15 april 2021

 

Rusland plant harde maatregelen tegen ‘wetteloze’ socialemediagiganten, nadat Facebook ‘op feiten gecontroleerde’ neo-nazi-arrestatierapporten verbiedt

In het licht van de vermeende censuur van in de VS gevestigde technologiebedrijven, zal Rusland de wetten aanscherpen en protesteren bij internationale instanties, zei de hoogste parlementariër van het land, als onderdeel van een ruzie over het blokkeren van online nieuwsverhalen.

In februari maakten een aantal Russischtalige nieuwskanalen, waaronder TASS, Kommersant en RBK, bekend dat Facebook een reeks van hun artikelen van de site had verwijderd. De inhoud in kwestie had betrekking op beweringen van de FSB, de belangrijkste Russische veiligheidsdienst, dat het een groep neonazistische radicalen had gearresteerd in de westelijke stad Voronezh. In het persbericht van de dienst werden ze beschreven als “supporters” van een Oekraïense radicale jongerengroep “die betrokken is bij propaganda.” Een groot deel van de daaropvolgende berichtgeving bracht hen in verband met groepen over de grens.

Een onderzoek door de controversiële Oekraïense feitencontrolegroep StopFake, gefinancierd door de Britse regering en andere westerse bronnen, beweerde echter dat de artikelen onnauwkeurig waren, aangezien de radicalen Russische burgers waren, wat leidde tot de reactie van Facebook. Echter, zoals de Amerikaanse staatsmedia RFERL opmerkt, vermeed de oorspronkelijke FSB-release de bewering dat de verdachten Oekraïners waren of leden van een buitenlandse organisatie. StopFake is zelf beschuldigd van links naar Oekraïense extreemrechtse groepen en van het toepassen van dubbele standaarden als het gaat om Russische inhoud.

Maandag legde de voorzitter van het Russische nationale parlement, Vyacheslav Volodin, een verklaring af waarin hij beweerde dat “deze beslissing van Facebook de fundamentele rechten en vrijheden van burgers schendt, zoals het recht om informatie te verspreiden en te ontvangen.” Hij voegde eraan toe: “Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt van de kant van Facebook – Instagram en Twitter hebben eerder hetzelfde gedaan. Ik denk dat dit onaanvaardbaar is. “

Volodin voerde aan dat de actie “in strijd is met de nationale wetten” en als reactie daarop zouden parlementariërs “wetgevende oplossingen voorstellen die zullen voorkomen dat dit gebeurt in relatie tot de Russische media.” Veel landen, zo stelde hij, zoals Italië, Australië en India, “werken aan voorstellen om de wetteloosheid van mondiale IT-bedrijven te bestrijden en passen de meest serieuze maatregelen van verantwoordelijkheid toe”.

Leonid Slutsky, de voorzitter van de parlementaire commissie Internationale Zaken, hekelde ook de aanpak van de in Californië gevestigde techgigant. “Het blokkeren van Facebook-berichten van een aantal Russische mediakanalen… samengesteld op basis van officiële persberichten van de FSB en de Onderzoekscommissie, is de meest ernstige vorm van censuur en vooringenomenheid” , benadrukte hij. Rusland zal de kwestie bij internationale partners aan de orde stellen tijdens een aantal komende topbijeenkomsten, voegde Slutsky eraan toe.

Lees ook:   Geen dikke mensen op 4 mei?

TASS, dat werd getroffen door de blokkering van de berichtgeving, is van plan contact op te nemen met Facebook om te eisen dat het licht werpt op de beslissing, terwijl de Russische mediaregulator, Roskomnadzor, de zaak ook zal onderzoeken.

Bron

Gerelateerde berichten