...

04 december 2021

 

€ 25.000.000.000.000 in belastingparadijzen

€ 25.000.000.000.000 in belastingparadijzen

AMSTERDAM –
Veel van de superrijken op aarde ontduiken belastingend door geld te stallen op de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden, door Zwitserse bankrekeningen te openen of via schijnbedrijven.

De Britse krant The Guardian heeft de hand weten te leggen op twee miljoen e-mails en andere documenten. Deze waren voornamelijk afkomstig van de Britse maagendeilanden, een bekend belastingparadijs. In de documenten worden de namen onthuld van duizenden personen van over de hele wereld – onder wie een aantal hooggeplaatsten – die de fiscus hebben ontlopen door hun geld op geheime bankrekeningen te stallen of door forse leningen binnen te slepen met de oprichting van bedrijven die alleen op papier bestaan.
Wegsluizen
Het gaat om onder meer de penningmeester van de Franse president Hollande, Jean-Jacques Augier, de voormalig minister van Financien van Mongolie, de vrouw van de Russische vicepremier en de president van Azerbeidzjan. Op de lijst prijken ook de namen van Belgische diamanthandelaars. zouden geld wegsluizen naar het buitenland om de belasting te ontduiken. In totaal zou het gaan om tienduizenden superrijken die rekeningen hebben op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden.
Seismische schok
De komende dagen zal The Guardian – in samenwerking met een internationale groep van onderzoeksjournalisten, nog meer namen bekend maken. Volgens de Britse krant kan deze onthulling over de wereldwijd groeiende offshore-handel ‘in potentie een seismische schok teweeg brengen’.
Fiscus misleiden
De Belgische krant Le Soir zal om 17.00 uur de namen bekendmaken van de Belgen die betrokken zijn. Eerder meldde de Franstalige krant al dat het gaat om honderden Belgen, met name om Antwerpse diamantairs. Maar ook zouden enkele vermogende Belgen rekeningen elders hebben om de Belgische fiscus te misleiden. Of er ook Nederlanders op de lijst staan, is niet duidelijk.

Lees ook:   Laten wij Trump weer eens belachelijk maken met zijn haar?

 

Ah daar is al dat geld…nu een bom op die eilanden en dag geld!

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten