederhouten planken.
  • Californië – Er woonden ooit meer dan 100 inheemse Amerikaanse stammen. Ze visten, jaagden op klein wild en verzamelden eikels, die in een lichte maaltijd werden verwerkt.
  • The Plateau – The Plateau Native Americans woonde in het gebied tussen Cascade Mountains en de Rocky Mountains. Om zichzelf tegen het koude weer te beschermen, bouwden ze veel huizen deels ondergronds.
  • Het Grote Bekken – Uitgestrekt over Nevada, Utah en Colorado, moesten de indianen van het Grote Bekken een warm en droog klimaat verdragen en moesten ze veel van hun voedsel opgraven. Ze waren een van de laatste groepen die contact hadden met Europeanen.
  • Het zuidwesten – De inheemse bewoners van het zuidwesten creëerden gefaseerde huizen gemaakt van adobe-stenen. Veel van de stammen hadden bekwame boeren, groeiden gewassen en maakten irrigatiekanalen. Beroemde stammen hier zijn de Navajo Nation, de Apache en de Pueblo-indianen.
  • The Plains – The Great Plains Indians stonden bekend om hun jacht op bizons, buffels en antilopen, die overvloedig voedsel opleverden. Het waren nomadische mensen die in tipi’s leefden en ze bewogen voortdurend de kuddes.
  • Noordoost – De inheemse Noord-Amerikanen leefden in een gebied dat rijk is aan rivieren en bossen. Sommige groepen waren constant in beweging terwijl anderen permanente huizen bouwden.
  • Het zuidoosten – De meerderheid van de indianenstammen hier waren bekwame boeren en hadden de neiging om op één plek te blijven. De grootste inheemse Amerikaanse stam, de Cherokee, leefde in het zuidoosten.
Lees ook:   Geoengineering...die wij moeten betalen

Waarom staat deze kaart niet in de geschiedenisboeken? | Ancient Origins

Inheemse Amerikaanse inheemse culturenkaart door Paul Mirocha .

Talen

Men schat dat er in Noord-Amerika ongeveer duizend talen werden gesproken vóór de komst van de Europeanen.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 296 inheemse talen in Noord-Amerika, 269 ​​van hen zijn gegroepeerd in 29 families, terwijl de overige 28 talen isolaten of niet-geclassificeerd zijn.

Geen van de inheemse talen van Noord-Amerika had een schrijfsysteem. De gesproken talen waren echter niet primitief en ook niet eenvoudig. Velen hadden grammaticasystemen zo complex als die van het Russisch en het Latijn.

Er was (en is) een enorme variatie tussen de talen. Individuen van clans of stammen die slechts honderd mijlen van elkaar verwijderd zijn, zijn misschien totaal niet in staat geweest om via spraak te communiceren. Naburige stammen gebruikten vaak een vorm van gebarentaal om met elkaar te communiceren.

 

Volgens UNESCO worden de meeste inheemse talen in Noord-Amerika ernstig bedreigd en velen zijn al uitgestorven.

In de Verenigde Staten is de Navajo-taal de meest gesproken inheemse Amerikaanse taal, met meer dan 200.000 sprekers in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Slechts 8 Native American-talen in de Verenigde Staten hebben een populatie van sprekers die groot genoeg is om een ​​middelgrote stad te bevolken.

Dit zijn Navajo, Cree, Ojibwa, Cherokee, Dakota, Apache, Blackfoot en Choctaw.

Minder dan 20 Native American-talen in de Verenigde Staten zullen naar verwachting nog eens 100 jaar overleven.

Waarom staat deze kaart niet in de geschiedenisboeken? | Ancient Origins

Inheemse Amerikaanse stamtaalkaart.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥