web analytics
...

Nieuwe tinnitusbehandeling verlicht hinderlijk oorsuizen

Een niet-invasief apparaat dat is ontworpen om hersencircuits opnieuw te bedraden, verminderde de symptomen van tinnitus in een groot, verkennend klinisch onderzoek

Tinnitus, de perceptie van fantoomgeluiden bij afwezigheid van echt geluid, treft miljoenen mensen over de hele wereld. Volgens een recente evaluatie heeft ongeveer een op de 10 volwassenen in de VS last van tinnitus – en bij bijna een kwart van deze personen duren de symptomen meer dan 15 jaar. Mensen met tinnitus kunnen ook complicaties ervaren, zoals concentratiestoornissen, vermoeidheid, angstgevoelens en een algehele vermindering van de kwaliteit van leven.

Psychologische interventies zoals cognitieve gedragstherapie kunnen het leed helpen verminderen, maar tot op heden is er van geen enkel medicijn of medisch hulpmiddel aangetoond dat het deze aandoening op betrouwbare wijze verbetert. Nu zijn onderzoekers geleidelijk dichter bij het realiseren van een behandeling voor tinnitus gekomen. Volgens een nieuwe studie, vandaag gepubliceerd in Science Translational Medicine , kan een niet-invasief apparaat dat een techniek toepast die bekend staat als bimodale neuromodulatie, waarbij geluiden worden gecombineerd met zaps naar de tong, een effectieve manier zijn om verlichting te bieden aan tinnituspatiënten .

Volgens co-auteur van de studie Hubert Lim , een universitair hoofddocent biomedische technologie en otolaryngologie aan de Universiteit van Minnesota, richt deze behandeling zich op een subset van hersencellen die abnormaal vuren. Door middel van studies bij zowel mensen als dieren hebben Lim’s team en anderen eerder gemeld dat elektrisch stimulerende aanraakgevoelige neuronen in de tong of het gezicht neuronen in het gehoorsysteem kunnen activeren. Het koppelen van deze zaps aan geluiden lijkt hersencircuits die verband houden met tinnitus opnieuw te bedraden.

De techniek die door Lim en zijn collega’s is ontwikkeld, is ontworpen om de activering van hersencircuits te bevorderen in reactie op veel verschillende geluiden om fantoomgeluiden te overstemmen. “Het idee is dat je brein uiteindelijk gevoelig wordt voor veel verschillende dingen”, legt Lim uit. “In zekere zin heb je de tinnitusneuronen onderdrukt, maar alleen door de andere neuronen te verheffen.” Een andere groep onder leiding van Susan Shore, een professor in otolaryngologie aan de Universiteit van Michigan, ontwikkelde een soortgelijk apparaat met een andere aanpak: in plaats van de gevoeligheid voor een breed spectrum aan geluiden te vergroten, koppelt de methode van het team een ​​geluid dat overeenkomt met het fantoom dat wordt gehoord door patiënten met een specifiek getimede elektrische puls naar het hoofd of de nek. In een onderzoek uit 2018 met 20 mensen met tinnitus, meldde het team van Shore datdeze techniek was effectief in het verminderen van de luidheid en opdringerigheid van de tinnitus van de proefpersonen . “Je kunt het zien als twee manieren om tinnitus te behandelen”, zegt Lim. “Een daarvan is dat je kunt proberen [de tinnituscellen] te vinden en ze af te sluiten. Onze aanpak is om alles in het gehoorsysteem veel hyperactiever te maken voor alles behalve de tinnitus. “

Lees ook:   Jumbo jokt

Om de werkzaamheid en veiligheid van hun apparaat te onderzoeken, voerden Lim en zijn collega’s een gerandomiseerd, dubbelblind verkennend onderzoek uit met 326 volwassenen met chronische tinnitus op twee locaties: St.James’s Hospital in Ierland en het Tinnitus Centre aan de Universiteit van Regensburg in Duitsland. De deelnemers kregen de instructie om het apparaat gedurende 12 weken dagelijks 60 minuten te gebruiken. Ze waren onderverdeeld in drie groepen, die elk enigszins verschillende behandelingen kregen, afhankelijk van het type geluid dat werd gebruikt, de timing van elektrische pulsen en de vertraging tussen het geluid en de stimulatie. De studie werd gefinancierd door Neuromod Devices, een in Dublin gevestigd bedrijf, waar Lim Chief Scientific Officer is, dat het apparaat voor bimodale neuromodulatie ontwikkelt en verkoopt.

De resultaten toonden aan dat 84 procent van de deelnemers het 12 weken durende regime voltooide. Naderhand vertoonde ongeveer 81 procent van de deelnemers die aan de behandeling voldeden, verbetering in psychosociale variabelen zoals het concentratievermogen of slaap, samen met lagere niveaus van angst en frustratie en een betere kwaliteit van leven. Bij ongeveer 77 procent van de groep hield deze verbetering een jaar later aan. Ook gaf 66 procent van de deelnemers aan dat ze baat hadden bij het apparaat. Er waren geen significante verschillen in deze maatregelen tussen de drie groepen.

“De studie is zeer grondig en veelomvattend”, zegt Richard Tyler, een audioloog aan de Universiteit van Iowa, die niet betrokken was bij de nieuwe studie. “Aangezien er op dit moment geen pil of geen operatie beschikbaar is voor tinnitus, is dit werk erg belangrijk.” Hij voegt eraan toe dat het onderzoek echter enkele opmerkelijke tekortkomingen vertoonde. Het meest zorgwekkende was het ontbreken van een controleconditie waarbij sommige deelnemers geen enkele therapeutische stimulatie zouden krijgen om placebo-effecten uit te sluiten. Een andere beperking was dat de auteurs niet rapporteerden of de proefpersonen een vermindering van tinnitus ervoeren – feitelijke veranderingen in de percepties van de fantoomgeluiden. “Je hebt tinnitus en je hebt reacties op tinnitus. Dat zijn twee verschillende dingen ”, zegt Tyler. “Als u gaat proberen de tinnitus te verminderen, moet u de tinnitus meten.”

Lees ook:   Vaccinaties wel of niet gezond?

Volgens Lim koos zijn groep ervoor om zich te concentreren op hoe de deelnemers aan de studie reageerden op tinnitus, omdat de auditieve percepties van patiënten kunnen variëren, afhankelijk van hoe ze worden beïnvloed door de aandoening. Het team heeft echter perceptuele veranderingen gemeten en is van plan om die bevindingen in een volgende paper te presenteren.

“Ik was onder de indruk van de verbeteringen die werden gemeten bij de patiënten”, zegt Rilana Cima , een psycholoog aan de Universiteit Maastricht in Nederland, die niet betrokken was bij dit onderzoek, maar momenteel samenwerkt met enkele co-auteurs aan een ander onderzoek. Hoewel de aanpak veelbelovend lijkt, zou het nuttig zijn om te zien of een groep die niet gelieerd is aan het bedrijf dat het apparaat ontwikkelt, deze resultaten kan repliceren, voegt ze eraan toe. “Ik zou adviseren, voordat we deze dingen massaal gaan produceren, om dat eerst te doen.”

Het bimodale neuromodulatieapparaat van Neuromod is momenteel verkrijgbaar via artsen in Ierland en Duitsland voor prijzen van € 2.500 tot € 2.750 (ongeveer $ 2.900 tot $ 3.200). Volgens Lim vraagt ​​het bedrijf ook goedkeuring van de Food and Drug Administration om de behandeling in de VS beschikbaar te maken. Zijn groep plant ook verdere experimenten om het mechanisme te onderzoeken dat ten grondslag ligt aan de effectiviteit ervan. “In dit stadium kunnen we zeggen dat bimodale stimulatie dingen in de hersenen verandert”, zegt Lim. “De volgende stap is om beeldvorming van de hersenen [bij mensen] en dierproeven uit te voeren om erachter te komen wat er in de hersenen is veranderd.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button