web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Oude Maya-steden waren gevaarlijk besmet met kwik

edc0c7a22ab31195993e261beb83e6df AnGel-WinGs.nlArcheologen hebben ontdekt dat oude Maya-steden gevaarlijk besmet waren met enorme hoeveelheden Mercurius.

 

Wat zou een logische verklaring zijn voor het vinden van een enorme hoeveelheid Mercurius in de antieke wereld? Er is geen gemakkelijke verklaring en we kunnen waarschijnlijk weloverwogen gissingen maken over waar de oude beschavingen kwik voor gebruikten. We vinden bewijs van het gebruik van kwik in verschillende culturen over de hele wereld. We vinden er bewijzen van in het oude China, we vinden er bewijzen van in Amerika. Maar de exacte reden blijft een mysterie. Nu zijn we een ander mysterie tegengekomen: enorme hoeveelheden kwik en kwikvervuiling zijn geïdentificeerd door archeologen in de oude Maya-wereld.


Er komt geen einde aan de wonderen die de oude Maya-steden in Meso-Amerika te bieden hebben. Onder het oppervlak van de bodem schuilt echter een onverwacht gevaar: kwikvervuiling. De Maya’s van de Klassieke Periode, tussen 250 en 1100 CE, gebruikten vaak kwik en kwikhoudende producten, wat leidde tot deze vervuiling, volgens een overzichtsartikel gepubliceerd in Frontiers in Environmental Science. Op sommige plaatsen is de vervuiling zo zwaar dat ze zelfs vandaag de dag een gevaar voor de gezondheid kan vormen voor archeologen die onoplettend zijn. “Kwikvervuiling in het milieu wordt vaak aangetroffen in industriële landschappen en stedelijke gebieden”, zegt hoofdauteur Dr. Duncan Cook van de Australian Catholic University. Er is geen gemakkelijke verklaring voor het vinden van kwikdiep begraven in bodems en sedimenten in oude Maya-steden, totdat we de archeologie van de regio onderzoeken, wat aangeeft dat de Maya’s eeuwenlang kwik gebruikten.

In deze studie beoordeelden Cook en collega’s voor het eerst alle kwikniveaus in bodem en sedimenten op oude Maya-sites. In de Klassieke Periode kon overal kwikverontreiniging worden gedetecteerd, behalve bij Chan B’i, een Meso-Amerikaanse ‘Pompeii’-locatie in El Salvador. Deze sites omvatten Chunchumil in het huidige Mexicaans, Marco Gonzales, Chan b’i en Actuncan in Belize, La Corona, Tikal , Petén Itzá, Piedras Negras en Cancuén in Guatemala, Palmarejo in Honduras en Cerén, dat een Meso-Amerikaanse ‘Pompeiii’ in El Salvador. Actuncan heeft concentraties zo laag als 0,016 delen per miljoen en Tikal heeft concentraties zo hoog als 17,16 delen per miljoen. Ter vergelijking: kwik in sedimenten wordt als giftig beschouwd bij 1 deel per miljoen (ppm).

Lees ook eens:  Genetische schijf Een mysterieus 6000 jaar oud artefact - Onze geschiedenis is NIET wat ons wordt verteld!

Waarom was er in de prehistorie kwikvervuiling? Sommige Maya-sites bevatten verzegelde vaten gevuld met metallisch kwik, zoals Quiriqua (Guatemala), El Paraso (Honduras) of Teotihuacan (Centraal Mexico), dat vroeger een multi-etnische stad was. Andere Maya-objecten werden in andere delen van de regio beschilderd met kwikhoudende verf, voornamelijk gemaakt van het mineraal cinnaber. Uit het onderzoek van de auteurs wordt geconcludeerd dat de oude Maya’s hun muren vaak versierden met cinnaber-verven en kwikhoudende poeders. Bodem en water kunnen verontreinigd zijn door dit kwik dat uit de patio’s, vloeren, muren en keramiek lekte.

In de Maya-beschaving bevatten objecten zielskracht, of ch’ulel, die in het bloed werd gevonden. Volgens co-auteur Dr. Nicholas Dunning, een professor aan de Universiteit van Cincinnati, was cinnaber een krachtig en kostbaar pigment, maar het was ook dodelijk, en het blijft tot op de dag van vandaag een erfenis in bodems en sedimenten rond oude Maya-sites. In het licht van de zeldzaamheid van kwik in de kalksteen die ten grondslag ligt aan een groot deel van de Maya-regio, is het mogelijk dat elementair kwik en cinnaber gevonden op Maya-sites oorspronkelijk werden gewonnen in nabijgelegen regio’s nabij de noordelijke en zuidelijke grenzen van de oude Maya-wereld, en geïmporteerd door handelaren naar de steden.

Naast schade aan het centrale zenuwstelsel, de nieren en de lever, veroorzaakt chronische kwikvergiftiging ook tremoren, verminderd gezichtsvermogen en gehoor, verlamming en geestelijke gezondheidsproblemen in de oude Maya-wereld. Dark Sun, de laatste heerser van Tikal rond 810 CE, wordt afgebeeld als pathologisch zwaarlijvig in fresco’s. Het is algemeen bekend dat chronische kwikvergiftiging kan leiden tot obesitas als bijwerking van het metabool syndroom.

Lees ook eens:  10 meest verontrustende menselijke experimenten in de geschiedenis

Er moet nog veel werk worden verzet om te bepalen of blootstelling aan kwik een rol heeft gespeeld bij grotere sociaal-culturele veranderingen en trends tijdens de Klassieke Periode in de Maya-wereld. Prof. Tim Beach van de Universiteit van Texas in Austin, de co-auteur van de studie, verklaarde: “We concluderen dat zelfs de oude Maya’s, die weinig metaal gebruikten, ervoor zorgden dat de kwikconcentraties in hun omgeving toenamen.” Het is de zoveelste aanwijzing dat er, net zoals we vandaag in het ‘Antropoceen’ leven, ook een ‘Maya-antropoceen’ of ‘Mayaceen’ was. De verontreiniging van metalen door menselijke activiteit is een constante geweest door de geschiedenis heen.”

Net zoals het een mysterie blijft waarom de oude Maya’s in zulke buitensporige hoeveelheden kwik gebruikten, blijft het bijvoorbeeld een mysterie waarom oude steden als Teotihuacan enorme hoeveelheden mica bevatten. Mica werd ook al in 2000 voor Christus door oude hindoes gedolven en ze gebruikten het voor decoratieve doeleinden, medicijnen, raambeglazing en mythologische taferelen die erop werden geschilderd.

Ancient Maya Cities Were Dangerously Contaminated With Mercury

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥