web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Boze boerin stort zesduizend kilo aardappels bij hoofdkantoor DEEN

Aardappelteler Astrid Francis uit de Beemster stond vanmiddag bij het hoofdkantoor van DEEN op de stoep met zesduizend kilo van haar eigen aardappels. De supermarkt geeft volgens haar de voorkeur aan buitenlandse aardappels, terwijl de Nederlandse schuren vol liggen. “Als je een consument onterecht vertelt dat aardappels niet leverbaar zijn, dan kom ik ze wel brengen!”

“Ik ben al een tijdje boos”, vertelt Astrid Francis verhit, maar bevlogen. “De schuren liggen vol met kwalitatief goede aardappels, maar de boeren krijgen momenteel 1 cent per kilo en de aardappels gaan weg als veevoer in plaats van frietaardappels.”

Francis is zelf aardappelteler en levert Beemster Valery-aardappels bij DEEN. Van haar buurman hoorde zij dat haar aardappels daar niet meer in de schappen liggen door een leveringsprobleem. “Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworpafstand van de winkel.”

“Toen kwam er een idee in mij op: ik ga ze zelf wel brengen”

ASTRID FRANCIS – AARDAPPELTELER
Ze deed navraag bij haar tussenpersoon en die vertelde dat DEEN de aardappels niet meer bestelt, omdat het seizoen van de Nederlandse aardappel voorbij is. “Ze bestellen de aardappels nu uit Israel”, vertelt Francis boos. “De consument wordt gewoon voorgelogen als ze zeggen dat ze er niet meer zijn.”

Lees ook eens:   Wat is dan liefde?

Eerlijke keuze
Haar frustratie gaat verder dan haar eigen aardappels. “Heel veel boeren zitten met dit probleem. Wij proberen als boer te voldoen aan alle regels om rekening te houden met het milieu. Als we onze productie gaan weggooien om het uit het buitenland te verschepen, daar word ik boos van.”

Francis hoopt met haar actie de consument bewust te maken dat ze beter geen buitenlandse producten kunnen kopen, maar ze hoopt ook het beleid in de supermarkt ter discussie te stellen. “Als de consument de kans niet krijgt, dan hebben ze ook geen eerlijke keuze.”

Reactie DEEN
De actie was vooraf niet aangekondigd en Algemeen Directeur Leendert van Eck reageert dan ook verrast. “Er wordt ineens een vracht aardappels gelost voor ons dok. In deze tijd staan veel ondernemers onder druk en ik begrijp de boosheid en frustratie dan ook, maar ik vind het niet gepast om daar op deze manier aandacht voor te vragen.”

“Ik begrijp de boosheid en frustratie, maar ik vind het niet gepast om daar op deze manier aandacht voor te vragen.”

LEENDERT VAN ECK – ALGEMEEN DIRECTEUR DEEN
Inhoudelijk laat Van Eck weten dat zij bereid zijn vanuit DEEN mee te denken in het aardappeloverschot dat momenteel heerst, maar dat zij in hun keuzes wel afhankelijk zijn van al bestaande contracten – ook met buitenlandse leveranciers.

Lees ook eens:   Wat maakt dat een kind zich jongen of meisje voelt?

De supermarktketen liet later vandaag in een officiële reactie weten de aardappels van Astrid via een tussenpersoon te kopen. Van deze tussenpersoon kregen ze te horen dat het einde seizoen was. Dat er nog aardappels beschikbaar waren, was niet bekend.

“Overigens gaat het om aardappels in 2 kilo verpakkingen, waar DEEN ongeveer 250 zakken per week van verkoopt. DEEN is slechts een kleine afnemer”, benadrukt de supermarkt. “We zijn bereid mee te denken in het aardappeloverschot dat er is. Maar dan wel in de vorm van een goed gesprek.”

 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/267250/boze-boerin-stort-zesduizend-kilo-aardappels-bij-hoofdkantoor-deen

Goede actie!
En zo is het we hebben de beste aardappels hier, (Kijk alweer uit naar de opperdoezen ook al waren die de afgelopen 2 jaar niet zo lekker, ook uit het buitenland gehaald? Malta is ook een heerlijke aardappel overigens) waarom ze uit het buitenland halen?

Je zou in de supermarkten kunnen vragen om  Nederlandse aardappelen of gewoon geen buitenlandse meer kopen als boycot.

Ps dat is pas slecht voor het milieu aardappels uit een ander land gaan halen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥