02 maart 2021

 

Blinden kunnen weer zien

Blinden kunnen weer zien

OXFORD –
Chirurgen in Oxford hebben een manier gevonden om het zicht van zes patiënten die vrijwel blind waren, terug te brengen.

Bij de operatie brachten chirurgen een gen in de ogen, dat vervolgens door middel van lichtdetecterende cellen werd geactiveerd.
De betrokken artsen zijn van mening dat de behandeling op termijn gebruikt zou kunnen worden om allerlei vormen van blindheid te behandelen.
Stabiel
BBC berichtte twee jaar geleden al over de start van de proef. Jonathan Wyatt (63) was de eerste die onder het mes ging. Wyatt kon nog net zien voor de operatie plaatsvond. Zijn hoop was dat de procedure verdere achteruitgang tegen kon houden, zonder het beetje zicht dat hij nog had aan te tasten.
Na de operatie bleek zijn zicht niet alleen gestabiliseerd, maar zelfs verbeterd. Wyatt is nu in staat om in de optiekzaak drie regels meer te lezen op het welbekende bord met lettertjes.
”Het voelde alsof ik aan de rand van de afgrond stond”, vertelt Wyatt tegenover de BBC. Zijn vrouw, Diane, bevestigt dit. ”Hij was erg depressief. Nu heeft hij zijn onafhankelijkheid weer terug. Hij kan dingen zien die hij eerder niet meer zag, kan alleen naar de winkel en is al met al weer een stuk positiever!”
Kleuren
Wayne Thompson onderging dezelfde behandeling als Wyatt en ook hij merkte gelijk al effect. ”Mijn kleurwaarneming is duidelijk verbeterd. Bomen en bloemen lijken veel levendiger en ik kan voor het eerst sinds mijn zeventiende jaar weer sterren te zien.”
Professor Robert MacLaren wil de gentherapie nog verder onderzoek en op termijn daadwerkelijk gebruiken om ook andere vormen van genetische blindheid te genezen.
Nederlandse artsen is het afgelopen juni ook al gelukt om een blinde vrouw weer te laten zien. Dit ging op een iets andere manier, door middel van een netvliesimplantaat. De vrouw heeft nog wel een camerabril nodig en ziet alleen in zwart-wit.

Lees ook:   De grote volksziekten

Super nieuws dit, geweldig!
Dat dit kan allemaal…
Wonderlijk.

Gerelateerde berichten