...
Astrologie

Saturnus en Jupiter zullen tijdens de winterzonnewende op 1 lijn liggen en een uiterst zeldzame kerst ster creëren

 Algemeen wordt verwacht dat het vakantieseizoen 2020 anders zal zijn dan alle andere, niet in de laatste plaats vanwege de aanhoudende noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. Kerstvieringen zullen echter ook uniek zijn vanwege een uiterst zeldzame planetaire uitlijning, zoals die sinds de middeleeuwen nooit meer is gezien.

Sterrenkijkers zullen een grote traktatie krijgen op 21 december 2020 – de datum van de winterzonnewende – wanneer Jupiter en Saturnus extreem dicht bij elkaar zullen verschijnen aan onze nachtelijke hemel, waardoor het lijkt alsof de planeten bijna met elkaar in botsing komen en een extreem stralend lichtpunt.

Door de zeldzame hemelse traktatie die samenvalt met de kerstweek, zullen de twee grootste planeten van het zonnestelsel voor het eerst in bijna 800 jaar als een “dubbele planeet” verschijnen .

“Uitlijningen tussen deze twee planeten zijn tamelijk zeldzaam, ze komen eens in de 20 jaar of zo voor, maar deze conjunctie is uitzonderlijk zeldzaam vanwege hoe dicht de planeten bij elkaar zullen lijken”, zei astronoom Patrick Hartigan in een persbericht van Rice University in Houston. , Texas.

“Je zou helemaal terug moeten gaan tot net voor zonsopgang op 4 maart 1226, om een ​​betere uitlijning te zien tussen deze objecten die zichtbaar zijn aan de nachtelijke hemel” , voegde hij eraan toe.

Natuurlijk zullen deze enorme planeten niet dicht bij elkaar zijn. Overweeg de afstand van onze eigen planeet tot de zon. Astronomen gebruiken zogenaamde astronomische eenheden (au) om afstanden te meten in de uitgestrekte uitgestrektheid van ons zonnestelsel. Jupiter ligt 5 au van de aarde, terwijl Saturnus 10 au verwijderd ligt.

Sinds de zomer gaan Jupiter en Saturnus naar elkaar toe in onze eigen nachtelijke hemel. En van 16 tot en met 25 december zullen ze slechts lijken te zijn gescheiden door minder dan de diameter van een volle maan.

Lees ook:   Vergeet alles wat je dacht te weten over Mercurius retrograde

Hoewel astronomen aanbevelen dat de beste uitzichten vanaf de evenaar te zien zijn, zal de uitlijning duidelijk zijn vanaf elke locatie hier op aarde als het goed weer het toelaat.

Jupiter en Saturnus zullen ook helder zijn tijdens de schemering, ongeveer een uur na zonsondergang elke avond. Een telescoop die naar de westelijke hemel is gekanteld, is echter de beste manier om een ​​glimp op te vangen van deze uiterst zeldzame gebeurtenis.

“Op de avond van de dichtstbijzijnde nadering op 21 december zien ze eruit als een dubbele planeet, gescheiden door slechts 1/5 van de diameter van de volle maan”,  legde Hartigan uit. “Voor de meeste telescoopkijkers zullen elke planeet en meerdere van hun grootste manen die avond in hetzelfde gezichtsveld zichtbaar zijn.”

“Hoe verder naar het noorden een kijker is, hoe minder tijd ze hebben om een ​​glimp op te vangen van de conjunctie voordat de planeten onder de horizon zinken.”

Websites zoals Stellarium  zullen ook nuttig zijn bij het uitzoeken waar je naar de Jupiter-Saturnus conjunctie moet zoeken.

Als je geen kans krijgt om Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar te vangen, kun je het paar relatief snel weer vangen – op 15 maart 2080.

De volgende keer dat Jupiter en Saturnus zo dichtbij zullen zijn aan de aardse nachthemel, zal echter in 2400 zijn.

 

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button