web analytics
11:11 Dubbele getallen

Echte boter….

Ingrediënten voor 300 gram echte boter:

1 liter slagroom
100 ml biologische yoghurt (belangrijk is dat deze werkzame lactobacillus-bacterieën bevat en dus niet is gepasteuriseerd)
ijsklontjes of ijskoud water

Doe de slagroom en de biologische yoghurt in een grote kom, klop deze even door en dek hem af. Laat de kom bij kamertemperatuur een nacht fermenteren. Zet de room vervolgens een paar uur terug in de koelkast. Dit hoeft overigens niet. Je kunt deze eerste fase ook overslaan en meteen met de ongefermenteerde slagroom – dus zonder de yoghurt – aan de slag. De smaak is dan alleen minder uitgesproken. Klop met een garde of handmixer de slagroom net zo lang door tot botervlokken en waterige vloeistof zich scheiden. Na verloop van tijd – dit kan even duren – blijven een dikke homp boter en een hoeveelheid karnemelk over. Deze karnemelk is (gekoeld) prima te drinken. Leg de boter en resterende botervlokken in een bak water met ijsblokjes. Knijp met je handen de boter tot het het water wit kleurt. Herhaal dit met vers water en nieuwe ijsblokjes tot er geen witte substantie meer uit de boter komt. Kneed de boter vervolgens in een gewenste vorm en voeg naar eigen dunken zout, kruiden of andere ingrediënten toe (kerriepoeder, peterselie, gedroogde tomaat, citroensap, dragon, knoflook, misopasta … alles is mogelijk).

https://www.ad.nl/nieuws/het-grote-boterdebat~afc0ec52/

Natuurlijk kan niets op tegen opperdoesjes in de roomboter gebakken!

Maar ook gekookt met een klontje boter en zout?

maar eh boter maak je gewoon zoals ik ooit…

Te lang slagroom kloppen… stond erbij en droomde erbij en… ik had boter!

Lees ook:   Geen baas meer over je eigen kinderen, tendens
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button