web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Stevia doodt ziekteverwekker van de ziekte van Lyme beter dan antibiotica

Stevia doodt ziekteverwekker van de ziekte van Lyme beter dan antibiotica (preklinische studie)

ziekte van Lyme is buitengewoon moeilijk te behandelen, vanwege de bekende vormveranderende (pleomorfe) vermogens, waarbij conventionele antibiotica vaak geen langdurige genezing opleveren . Zou de veelgebruikte natuurlijke plant Stevia een veiliger en effectiever middel kunnen zijn om deze steeds vaker voorkomende infectie te bestrijden?

Een veelbelovende nieuwe preklinische studie heeft onthuld dat extract van hele stevia-bladeren een uitzonderlijke antibiotische activiteit bezit tegen de buitengewoon moeilijk te behandelen ziekteverwekker Borrelia Burgdorferi waarvan bekend is dat het de ziekte van Lyme veroorzaakt. De studie wees uit:
“Stevia extract van hele bladeren, als een afzonderlijk middel, was effectief tegen alle bekende morfologische vormen van B. burgdorferi.”
Op dit moment erkent de CDC dat jaarlijks minstens 300.000 mensen met de ziekte van Lyme worden geïnfecteerd , waarbij de conventionele zorgstandaard afhankelijk is van antibiotica die niet alleen toxisch zijn, maar steeds meer onder de loep worden genomen voor het aanpakken van alleen oppervlakkige aspecten van de infectie, waarbij vaak antibiotica overblijven. resistentie de ziekte van Lyme diep in het systeem om schade te blijven veroorzaken. 
B. burgdorferi heeft een complexe levenscyclus en kan in radicaal verschillende vormen voorkomen: spirocheten, sferoplasten (of L-vorm zonder celwand), ronde lichamen of cystevorm (waardoor rust en ontsnappen aan PCR-detectie) en zeer antibioticaresistente biofilms. Deze pleomorfe eigenschap maakt conventionele behandeling uitzonderlijk moeilijk omdat, hoewel sommige conventionele antibiotica effectief zijn tegen vormen met een celwand zoals spirocheten, ze niet effectief zijn tegen die zonder celwand. Dit stelt B. burgdorferi in staat om van vorm te veranderen om uitroeiing met conventionele middelen te voorkomen. Ook vormt biofilmvorming een significante barrière tegen de meeste conventionele antibiotica, zelfs wanneer ze in combinatie worden gebruikt, en is recentelijk gesuggereerd dat dit het meest effectieve resistentiemechanisme is.

Lees ook eens:  Schuilen deze schimmels in jouw vaatwasser?

De nieuwe studie werd gepubliceerd in het European Journal of Microbiology & Immunology en getiteld: ” Effectiviteit van Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological Forms of Borrelia Burgdorferi in Vitro “, en uitgevoerd door onderzoekers van het Department of Biology and Environmental Science, University van New Haven, West Haven, CT.
De onderzoekers vergeleken een alcoholextract van een heel steviabladproduct dat gewoonlijk op de Amerikaanse detailhandelsmarkt wordt aangetroffen, rechtstreeks met conventionele antibiotica, en beoordeelden hun respectieve vermogen om de verschillende vormen van Borrelia burgdorferi te doden, inclusief zogenaamde “persister” -vormen.
De studie wees uit dat, volgens de CDC, ongeveer 10-20% van de patiënten met de ziekte van Lyme die gedurende de aanbevolen 2-4 weken met antibiotica worden behandeld, nadelige gezondheidseffecten ervaart, zoals vermoeidheid, pijn of gewrichts- en spierpijn. Bij sommige van deze patiënten houden de bijwerkingen langer dan 6 maanden aan. Deze patiënten worden vaak bestempeld met ‘chronische ziekte van Lyme’ of ‘syndroom van Lyme-ziekte na behandeling’. Hoewel de nadelige effecten van antibiotica, inclusief hun vernietiging van nuttige microben in de darmen, dit syndroom kunnen verklaren, is een andere mogelijkheid dat de medicijnen antibioticaresistente vormen van de ziekte dieper in het systeem drijven, wat resulteert in een verhoogde ziektegerelateerde malaise. 
Gezien de bekende uitdagingen van het uitroeien van B. burgdorferi door middel van conventionele antibiotica, onderzochten de onderzoekers het potentieel voor stevia als antimicrobieel middel.

Stevia wordt normaal gesproken niet als een antimicrobieel middel beschouwd, maar alle planten beschikken over ingebouwde fytochemische verdedigingssystemen die hen beschermen tegen infectie, en waarvan we door ze te consumeren soms zelf kunnen profiteren en waarvan we kunnen profiteren. De onderzoekers werken dit punt verder uit:  

Het bladextract van Stevia bevat veel fytochemicaliën, waaronder austroinulline, β-caroteen, dulcoside, nilacine, rebaudi-oxiden, riboflavine, steviol, stevioside en tiamine met bekende antimicrobiële eigenschappen tegen veel pathogenen [40, 42, 43]. De rol van deze verbindingen is voornamelijk om de plant te beschermen tegen microbiële infectie en ongunstige omgevingsomstandigheden [38-43].”

De onderzoekers onderzochten de potentiële effectiviteit van Stevia tegen B. burgdorferi-culturen en vergeleken het met drie veel voorkomende antibiotica die soms worden gebruikt om de ziekte van Lyme te behandelen: doxycycline, cefoperazon, daptomycine, evenals hun combinatie.
De onderzoeksresultaten werden als volgt samengevat:     

De gevoeligheid van de verschillende vormen werd geëvalueerd door verschillende kwantitatieve technieken naast verschillende microscopiemethoden. De werkzaamheid van Stevia werd vergeleken met doxycycline, cefoperazon, daptomycine en hun combinaties. Onze resultaten toonden aan dat Stevia een significant effect had bij het elimineren van B. burgdorferi-spirocheten en persistors. Subcultuurexperimenten met Stevia en met antibiotica behandelde cellen werden gedurende 7 en 14 dagen uitgevoerd, waarbij respectievelijk geen en 10% levensvatbare cellen werden verkregen in vergelijking met de bovengenoemde combinatie van antibiotica en antibiotica. Toen Stevia en de drie antibiotica werden getest tegen aangehechte biofilms, verminderde Stevia de B. burgdorferi-vormen aanzienlijk. Resultaten van deze studie suggereren dat een natuurlijk product zoals Stevia-bladextract kan worden beschouwd als een effectief middel tegen B. burgdorferi.

Uit de studie bleek met name dat de meest antibioticaresistente vorm van B. burgdorferi, de biofilmvorm, daadwerkelijk in massa toenam wanneer individuele antibiotica werden toegediend. Stevia daarentegen verminderde de biofilmmassa op beide geteste oppervlakken (plastic en collageen) met ongeveer 40%.  
Het is ook interessant op te merken dat het stevoside-extract op zichzelf geen effectief antimicrobieel middel bleek te zijn tegen B. burgdorferi; het had ook geen effect op resistente cellen. Steviaproducten voor de massamarkt, waaronder Coca-cola’s Truvia (ironisch merk, aangezien het niet de werkelijk therapeutische eigenschappen van hele stevia heeft), zouden daarom niet de geneeskrachtige eigenschappen hebben die geassocieerd worden met het hele kruidenextract. Dit spreekt natuurlijk van het bekende principe in de natuurgeneeskunde dat de activiteit van het geheel niet kan worden gereproduceerd door middel van een deel, noch is de therapeutische activiteit van het geheel identiek aan die van de som van de delen.     
Hoewel dit slechts een voorlopige studie is en niet moet worden geïnterpreteerd als de consumptie van geheel stevia-extract, zal dit leiden tot klinische verbeteringen die vergelijkbaar of superieur zijn aan conventionele antibiotica, maar het opent de deur naar toekomstig onderzoek naar dit onderwerp. Dat gezegd hebbende, iedereen die natuurlijke manieren overweegt om infectie met de ziekte van Lyme te voorkomen, of conventionele behandelingen van de ziekte als aanvullende therapie te ondersteunen, zou deze veilige, op voedsel gebaseerde substantie kunnen gebruiken als een potentieel middel van ondersteuning en synergie. Er zijn zeker weinig of geen aanwijzingen dat stevia schade kan veroorzaken, in tegenstelling tot conventionele behandelingen. Zie onze sectie over stevia-onderzoek hier voor meer informatie.
Voor meer onderzoek naar natuurlijke interventies voor de ziekte van Lyme, bezoek onze onderzoekspagina over het onderwerp: Onderzoek naar de ziekte van Lyme .

Lees ook eens:  Een endocrinoloog sprak over ‘genetisch geprogrammeerde’ diabetes mellitus

https://greenmedinfo.com/blog/stevia-kills-lyme-disease-pathogen-better-antibiotics-preclinical-study

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥