Boter alweer duurder dat gaat snel?

Afbeeldingsresultaat voor brabantse roomboter van der pol

Brabantse roomboter, in no time enorm duurder…
Was eerst 1,99, twee weken geleden werd dat plots 2,19 en nu is het inmiddels 2,39…
Vergis je maar niet in die 9…het is dus gewoon 2,40!
40 cent duurder in een maand tijd?
Belachelijk natuurlijk.

Maken we het toch zelf?

Boter

Boter maken is helemaal niet moeilijk. Misschien zat je er onbewust al eens tegenaan, tijdens het kloppen van slagroom. Werd je slagroom te stijf? Als je was doorgegaan met kloppen, was langzaam maar zeker boter ontstaan. Door het constante kloppen gaan de vetbolletjes in de room kapot, waarna het vet samenklonterd en er uiteindelijk vast vet overblijft.

(ja meegemaakt toen ik stond te dromen..was erg lekker die boter… 🙂 )

Stap 1
Koop een liter lekkere volle slagroom (het liefst bij een boer). Voeg wat zout toe. In principe kun je dit al als basis gebruiken. Wil je het helemaal profi doen, dan moet je dus een yoghurtcultuur (of enkel wat yoghurt toevoegen) en het mengsel minimaal 24 uur laten aanzuren (aandikken) op kamertemperatuur. Voordat je verder gaat naar stap 2 moet je de room terugkoelen naar 15 graden. Maar de snelle methode kan dus ook.

zelf boter maken

Stap 2
Giet de room in een schone pot. Mix, schud of klop todat je een ons weegt. Eerst krijg je geklopte slagroom. De massa is gereed als het er geschift uit ziet. Enerzijds heb je een klonterige massa (de boter) anderzijds vocht. Het vocht is karnemelk, maar zoals je die nog nooit eerder geproefd hebt. Echt proef maar.

zelf boter maken

Stap 3
Leg een schone theedoek (kaasdoek) in een zeef en giet het mengsel erin.

zelf boter maken

Stap 4
Knijp al het vocht eruit. Wat overblijft is de boter. Het vocht kun je gewoon drinken. Verse karnemelk.

zelf boter maken 4

Stap 5
Nu gaan we de boter als het ware wassen. Dit doe je om de houdbaarheid te verlengen. Doe de boter in een kom met 80 gr ijswater en spatel/kneed hem net zolang totdat het vocht helder is. In het begin zal het water troebel zijn. Giet het troebele water weg en herhaal de stap. Je gaat net zo lang door totdat het vocht helder is.

Stap 6
Leg de boterbal op een schone doek en druk het vocht er voorzichtig uit. Hoe minder vocht hoe beter.

Stap 7
Je boter is klaar. Je kunt hem naar wens verder op smaak brengen met wat grof zeezout, verse kruiden of citroenrasp

https://uitpaulineskeuken.nl/2015/11/zelf-boter-maken-doe-je-zo.html

Of deze:

Zo maak je snelle boter

makkelijk| erbij | voor 250 g | 10 min bereidingstijd | benodigheden: slagroom 500 ml

Doe de room en zout naar smaak in een ruime kom van een staande mixer of gebruik een handmixer. Mix tot een vaste gele massa (de boter) en wit vocht (de karnemelk) ontstaat. Zeef de inhoud van de kom boven een andere kom en kneed met je handen zo veel mogelijk vloeistof uit het harde vet. Bewaar het vocht: het is de karnemelk. Doe de boter in een kom met koud water en kneed nog even door. Alle resten karnemelk moeten uit de boter verdwijnen, dan is ze beter houdbaar. Blijf het water verversen tot het niet meer troebel wordt. Droog de boterbal met keukenpapier. Doe hem in een dunne schone doek en blijf kneden tot er helemaal geen water meer uit komt. Bewaar in een luchtdicht doosje.

https://www.elleeten.nl/Food/recept-snel-zelf-roomboter-maken

Gerelateerde Berichten