web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

De oorzaak van de mysterieuze longontsteking in Argentinië

Wetenschappers hebben de oorzaak van “mysterieuze longontsteking” geïdentificeerd, waaraan in Argentinië zes mensen stierven. Het bleek dat de boosdoener de Legionella-bacterie was, die zich via sanitair en airconditioningsystemen verspreidde. Het wordt niet van persoon op persoon overgedragen, maar veroorzaakt een ziekte die vaak tot de dood leidt.

“Onbekende” microbe

Eind augustus maakte het ministerie van Volksgezondheid in de Argentijnse provincie Tucuman  bekend dat een patiënt en vijf medisch personeel in een privékliniek in de stad San Miguel de Tucuman een bilaterale longontsteking van onbekende oorzaak hadden. Bijbehorende symptomen zijn spierpijn, buikpijn en kortademigheid. Drie dagen later werden nog vijf gevallen vastgesteld: drie onder het medisch personeel van dezelfde instelling en twee onder gehospitaliseerde oudere mannen. Tot op heden meldt het ministerie 22 gevallen en zes doden.
Het was duidelijk dat dit een uitbraak van een infectie was. Ze vermoedden COVID-19, influenza A of B, zelfs hantavirus. Geen van beide opties is bevestigd. Ook een uitgebreide analyse van de 25 meest voorkomende virussen en bacteriën mislukte.
De monsters werden naar het National Institute of Microbiology en het National Institute of Viral Diseases gestuurd. In vier daarvan – drie ademhalingsmonsters en een punctiebiopsie van een van de overledenen – vonden wetenschappers de Legionella-bacterie, die zich verspreidt in de watervoorziening en airconditioningsystemen van gebouwen.
Op een persconferentie over de resultaten van het onderzoek zei de provinciale minister van Volksgezondheid Dr. Luis Medina Ruiz : “Vandaag kunnen we iedereen op zijn gemak stellen. Dankzij ons snelle en efficiënte werk konden we de oorzaak van de uitbraak vaststellen die aanvankelijk verbijsterde de natie en de wereld. Er was zelfs sprake van een nieuw virus, maar we ontdekten dat het een bacterie is die niet van persoon op persoon wordt overgedragen en met succes kan worden behandeld met antibiotica.”
Nu gaan epidemiologen gewoon door. Al degenen die in contact zijn gekomen met de geïnfecteerden zijn geïsoleerd en onder toezicht van artsen.

Veteranenziekte

De WHO heeft op haar website officieel bevestigd dat de veroorzaker van “mysterieuze longontsteking” in Tucuman de bacterie Legionella spp was. De ziekte die het veroorzaakt, legionellose of veteranenziekte, is vergelijkbaar in presentatie met longontsteking, omdat de ziekteverwekker voornamelijk de longen aantast.
Voor het eerst over deze infectie werd bekend in 1976, toen na de conventie van het American Legion of Veterans in Philadelphia meer dan tweehonderd mensen ziek werden, en 34 van hen stierven. Zes maanden later identificeerden de Amerikaanse biologen Joseph McDaid en Charles Shepard de ziekteverwekker zelf, een gramnegatieve bacterie genaamd Legionella pneumophila. De uitbraak werd volgens wetenschappers veroorzaakt door legionellakolonies die zich vermenigvuldigden in de vloeistof van het ventilatiesysteem van het hotel waar de deelnemers aan het congres verbleven.
Na de ontdekking van de veroorzaker van legionellose, begonnen experts de oorzaken te achterhalen van andere uitbraken van longontsteking met onbekende etiologie, opgemerkt in de Verenigde Staten in 1957, 1959, 1965 en 1974. In alle gevallen was de veroorzaker Legionella pneumophila.

technogene bacterie

In de natuur leeft legionella in zoetwaterreservoirs in symbiose met blauwalgen of parasiteert op sommige organismen. Desondanks schrijven wetenschappers het toe aan technogene pathogenen, die zich voornamelijk ontwikkelen in kunstmatige niches die door de mens zijn gecreëerd. Alle bekende gevallen van massale infectie deden zich voor door druppeltjes in de lucht in kamers waar bacteriën zich vermenigvuldigden.
“Deze ziekte wordt verspreid door waterdamp, airconditioning of een douche, wanneer het water verspreidt en inademt”, legt dr. Luis Medina Ruiz uit. “Bacteriën komen het lichaam niet binnen via het water dat je in je mond neemt, ze hebben op een speciale manier een wolk van deeltjes die de longen binnendringen.
De ernst van de veteranenziekte varieert van een lichte hoest tot dodelijke longontsteking. Zonder antibioticabehandeling verslechtert de aandoening meestal snel binnen een week. Sterfte hangt af van tijdige therapie en de aanwezigheid van bijkomende ziekten.
Ouderen boven de zestig, rokers, diabetici, mensen met een verzwakt immuunsysteem of aandoeningen van de luchtwegen lopen risico. Het totale sterftecijfer is vijf tot tien procent, maar zonder behandeling en bij immuungecompromitteerde patiënten kan het oplopen tot 40 tot 80 procent.
Lokale uitbraken van legionellose zijn niet ongewoon. Onlangs werden in de Spaanse stad Caceres in de autonome gemeenschap Extremadura tien besmettingsgevallen geregistreerd , waarbij twee patiënten overleden. De situatie in Tucuman stond in het middelpunt van de wereldaandacht, vooral omdat de bron van de infectie niet meteen werd geïdentificeerd: er was een vermoeden dat het een soort nieuw luchtwegvirus was.

Hoe jezelf te beschermen?

Aangezien er tot nu toe geen gevallen van directe overdracht van mens op mens zijn gemeld, beoordeelt de WHO het risico dat de huidige uitbraak zich verspreidt als matig regionaal en wereldwijd laag. De organisatie beveelt aan om door te gaan met laboratoriumtests om gevallen te identificeren en contact op te sporen, en roept op tot het nemen van alle maatregelen om verdere infectie te voorkomen.
De groei van legionella wordt meestal beheerst door chemische of thermische methoden. Het optimale bestaansbereik voor deze bacteriën is van 25 tot 45 graden Celsius. Daarom is de gemakkelijkste manier om te voorkomen dat de temperatuur van koud water onder en warm boven dit niveau wordt gehouden.
De WHO beschouwt koper-zilverionisatie van kraanwater op industriële schaal als een effectieve chemische bestrijding van Legionella. Niet minder effectief is chlorering. In Rusland is dit de belangrijkste methode voor waterdesinfectie.
Er is nog geen vaccin voor de veteranenziekte – het onderzoek om er een te ontwikkelen bevindt zich nu in een tussenstadium.
Ik ben  erg anti airco. Vaak vat je kou, word je er ziek van en zo zie je maar weer…wat een ellende dit kan aanrichten zelfs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥