22 oktober 2020

 

Jongeren die hun ouders neersteken en vermoorden?

’We konden net op tijd het mes afpakken’

DEN BOSCH – „Hij zat bovenop haar om haar de keel door te snijden. Gelukkig wisten we hem net op tijd het mes af te pakken en hem te overmeesteren”, zegt buurtbewoonster Bennie Bekkers over de steekpartij waarbij een 13-jarige jongen vermoedelijk zijn 35-jarige moeder neerstak. Dat gebeurde vrijdagmiddag in een flatappartement aan het Hinthamerbolwerk in Den Bosch.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/418311/we-konden-net-op-tijd-het-mes-afpakken

Zoon (14) bekent doodsteken ouders Katlijk

De 14-jarige moordverdachte uit Katlijk heeft bekend dat hij zijn eigen ouders met een mes om het leven heeft gebracht. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij nog zeker twee weken langer in voorrarrest blijft.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/413967/zoon-14-bekent-doodsteken-ouders-katlijk

Dus je eigen kinderen kunnen je dus doodsteken, dat is normaal tegenwoordig?
Heel toevallig ook nog gebeurd in dezelfde week.
Vreemd dit.


Ouders worden het vaakst vermoord door kinderen die zich in het nauw gedreven voelen.

Van der Laan: “Vaak is het een reactie op ernstige mishandeling binnen het gezin.” De kinderen doden hun (stief-)ouder dan om bijvoorbeeld hun moeder of zusje te beschermen.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/beide-ouders-vermoord-door-kind-dit-gebeurt-zelden

Waarom kinderen hun ouders afslachten

2012

Deze week werd Daniel Bartlam veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Hij had op 14-jarige leeftijd zijn moeder met een hamer dood geslagen. Dat lijkt uitzonderlijk te zijn, maar het komt vaker voor dan je denkt. In de VS, waar wapens makkelijker te verkrijgen zijn, wordt bijna iedere dag een ouder vermoord door zijn eigen kind.

Uit onderzoek blijkt dat de kinderen die deze moorden plegen in 1 van de volgende 3 categorieën vallen: het ernstig psychisch zieke kind, het gevaarlijke antisociale kind en – het meest voorkomende (meer dan 90% van de gevallen) – het ernstig mishandelde kind dat tot het uiterste gedreven wordt.

Lees ook:   De eenzaamheids epidemie

Tot welke categorie Daniel Bartlam behoort, is niet bekend. Maar als je sommige verhalen hoort over mishandeling en (seksueel) misbruik, is de vraag niet waarom sommige kinderen hun ouders doden, maar vooral waarom ze dat niet vaker doen.

Veel misbruikte kinderen denken dat de ouder hen niet mishandelt/ misbruikt omdat de ouder slecht is, maar dat het hun eigen schuld is. Die nare dingen zouden niet gebeuren, als hun gedrag onberispelijk was.

Uiteraard worden er veel meer kinderen mishandeld/ misbruikt dan die daaraan ontsnappen door een ouder te vermoorden. Wat hebben deze extreme gevallen met elkaar gemeen? Ze zijn meestal sociaal geïsoleerd en hebben niemand die naar hen luistert en hen serieus neemt. Zonder een aardige volwassene in hun leven, voelen ze zich gevangen en is het alsof ze geen andere keuze hebben.

Alle kinderen hebben behoefte aan een veilige ondersteunend netwerk, zodat ze zich nooit helemaal geïsoleerd voelen. En we moeten kinderen leren om te herkennen wat misbruik is, want dat zullen ze niet herkennen als dat het enige is wat ze ooit gekend hebben.

We moeten ouders ook meer ondersteunen. ‘Er is een dorp nodig om 1 kind op te voeden’, maar zo’n hechte gemeenschappen komen steeds minder vaak voor. Ook ouders zitten vaak in een isolement en kunnen geen kant op en dat kan dus eindigen in een tragedie.

https://www.welingelichtekringen.nl/opinie/36679/waarom-kinderen-hun-ouders-afslachten.html

https://www.funx.nl/news/up-2-date/30276-fact-villerius-waarom-kinderen-hun-ouders-vermoorden

Er moet inderdaad wel iets ergs zijn gebeurd,  m.n bij die jongen in Katlijk.
Vreselijk.
En de rest van hun leven, moeten ze hiermee leven, alles is kapot. Een toekomst, die je in 1 klap gewoonweg wegtrapt en voor wat.
Je kunt toch altijd om hulp vragen aan andere mensen en goede instanties?

Gerelateerde berichten