...

22 juni 2021

 

Mogelijk zaadcellen verwisseld in ivf-kliniek UMC Utrecht

Mogelijk zaadcellen verwisseld in ivf-kliniek UMC Utrecht

Fall ❤❤❤ exactly what I love in girl clothes!!                                                                           More:

Bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen in het ivf-laboratorium van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn mogelijk de zaadcellen van de man van een ander gebruikt. De kans bestaat dat een vrouw zwanger is geworden door zaad van de verkeerde man. Het ziekenhuis onderzoekt de ‘procedurefout’.
Er is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling, dat vervolgens per ongeluk terecht is gekomen bij andere behandelingen
Woordvoerder UMC Utrecht
Volgens het UMC Utrecht is de kans klein dat een vrouw zwanger is van de verkeerde man, maar kan het niet worden uitgesloten. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels zwanger of zelfs al bevallen. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en heeft de betrokken paren op de hoogte gesteld.

Bij de behandeling, die direct na ontdekking van de fout is gestaakt, worden eicellen van een vrouw bevrucht door een zaadcel te injecteren in de eicel. Er werd afgeweken van de standaardprocedure en daardoor zijn mogelijk zaadcellen van de verkeerde man in de eicellen terechtgekomen. De behandeling is de afgelopen 1,5 jaar verkeerd toegepast.

Menselijke fout
Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht is er sprake van een menselijke fout. ,,Er is een verkeerde procedure gevolgd. Er is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling, dat vervolgens per ongeluk terecht is gekomen bij andere behandelingen. De laatste keer dat het gebeurde werd het ontdekt en toen is men gaan terugrekenen hoe vaak het is gebeurd”, aldus de woordvoerder tegen Radio 1.

Lees ook:   Discriminerend klantprofiel AH

Het ivf-laboratorium heeft ook embryo’s ingevroren. Ook die kunnen bevrucht zijn door verkeerde zaadcellen. Er wordt nu overlegd met de betrokken stellen wat er met deze embryo’s moet worden gedaan.

Geschokt
Belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, Freya, heeft geschokt gereageerd op de fout in het ivf-laboratorium van het UMC Utrecht. ,,We schrikken hier enorm van”, aldus een woordvoerster. ,,Een kinderwens is heel precair, zeker als die niet via de gewone weg in de slaapkamer te vervullen is. Dat vereist dat mensen 100 procent vertrouwen moeten kunnen hebben in het traject dat wordt doorlopen.”

De woordvoerster benadrukt echter dat de Nederlandse protocollen rond ivf heel nauwgezet en betrouwbaar zijn. De fout bij het UMC Utrecht zou veroorzaakt zijn omdat van die procedures is afgeweken. ,,Juist omdat die regels zo streng zijn, komt dit zo hard aan. We beschouwen het als een incident, maar het is vreselijk voor de paren die dit treft. Dit telefoontje wil je niet krijgen van het ziekenhuis.”

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat het UMC Utrecht de fout in gaat bij een IVF-behandeling. In 1995 kreeg een Nederlands stel een ‘gemengde’ tweeling, met een blank en een donker kind, na een fout bij de reageerbuisbevruchting. Toen werd een wegwerppipet twee keer gebruikt.

Het UMC Utrecht heeft voorlopig de werkzaamheden in het laboratorium beperkt om de procedure beter te kunnen volgen. Alleen behandelingen waarvan de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd worden vervolgens hervat.

https://www.ad.nl/utrecht/mogelijk-zaadcellen-verwisseld-in-ivf-kliniek-umc-utrecht~a5664694/

Incidentje moet kunnen toch?
OMG!??????????

Gerelateerde berichten