24 oktober 2020

 

Spel om zelfmoord bespreekbaar te maken leidt tot woede: ‘Macaber’

Spel om zelfmoord bespreekbaar te maken leidt tot woede: ‘Macaber’

Huisarts Witting wil zelfmoord door het spel bespreekbaar maken.

Een nieuw spel dat een Nederlandse huisarts heeft bedacht om zelfmoord bespreekbaar te maken, schiet de directeur van hulplijn 113 Zelfmoordpreventie in het verkeerde keelgat. Hij vindt het spel helemaal niets. “Het is een macabere gang van zaken”, zegt Psychiater Jan Mokkenstorm.

Gemiddeld zijn er in Nederland vijf zelfdodingen per dag (CBS). Ondanks dat mensen er in ons land dus mee te maken hebben, vinden de meesten het toch erg moeilijk om met familie of vrienden over te spreken.

Meer aandacht, minder suïcide

Huisarts Wil Witting bedacht het Zelfmoordspel om het onderwerp juist makkelijker bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld op scholen en instellingen. “Dit spel helpt om het onderwerp op een luchtige manier onder de aandacht te brengen.”

(En om jongeren op bepaalde gedachten te brengen? Gek genoeg waren wij daar vroeger nooit mee bezig, we hadden zoveel andere dingen om wel mee bezig te zijn, wat is het nut van dit spel? Luchtig zal het nooit worden dit onderwerp.
De kat op het spek binden dus, waarom zou men dit doen? Kijken hoe andere klasgenoten denken over het leven an sich? Meteen melding maken als een kind tijdens een spel rare dingen zegt en het uit huis plaatsen bv????! Gewoon omdat het kan en zij er geld aan kunnen verdienen?)

Het onderwerp bespreekbaar maken kan levens redden, denkt Witting. “Uit wetenschappelijk onderzoek in andere landen is gebleken dat het zelfmoordpercentage daalt als er meer aandacht is voor het onderwerp.”

Winnen
“Zoals je bij Cluedo op zoek gaat naar de moordenaar, probeer je hier zelfmoord te plegen”, (Heel normaal ook natuurlijk…zo’n spelletje. Ach het was maar een spelletje, goh heeft uw kind het gedaan dan?) vertelt hij over het spel.

 

“Ondertussen verhinder je andere spelers om zichzelf van het leven te beroven.”
(Wat lief, dus ipv dat je denkt oké, ik zelfmoord dan zij ook maar. bv, moet je het voor die ander voorkomen en zelf wel zover spelen dat je het in dit spelletje dus doet…werkelijk dit is nog zieker dan ik al dacht, hoe verzin je dit als huisarts? Moeten ze hem niet even psychisch onderzoeken oid? Beetje eng  een huisarts die dit bedenken kan)

Witting bedacht het spel tijdens zijn opleiding tot kaderhuisarts GGZ. (Ah GGZ, ja nee dat zegt al wel veel!)
Niet met het idee om het spel echt op de markt te brengen, maar zijn collega’s reageerden zo enthousiast (GGZ, wie is er nu gek hé?) dat hij toch besloot ‘er iets mee te doen’. “Aanvankelijk was de kans dat iemand het spel won heel klein. Als niemand zelfmoord heeft gepleegd, hebben we allemaal gewonnen, was mijn idee. Maar met die romantische gedachte waren mijn collega’s het niet eens (Nee laten we het dan ook echt creepy maken! Als het toch kan). Als je een spelletje speelt, wil je winnen. Zodoende heb ik het aangepast.” Nu is het spel daadwerkelijk te koop. Witting maakt er geen winst op, het spel wordt tegen kostprijs verkocht.

Zo wordt het gespeeld

(Leuk,…. laten we een spelletje doen, welk spelletje, nou dat ene leuke spelletje, zelfmoord je weet wel!)

Het Zelfmoordspel kan gespeeld worden met twee tot zes spelers en bestaat uit 110 kaarten. Met een Obstructiekaart kun je bijvoorbeeld het zelfmoordwapen van een tegenstander onschadelijk maken. Stemmingskaarten vertegenwoordigen tegenslagen: gepest worden, een sterfgeval, oud worden, echtscheiding, pensioen, drank, drugs, noem maar op. Deze leveren ‘piekerpunten’ op, waarvan je er een bepaald aantal moet verzamelen om tot zelfmoord over te gaan.
( Hebben ze er geen kaarten tussen van te weinig geld, te oud geworden, werkeloosheid, medicatie die fout uitwerkt bv, ziek worden  etc)

Lees ook:   Sluit asielzoekers op? ....

Dan zijn er nog Preventiekaarten en Hulpverlenerskaarten, waarmee je de stemming van je tegenspelers kunt opbeuren en andermans zelfmoord kunt verhinderen. Witting: “Je moet de anderen tijdens het spel steeds vragen naar hun stemming. (Ja maar dat is niet ehecht dokter!!!!!!!) Dat is het idee: praat met elkaar, ga met elkaar in gesprek over hoe je je voelt.”

Directeur Jan Mokkenstorm van hulplijn 113 Zelfmoordpreventie, die het spel zelf nog niet heeft gespeeld maar er al wel over heeft gelezen, vindt het niets. “In het spel worden verschillende methodes voor suïcide gebruikt. Je wint door zelfmoord te plegen. Dat is een macabere gang van zaken en is niet volgens de richtlijn hoe je moet omgaan met personen met suïcideneigingen. Je kan kwetsbare mensen beïnvloeden.” (Kijk die meneer is normaal en reageert ook normaal!)

-U heeft gewonnen!!!!! Jahaaa de pil van Drion…hoera!- 

Gekleineerd voelen
“Ik snap dat het bespreekbaar maken de bedoeling is, en het is vast en zeker goed bedoeld, maar niet elke goede intentie heeft altijd de beste consequenties. De consequentie kan zijn dat mensen die suïcidaal zijn zich niet begrepen voelen, zich tot last voelen en zich zelfs gekleineerd kunnen voelen.”

(niet te vergeten de lijsten van de GGD op scholen voor jongeren waar ze van alles moesten invullen waar ook nogal suggestieve dingen werden verteld.
Snij jij wel eens in jezelf. Kind vraagt thuis, waarom zou je dat doen?  Leg dat maar eens uit dan, er zijn mensen die psychische problemen hebben. Is een jongere wel toe aan die informatie?
En nog wel meer vreemde vragen in die lijsten die ik persoonlijk erg ongezond vond, maar ja moderne tijden hé? Het moet allemaal zo nodig maar kunnen.)

Mokkenstorm vindt dat er op deze manier onbedoeld reclame wordt gemaakt voor methodes. “Belachelijk”, zegt de bedenker van het spel. Witting: “In elke winkel kan je een touw kopen. Het is helemaal geen reclame daarvoor. (In zijn spel verteld hij vast wat je met dat touw allemaal kunt doen, touwtje springen, en wat nog meer… vertel… ) En als je Cluedo speelt, ga je toch ook niet iemand vermoorden?”. ( Die huisarts spoort niet hoor…? Wauw wat een opmerking…

Zelfmoord uitzonderlijk
Toch heeft Mokkenstorm er geen goed gevoel over. “Op een bepaalde manier straal je met het Zelfmoordspel de boodschap uit dat het normaal is om zelfmoord te plegen, maar het is een enorme uitzondering. Van alle mensen die het overwegen, pleegt slechts 1 procent suïcide. Statistisch gezien is dat een bijzondere gebeurtenis. Als je een spel maakt dat je wint door zelfmoord te plegen, kan dat het normaliseren”, zegt hij. (Ben het totaal eens met Mokkenstorm)

“Is een gezelschapsspel überhaupt een manier om suïcide bespreekbaar te maken? Kan je daar niet beter gewoon met hetzelfde gezelschap over spreken?” vraagt hij zich af.

Huisarts Witting staat niet echt van de kritiek te kijken. “Het is de eerste onderbuikreactie die iedereen heeft: ‘een spel over zelfmoord, dat bedenk je niet’. Het gaat om de discussie over zelfmoord. Dat je het op scholen kan spelen. (Als mijn kind op een school zou zitten die zo debiel is om dit spel aan te schaffen haalde ik mijn kind direct van die school…dit is niet normaal en moet je ook niet gaan zien als iets dat normaal is!!!)  Zelfmoord moet je buiten het domein van professionals halen.”

Het spel is volgens de maker ook geschikt om thuis te spelen. “Uiteindelijk is het gewoon een spel, met een heel belangrijk onderwerp.”

Ja joh gezellig!

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/spel-om-zelfmoord-bespreekbaar-te-maken-leidt-tot-woede-macaber

 

Gerelateerde berichten