web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Vitamine D-supplementen kunnen een krachtige hersenboost bieden die dementie voorkomt

Vitamine D-supplementen kunnen een krachtige hersenboost bieden die dementie voorkomt

4c6bd1df7c0dd14fd43313560f67d88f AnGel-WinGs.nl

Door Studie van Vitamine D-supplementen zou het volgens nieuw onderzoek mogelijk de sleutel kunnen zijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Hersenen van oudere mensen met hogere niveaus van de voedingsstof functioneren beter, zeggen voedingsdeskundigen van Tufts University. De belangrijkste natuurlijke bron is zonlicht, maar een oudere huid is minder efficiënt in het omzetten ervan, wat betekent dat oudere personen meer kans hebben op een tekort. Deze nieuwe studie van hersenweefselmonsters wijst op hoe krachtig vitamine D is als het gaat om het stimuleren van de gezondheid van de hersenen.

“Dit onderzoek benadrukt het belang van het bestuderen van hoe voedsel en voedingsstoffen veerkracht creëren om de ouder wordende hersenen te beschermen tegen ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en andere gerelateerde vormen van dementie”, zegt senior en corresponderende auteur Dr. Sarah Booth in een verklaring. Booth is de directeur van het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) bij Tufts en hoofdwetenschapper van het HNRCA’s Vitamin K Team.

Eerder onderzoek waarschuwt dat het aantal gevallen van dementie wereldwijd zal verdrievoudigen tot meer dan 150 miljoen in 2050. Nu genezing nog niet in zicht is, wordt er steeds meer aandacht besteed aan preventieve maatregelen, zoals levensstijl.

Lees ook eens:  Gember gezond?

Vitamine D-supplementen zijn mogelijk het beste voor de gezondheid van de hersenen

Dr. Booth en collega’s onderzochten post-mortem monsters van hersenweefsel van 209 deelnemers aan het Rush Memory and Aging Project dat in 1997 begon. Het is de eerste analyse in zijn soort, waarbij de vitamine D-spiegels werden vergeleken bij volwassenen die leden aan verschillende snelheden van cognitieve achteruitgang. 

“Veel onderzoeken hebben voedings- of voedingsfactoren in verband gebracht met cognitieve prestaties of functie bij oudere volwassenen, waaronder veel onderzoeken naar vitamine D, maar ze zijn allemaal gebaseerd op de inname via de voeding of bloedmetingen van vitamine D,” merkt hoofdauteur Kyla Shea op, een wetenschapper in het vitamine K-team en universitair hoofddocent aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy in Tufts. “We wilden weten of vitamine D zelfs in de hersenen aanwezig is, en zo ja, hoe die concentraties verband houden met cognitieve achteruitgang.”

Het team van de Tufts University in Massachusetts ontdekte dat meer vitamine D in alle vier de hersenregio’s die ze bekeken correleerde met betere mentale vaardigheden. Twee gebieden worden in verband gebracht met veranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, een met dementie als gevolg van bloedstroom en de andere zonder enige associatie met hersen- of vaatziekten.

De cognitieve functie van de deelnemers werd vanaf het begin beoordeeld en naarmate ze ouder werden, waarbij onregelmatigheden in hun hersenweefsel werden geïdentificeerd na de dood. Er werd geen verband gevonden tussen vitamine D-spiegels en een van de fysiologische markers die verband houden met de ziekte van Alzheimer. Deze omvatten malafide amyloïde bèta-eiwitten die zich verzamelen in plaques, Lewy body-ziekte of chronische of microscopische beroertes.

Lees ook eens:  Medicijnentekort? Nieuw angstaanjagend verhaal in de media

Dit betekent dat het nog steeds onduidelijk is hoe vitamine D de hersenfunctie precies kan beïnvloeden.

“Dementie is multifactorieel en veel van de pathologische mechanismen die eraan ten grondslag liggen, zijn niet goed gekarakteriseerd”, zegt Shea. “Vitamine D kan verband houden met uitkomsten waar we nog niet naar hebben gekeken, maar die we in de toekomst willen bestuderen.”

Er is nog meer onderzoek nodig

Het is ook bekend dat vitamine D varieert tussen raciale en etnische populaties, en de meeste deelnemers aan het oorspronkelijke cohort waren blank. De onderzoekers plannen vervolgstudies met een meer diverse groep proefpersonen om te kijken naar andere hersenveranderingen die verband houden met cognitieve achteruitgang. Ze hopen dat hun werk leidt tot een beter begrip van de rol die vitamine D kan spelen bij het voorkomen van dementie.

Experts waarschuwen mensen om geen grote doses vitamine D-supplementen te gebruiken als preventieve maatregel. De aanbevolen dosis vitamine D is 600 IE (internationale eenheden) voor jongeren onder de 70 en 800 voor ouderen. Overmatige hoeveelheden kunnen schade aanrichten en zijn in verband gebracht met het risico op vallen.

“We weten nu dat vitamine D in redelijke hoeveelheden aanwezig is in de menselijke hersenen, en het lijkt gecorreleerd te zijn met minder achteruitgang van de cognitieve functie”, voegt Shea toe. “Maar we moeten meer onderzoek doen om de neuropathologie te identificeren waaraan vitamine D in de hersenen is gekoppeld voordat we toekomstige interventies gaan ontwerpen.”

Lees ook eens:  Voedselketens en supermarkten zijn bang voor het Ozempic-effect

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer’s & Dementia .
South West News Service-schrijver Mark Waghorn heeft bijgedragen aan dit rapport.
Bekijk het artikelarchief van StudyFinds

Bron

Oudere mensen brengen natuurlijk ook niet zo vaak nog veel tijd  door in de zon.
Het is ze vaak te warm en te benauwend.

 

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥