web analytics

Geen ibuprofen voor baby’s

Geen ibuprofen voor baby’s

OPINIE
Het smaakt naar sinaasappel en je koopt het in de supermarkt. Dat klinkt onschuldig, maar is het zeker niet. Nurofen-drank voor baby’s in de vrije verkoop is vragen om problemen.

Dienst op de huisartsenpost, even tien telefonische consulten van de assistentes autoriseren. Eén daarvan: een baby van 10 maanden met koorts sinds drie dagen en ongeruste ouders. Vorige week ook al koorts gehad. Nog bij de huisarts geweest; deze had geadviseerd het even aan te zien. Driemaal een luchtweginfectie in de voorgeschiedenis. Geen alarmsymptomen.

En dan: medicatiegebruik. Wat? Medicatiegebruik bij een baby van 10 maanden? Dan is er vast een bijzondere situatie. De medicatie betrof Nurofen. Ik moest het even opzoeken, want ik adviseer dat nooit als huisarts. Het is ibuprofen. Toch de ouders maar even bellen. De drank was gekocht in de supermarkt, dus kon geen kwaad, anders kon je het daar toch niet kopen. Bij koorts en pijn, sinaasappelsmaak, suikervij. Dosering 20-30 mg per kg lichaamsgewicht; deze baby was 10,5 kg en mocht dus driemaal daags 100 mg (5 ml). Dat is dus ter vergelijking driemaal daags 600 mg bij een patiënt van 60 kg, een hoge dosering. Daarbij vraag ik bij volwassenen altijd naar maagklachten en adviseer ik het medicijn bij de maaltijd in te nemen. Maar ja, zieke baby’s eten meestal niet en drinken ook minder

Het lijkt me wachten op de eerste baby die aan complicaties van dit onverantwoorde over-de-toonbank-beleid doodgaat.

Maagbloeding
Baby’s op de huisartsenpost zijn moeilijk te beoordelen; hoe ziek zijn ze? Wat mankeert ze precies? Maar als er thuis van dit soort medicatie kan worden gegeven, wordt het nog veel moeilijker, ook bij de triage. Een NSAID is tenslotte een niet-steroïde anti-inflammatoire ‘drug’, een uitstekende remmer van de afweer, terwijl een ziek kind zijn afweer juist heel hard nodig heeft.

Lees ook:   Een minimensenmeisje

Jaren geleden heb ik regelmatig ouderen met een maagbloeding ingestuurd – wat een akelig beeld, en een rotmanier om dood te gaan als het te laat is. Dat is gelukkig na heel wat omeprazol en een wat ruimer beleid inzake opiaten als pijnstilling nog maar zelden.

Ik wil er als huisarts voor pleiten dat we van Nurofen-drank voor baby’s vanaf 3 maanden een geneesmiddel maken dat alleen mag worden voorgeschreven door een arts na beoordeling van de baby. Misschien kan het college dat toestemming heeft gegeven voor het op de markt brengen van dit middel dit heroverwegen. Bij kinderen van 4 jaar en ouder kan ik me voorstellen dat het wel gebruikt kan worden; dan kun je als ouder veel beter beoordelen hoe ziek je kind is en heeft de afweer zich al ontwikkeld, mede dankzij de vaccinaties.

Florien van Heest, huisarts, Schoonoord

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/geen-ibuprofen-voor-babys.htm

Ik zag de reclame op tv voor dat middel voor baby’s….
Wauw. Dus dan zoek je het op en kom je dit tegen.

De assistente van onze huisarts zei trouwens, je mag ook ibuprofen nemen, als je ertegen kunt…
Wat? Bij griep…¿¿¿  ik vermoed dat ze je liever dood hebben dan levend oid.
Nee, griep is niet leuk!
Maar te snel middelen gebruiken is niet gezond. En ibuprofen is geen snoepje.
Dat kan heftige gevolgen hebben voor het lichaam.

En nog wat:

Bv mijn geïrriteerde ogen kwam door de griep, ik heb 2 oogzalfjes geprobeerd, waarbij ik bij beiden een vreemd gevoel kreeg in mijn ogen .
Waar het vroeger verzachtend werkte, was het nu meer prikkerig en drogend.
Totaal niet oké voor de vochtige ogen, zeker niet als ze al geïrriteerd zijn. NU het werd alleen maar erger, dus ik gebruikte het niet meer, en heb het ook maar weinig gebruikt, als ik iets niet vertrouw, neem ik het niet.
Maar eh dag zonder en het is al bijna over…. Mijn idee hierover is dat deze middelen inderdaad goedkoper worden gemaakt in het buitenland en wie weet welke goedkope stoffen men erin stopt…wat een schande dat dit gaande is.

Lees ook:   Hoe geef jij je grenzen aan?

Gerelateerde artikelen

Back to top button