25 januari 2021

 

“Tweedeling door Participatiewet”

“Tweedeling door Participatiewet”
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken reageert in de studio

ANP
Toegevoegd: maandag 17 nov 2014, 14:34
Nog maar anderhalve maand en dan treedt de Participatiewet in werking. Toch leven er nog veel zorgen over de wet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is bang voor een “nieuwe tweedeling, waarbij de ‘gewone’ bijstandsgerechtigde het maar moet uitzoeken”. Staatssecretaris Jetta Klijnsma reageert in de studio.

Quotumwet
Arbeidsgehandicapten die niet meer via de sociale werkplaats gaan werken, maar bij een gewone werkgever. Dat is vanaf volgend jaar de bedoeling. Om een stok achter de deur te hebben, wil staatssecretaris Klijnsma de quotumwet instellen. Die stelt dat er in 2026 125.000 banen moeten zijn voor arbeidsgehandicapten. Als dat quotum niet wordt gehaald, krijgen werkgevers die geen arbeidsgehandicapten in dienst hebben een boete van 5000 euro.

Buiten de boot
Alleen arbeidsgehandicapten die zelfstandig tussen de 30 procent en 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen vallen straks onder het quotum. Dat betekent volgens Roos Hoelen van de Oogvereniging dat bijna alle arbeidsgehandicapten met een opleidingsniveau hoger dan MBO2, niet onder het quotum vallen. Toch is het voor hen wel degelijk lastiger om een normale baan te vinden dan mensen die niet arbeidsgehandicapt zijn. “Werkgevers nemen deze mensen niet meer aan omdat ze aan het quotum moeten voldoen. Daardoor valt bijvoorbeeld driekwart van de mensen met een visuele beperking buiten de boot.”

Verdringing
Ook mensen in de bijstand lopen het risico tweede keus te worden als een werkgever een arbeidsgehandicapte in dienst moet nemen om aan het quotum te voldoen. De Raad van State maakt zich zorgen: “De quotumwet zorgt voor verdringing van andere kwetsbare groepen, zoals ouderen, jongeren en arbeidsgehandicapten die niet onder de criteria van het quotum vallen.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deelt die zorgen. In een schriftelijke reactie schrijft de VNG verdringing als het grootste risico van de Participatiewet te zien. “We krijgen nu al signalen dat werkgevers zich wel willen inzetten om kansen te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking, maar dat er dan spijkerharde garantie moet zijn dat de werknemer meetelt voor de baanafspraak en het quotum.”

Zorgen in krimpgebieden
De uitvoering van de Participatiewet zorgt ook in krimpregio’s voor kopzorgen. In Noordoost-Groningen, Enschede en Limburg wonen relatief veel arbeidsgehandicapten, maar de werkgelegenheid is er beduidend lager dan in andere gebieden. Een arbeidsplaats vinden voor arbeidsgehandicapten in die regio’s wordt dus een lastige opgave. Als het niet lukt, belanden de arbeidsgehandicapten in de bijstand. Patrick Welman, wethouder van Enschede, vindt dat gemeenten tot nu toe te weinig steun hebben gekregen. “De opdracht waar wij voor staan en de problematiek die we moeten oplossen, daar hebben we echt meer steun bij nodig.”

Bij de verdeling van het budget voor de gemeenten is wel rekening gehouden met regionale verschillen, maar pas na twee jaar zal gecontroleerd worden of de verdeling klopte. Volgens de VNG kan dat voor bepaalde regio’s betekenen dat in de eerste twee jaar toch enorme verliezen geleden worden.

Lees ook:   Vreemde K3 teksten

Doelgroep uitbreiden
Begin december debatteert de Tweede Kamer over het quotum voor het aannemen van arbeidsgehandicapten. VVD en D66 willen dat de doelgroep van het quotum wordt uitgebreid. Dat is ook de wens van VNO/NCW. Aart van der Gaag van de werkgeversorganisatie zegt: “Het kan en mag niet zo zijn dat straks de ene mens met een handicap wordt ingewisseld voor de andere, omdat je dan toevallig aan het plaatje voldoet. Ik hoop dat de Tweede Kamer daar nog iets aan gaat doen.”

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Marloes.Lemsom@Nieuwsuur of Nynke.de.Zoeten@Nieuwsuur.nl

https://nieuwsuur.nl/onderwerp/722431-tweedeling-door-participatiewet.html

Jettie met een mega baan is ook gehandicapt… en weet als geen ander hoe het is te leven met minder geld…
Hahaha het zou goed zijn als zij haar baan eens afstond aan iemand met meer verstand.
Waarom moeten gehandicapten ook nog eens werken?
Is dit een noodzaak o.i.d?

Laat die mensen lekker genieten en vrij zijn van ellendige structuren in deze maatschappij.
Er is niet genoeg werk voor alle mensen.
Jij thuis is een baan voor een ander wat een leuke idee, participatiewet!

Ik zou zeggen schuif eens op en gun een ander ook eens werk!
Je moet je schamen als je werkt!
Verdorie! Voor jou tien anderen! Ik vind dat mensen eigenlijk maar 1 jaar een baan mogen, dan een jaar uitkering, dan een jaar werk, om en om, kijk zo komen we nog eens ergens!
Vanaf nu gaan alle mensen die geen werk hebben boos kijken naar mensen die wel een baan hebben…
Zo jij druktemaker! Beste beentje voor hé bij de baas!
Ja, ja, vuige hardwerker!
Maak us plaats deruit!
Wegwezen, nu ik!

Je kunt het idem omkeren!
Ik zag laatst een uitgebluste gozer werken bij een callcentre, hij zei, ik verdien dus net onder de uitkering maar dat betalen ze mij dan extra.
Ik vroeg hem of hij dan niet liever meer zou verdienen?
Een normaal loon die beter betaalde dan dit…
Nee zei hij geindoctrineerd, ik heb nu collega’s… ja dat zag ik op een rijtje naast elkaar, lekker kwekken zo met elkaar… het leek wel een eeuwenoud schip met slaven op een rij… die moesten roeien met de riemen (oordoppen in) die ze hadden…

Geen normaal kantoor oid met 4 a 5 op één kamer neuh een hele grote zaal, waar men elkaar lekker kan aansteken met ziekten etc…
Heel leuk bedacht allemaal…
Mijn God… wat is er gebeurd met deze CDA VVD PVDA verziekte maatschappij…?

Gerelateerde berichten