28 februari 2021

 

RIVM waarschuwt voor legionella in tuinslang

RIVM waarschuwt voor legionella in tuinslang
In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Deze waarschuwing geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (Denk ook aan de plantenspuit op de vensterbank!)
Als je besmette waternevel inademt, kun je heel ziek worden. Wie onder de sproeikop in zijn tuin wil gaan staan, kan het water dus beter eerst even door laten lopen. Voor spelen onder de tuinsproeier geldt hetzelfde advies.
Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een infectieziekte.

Besmette patiënten voelen zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn.
De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar zonder behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn. Iedereen die water beheert, moet aan strenge regels voldoen om legionella te voorkomen, maar toch worden jaarlijks honderden mensen ziek.
Doorspoelen
“Legionella is geen typisch zomerprobleem. De bacterie kan zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden Celsius ontwikkelen. Maar in de zomer kunnen mensen er wel makkelijker mee in aanraking komen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.
Dat is bijvoorbeeld het geval in vakantiehuisjes. “Altijd even alle kranen opendraaien, dan spoelen meteen schadelijke metaaldeeltjes uit de leidingen weg.”
Camping
Het ministerie van Milieu waarschuwt op de website ook voor douchen op kampeerterreinen. “Laat vooral als het warm is de douche even lopen.”
En natuurkampeerders die soms een eigen douche maken door een waterzak in een boom te hangen, moeten zo’n zak steeds opnieuw vullen met koud water. En niet vergeten: wie na weken zomervakantie weer thuis komt, moet daar ook de kranen opendraaien om risico’s uit te sluiten.
Door: Gezondheidsnet

https://www.legionella.nl/

Legionella onder de loep
Voorkom veteranenziekte
De legionellabacterie veroorzaakt de veteranenziekte. De symptomen kunnen variëren van een flinke verkoudheid tot griep met longontsteking en hoge koorts.

besmetting, ziek, legionella, legionellagriep, veteranenziekte, antibiotica, verkoudheid, griep, bacteriën, hoofdpijn

Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen legionellabacteriën gevaar opleveren. Zo vinden deze bacteriën water met een temperatuur tussen de 25 en 50 graden Celsius erg prettig. Vanaf 20 graden Celsius gaan zij groeien en vermenigvuldigen. Hiervoor hebben de bacteriën slijmlaagjes aan de binnenkant van leidingen nodig. Dit ontstaat in langdurig stilstaand water.

Lees ook:   Kernenergie!

Besmetting
Besmetting is alleen mogelijk als hele kleine besmette waterdruppeltjes (aerosolen) vrijkomen en worden ingeademd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het douchen, in whirlpools, zwembaden, airconditioning en koeltorens. Deze installaties moeten dus altijd goed gecontroleerd worden. Je kunt niet besmet raken door het drinken van besmet water of via iemand anders.
Als de temperatuur van het douchewater in je warmwatertoestel thuis afgesteld is op minimaal 60 °C wordt de bacterie gedood. Je kunt dan dus veilig douchen. Als je twijfelt aan je watersysteem, kun je de douche een paar minuten doorspoelen met alleen heet water. Je kunt dit bijvoorbeeld doen wanneer je lang op vakantie bent geweest. Het water heeft dan een tijd stilgestaan. Houd hierbij de douchekop bij de afvoerput zodat je geen waterdruppels kunt inademen. De leidingen zijn dan weer schoon.
Ziekteverschijnselen
Er zijn twee manieren waarop een legionellabesmetting tot uiting kan komen.
Legionellagriep. Gedurende twee tot vijf dagen heeft u symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. De ziekte is in deze vorm niet gevaarlijk en klachten kunnen vanzelf weer over gaan.
Veteranenziekte. Dit is een ernstigere vorm van legionella besmetting. De tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen (incubatietijd) ligt tussen de twee tot tien dagen. Hoofdpijn, spierpijn, longontsteking en koorts boven de 39°C zijn de symptomen. Sommige patiënten hebben ook last van braken en diarree.
Wie zijn er extra gevoelig?
Mensen met een slechtere afweer hebben meer kans om ziek te worden. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen en zware rokers. Maar ook mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer verminderen (zoals bij hiv-infectie), kunnen ziek worden. Bij hen kan veteranenziekte zeer ernstige gevolgen hebben. Maar met het toedienen van de juiste antibiotica is de ziekte goed te behandelen, al kan dit lang duren.

Door: Carlien van den Brand

https://www.aava.nl/Legionella/42_vragen.htm#Wat zijn de verschijnselen van de ‘veteranenziekte’?

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Legionellose

Gerelateerde berichten