19 september 2020

 

Apple, Facebook en Microsoft aangeklaagd om aftappen

Apple, Facebook en Microsoft aangeklaagd om aftappen
Een groep privacy-activisten hebben in diverse Europese landen klachten ingediend tegen Facebook, Apple, Skype, Microsoft en Yahoo omdat zij gegevens van Europeanen beschikbaar zouden maken aan de Amerikaanse overheid.

Dat blijkt uit een brief (pdf) die de groep Europe-v-Facebook.org online heeft gezet. De groep bestaat sinds 2011 en begon toen met een strijd tegen privacyschending door Facebook.
Nu zijn klachten ingediend in Ierland (tegen Facebook en Apple), Luxemburg (tegen Skype en Microsoft) en Duitsland (tegen Yahoo).
Deze bedrijven zijn door klokkenluider Edward Snowden en in artikelen van onder meer the Guardian beschuldigd van het delen van communicatiegegevens met de Amerikaanse geheime dienst NSA. De organisatie zou toegang krijgen tot servers en zo massaal gegevens over e-mails, berichten op sociale media en telefoongegevens aftappen.
Privacywet
Volgens Europe-v-Facebook.org overtreden de techbedrijven Europese privacywetgeving. Omdat ze gebruikmaken van Europese dochterondernemingen valt de verwerkte data, ook als deze wordt verstuurd naar Amerikaanse servers, onder de Europese wet.
“Volgens onze wetten is de export van persoonlijke gegevens naar een Amerikaanse bedrijf alleen toegestaan als er een adequaat niveau van bescherming kan worden geboden”, aldus de activisten. “Sinds de recente onthullingen rond PRISM (het aftapprogramma van de VS red.) kan er niet meer gesproken worden van adequate bescherming.”
De bedrijven ontkennen dat de NSA direct toegang krijgt tot servers en stellen dat alleen met verzoeken via een rechter specifieke informatie kan worden opgevraagd. Europe-v-Facebook.org stelt dat de bedrijven verplicht zijn te liegen als er wel toegang wordt gegeven en de verklaringen dus geen waarde hebben.
“We willen een verklaring van Europese autoriteiten of het doorsturen van persoonlijke gegevens volgens hen is toegestaan. Als dat zo is, moeten we de wet misschien gaan aanpassen.”
Youtube en Google, volgens de berichten ook onderdeel van PRISM, zijn in de klachten nog niet meegenomen omdat deze bedrijven geen gebruikmaken van Europese dochterondernemingen en dus niet op dezelfde manier gegevens doorsturen.
Vijf dingen die je moet weten over PRISM
Lees alles over het aftapprogramma

Lees ook:   Speelgoedwinkel Intertoys kapot

Dus zeg nooit, dat protesteren toch geen zin heeft…je ziet het wat mensen kunnen doen!
Verspreid het woord is ook genoeg!

Zorg dat mensen bewustwording ondergaan!

Gerelateerde berichten