web analytics
11:11

Protest bij intocht Sint in Gouda

Protest bij intocht Sint in Gouda

24-9-14
Een organisatie die zich ‘Kick Out Zwarte Piet’ noemt, wil de intocht van St. Nicolaas in Gouda verstoren. Via een Facebookpagina worden mensen opgeroepen op zaterdag 15 november naar de Markt in Gouda te komen. Er wordt busvervoer aangeboden van uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
‘Het is tijd dat de samenleving waarin bevolkingsgroepen structureel worden gediscrimineerd, verandert in een samenleving waarin een ieder – ongeacht kleur, geloof, etniciteit of seksuele geaardheid – onverhinderd een leven kan opbouwen,’ zo luidt het op de Facebookpagina van Kick-Out Zwarte Piet.

‘Dat is ook een samenleving waarin Sinterklaas een kinderfeest is waar alle kinderen en volwassenen zich prettig bij voelen en niet een feest dat leidt tot polarisatie en wederzijds onbegrip. Nu de ogen van de wereld op Nederland gericht zijn, is het tijd om massaal te tonen dat er ook een ander geluid is,’ aldus de protestbeweging.

Ze verwijst naar de uitspraak van de rechter, begin juli, over de intocht in Amsterdam. In die uitspraak wordt gezegd dat burgemeester Eberhard van der Laan in zijn afweging voor de vergunning voor de jaarlijkse sinterklaasintocht de rol van Zwarte Piet die aanstootgevend kan zijn voor zwarte mensen, had moeten meewegen.

Negatieve reacties
De aankondiging van de actie is als een lopend vuurtje verspreid via social media en de website Geen Stijl. De reacties zijn niet lovend voor de initiatiefnemers van het protest.

Of Gouda de actie van Kick Out Zwarte Piet bij de landelijke intocht in de kaasstad toestaat, is nog niet bekend.

Lees ook:   Majesteitsschennis is ouderwets

https://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3754505/2014/09/24/Protest-bij-intocht-Sint-in-Gouda.dhtml

Niets beters te doen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button