...

17 juni 2021

 

Hoe de Spaanse grieppandemie van 1918 eigenlijk eindigde

Hoe de Spaanse grieppandemie van 1918 eigenlijk eindigdeHet einde van een pandemie identificeren is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Ziekten kunnen zich blijven verspreiden lang nadat mensen maatregelen hebben genomen om overdracht te voorkomen, terwijl de menselijke en economische tol van een pandemie tientallen jaren kan duren. In sommige gevallen blijven ziekten hangen waar medische interventies niet beschikbaar zijn, waardoor de levensduur van de ziekte zelf wordt bestendigd.

Historisch gezien zijn pandemieën tot stilstand gekomen of afgevlakt, om vervolgens met wreedheid terug te keren. Aan pandemieën is ook een einde gekomen dankzij groepsimmuniteit, virale aanpassing, vervanging door een ander virus of vaccins die zijn ontwikkeld door de wetenschappelijke gemeenschap. De zogenaamde Spaanse griep van 1918 en 1919 onderging in alle opzichten al deze verschijnselen.

Maatregelen om afstand te nemen, maskers en inperkingsmaatregelen werden allemaal uitgevoerd om de Spaanse griep te bestrijden, aangezien wereldwijd miljoenen mensen aan het virus zijn bezweken. De tijdlijn van hoe de Spaanse grieppandemie “eindigde” beslaat bijna een eeuw, waarbij aspecten van de ziekte aan het licht blijven komen.

Pandemieën hebben twee soorten uiteinden: medisch (wanneer de incidentie en sterftecijfers aanzienlijk dalen) en sociaal (wanneer de angst voor de ziekte afneemt)

Historici en wetenschappers erkennen twee “uiteinden” van een pandemie – zeer verwant, maar meestal niet gelijktijdig. Het medische einde van een pandemie omvat een grootschalige afname van het aantal door een ziekte getroffen patiënten en een afname van het totale aantal aan de ziekte gerelateerde sterfgevallen.

Het sociale einde van een pandemie wordt niet bepaald door de ziekte, maar eerder door de populaties die het treft. Wanneer mensen niet langer bang zijn voor een ziekte, stoppen met preventieve maatregelen en min of meer besluiten dat de behandeling van de ziekte niet langer hun leven dicteert – dat definieert het sociale doel.

Het sociale doel gaat doorgaans vooraf aan zijn medische tegenhanger. Pandemische vermoeidheid en aanpassing aan het leven met de ziekte laten volgens Harvard-historicus Allan Brandt zien hoe “het zogenaamde einde [van een pandemie] niet wordt bepaald door medische gegevens en gegevens over de volksgezondheid, maar door sociaal-politieke processen.”

Amerikaanse steden reageerden op verschillende manieren op de pandemie
Het zogenaamde einde van de pandemie van 1918 en 1919 varieerde per locatie. Steden in de Verenigde Staten gingen op een andere manier om met de griepuitbraak, wat leidde tot variaties in de mate waarin de ziekte de bewoners trof.

In New York City, waar in september 1918 het eerste slachtoffer van de Spaanse griep werd gemeld, werden quarantaines, sluitingen en spuugverboden ingevoerd. Ambtenaren van de volksgezondheid in Chicago probeerden te stoppen met hoesten en niezen in het openbaar; gesloten “theaters, ijsbanen, filmvoorstellingen, nachtscholen en lodgehallen”; en riep zelfs op tot het stoppen van dansen vanwege ‘het nauwe contact tussen dansers, de oefening van de dans en de veelvuldige koeling van het lichaam dat erop volgt’.

Philadelphia was traag in het aanpakken van de pandemie en hield zelfs een parade uit de Eerste Wereldoorlog op 28 september 1918. Als gevolg van de grote openbare bijeenkomst zag Philadelphia een enorme stijging van het aantal gevallen van Spaanse griep, een die resulteerde in een quarantaine in de hele stad. Uiteindelijk kwamen bijna 12.000 inwoners van Philadelphia om door de Spaanse griep.

Pandemics past and present - A peculiarity of Spanish flu may shed light on covid-19 | Science & technology | The Economist

Aangezien in de Verenigde Staten maatregelen voor sociale distantiëring en maskermandaten werden ingesteld, bleek hun doeltreffendheid bij het verminderen van gevallen van griep succesvol. Bovendien werden de eerdere sociale distantiëren en andere beperkingen ingevoerd, hoe succesvoller het resultaat. Toen stappen om het contact tussen groepen te beperken werden versoepeld, traden vaak tweede golven van de ziekte op. In plaatsen als Oakland, CA en St. Louis, MO, betekenden scherpe pieken in griepgerelateerde dodelijke slachtoffers een terugkeer naar sociale afstandelijkheid.

Het virus bleef circuleren totdat een ander het in 1957 verving en een nieuwe pandemie begon
Hoewel traditioneel wordt aangenomen dat de Spaanse grieppandemie in 1919 of 1920 ten einde is gekomen, is het virus zelf niet uitgeroeid. In feite was het virus (later geïdentificeerd als een H1N1 influenza A- virus dat door dieren kon worden gedragen en overgedragen ) zelfs pas in de jaren dertig zichtbaar voor het menselijk oog .

Terwijl de wetenschap vorderingen maakte in het onderzoek naar en het begrijpen van griep, dook het H1N1-virus dat de Spaanse griep veroorzaakte bijna vier decennia lang per seizoen op . In 1957 verdween H1N1 echter in wezen toen het H2N2-virus (de zogenaamde Aziatische griep) een eigen pandemie veroorzaakte.

Het H2N2-virus dat leidde tot de pandemie van 1957 en 1958 was ook een influenza A-virus. De eerste meldingen van griep kwamen in februari en april 1957 uit Singapore en Hongkong. Het was in de zomer van 1957 aanwezig in de Verenigde Staten en maakte een einde aan de levens van ongeveer 1 miljoen mensen wereldwijd.

Het H2N2-virus was 10 jaar actief totdat het werd verdrongen door het H3N2- virus en de griepuitbraak van 1968 (dit keer aangeduid als de Hong Kong-griep). Deze H2N2-vorm van influenza circuleert nog steeds .

Een derde golf van Spaanse influenza in de winter en de lente van 1919 nam af in de zomer
De eerste uitbraak van de Spaanse griep veroorzaakte ellende tijdens de eerste maanden van 1918. De eerste golf van de Spaanse griep deed zich vooral voor in de Verenigde Staten en Europa, toen soldaten uit WO I interactie hadden en reisden, waarbij ze het virus met zich meedroegen.

Vergeleken met de eerste golf van de Spaanse griep, bleek de tweede golf van september tot november 1918 dodelijker , wellicht het resultaat van een mutatie van het virus . In de Verenigde Staten vond het merendeel van de omgekomen levens door de Spaanse griep plaats tijdens deze tweede golf.

Eind 1918 en het begin van 1919 had de derde golf van de ziekte de wereld in haar greep. De derde golf van de pandemie duurde tot de zomer en bracht een einde aan maanden van wereldwijd lijden. Er waren echter aanhoudende gevallen van griep over de hele wereld, wat sommige waarnemers ertoe aanzette om een ​​veel kleinere vierde golf te identificeren die lokale gebieden in landen als Engeland en Oostenrijk trof.

1918 mensen droegen toen ook mondmaskers voor de griep

De pandemie eindigde officieel in 1920 toen de samenleving collectieve immuniteit ontwikkelde
Gecombineerde inspanningen voor sociale afstand en de ontwikkeling van immuniteiten onder de wereldbevolking waren in staat om de gevallen van de Spaanse griep tegen 1920 te verminderen. Medisch gezien was de pandemie eenmaal voorbij toen er minder gevallen van griep waren en de daaropvolgende dodelijke slachtoffers namen wereldwijd af.

Collectieve immuniteit lijkt de belangrijkste factor te zijn geweest bij het beëindigen van de pandemie, nu miljoenen immuunsystemen zich hebben aangepast om de ziekte te bestrijden. Collectieve immuniteit, ook wel kudde-immuniteit genoemd , geeft aan dat individuen immuniteit bezitten om een ​​ziekte te bestrijden.

In termen van een sociaal einde aan de pandemie, dat was in 1920 al op veel plaatsen gebeurd. Het blijft echter moeilijk om precies te bepalen wanneer het sociale einde plaatsvond, vanwege inconsistenties in de manier waarop steden en landen met de pandemie omgingen.

Al in november 1918 kregen mensen in San Francisco – waar maskers verplicht waren gesteld – te horen dat ze konden stoppen met het dragen van maskers. Deze beslissing, genomen door het stadsbestuur, veroorzaakte een tweede golf van zaken in de stad, maar de maatregelen om afstand te nemen werden niet opnieuw ingevoerd. Bedrijven, scholen en uitgaansgelegenheden werden eind 1918 heropend in Seattle , maar het gebrek aan sluitingen op veel plaatsen betekende variabiliteit als het ging om economische en sociale ontwrichting, evenals de daaruit voortvloeiende tegenslag .

Immunisatie speelde geen rol bij het beëindigen van de pandemie, omdat deze op dat moment niet beschikbaar was
Omdat de Spaanse griep ouder was dan immunisatie, waren er geen opties voor individuen om tegen de ziekte te worden ingeënt. Vaccins tegen influenza werden geprobeerd toen de pandemie van 1918 woedde, met name door de inspanningen van Dr. CY White in Philadelphia . Hij ontwikkelde een griepvaccin op basis van de overtuiging dat het werd veroorzaakt door bacteriën, waardoor het niet effectief was tegen een virale ziekte.

Hoewel er geen immunisatie beschikbaar was om de Spaanse griep te onderdrukken, was de pandemie de drijfveer achter de ontwikkeling van vaccins tegen griep. Terwijl wetenschappers in de jaren dertig bezig waren om grieptypen te isoleren, bevorderden hun inspanningen de ontwikkeling van overeenkomstige vaccins.

Vaccins tegen influenza werden pas eind jaren dertig ontwikkeld, en werden voor het eerst aan leden van het Amerikaanse leger gegeven in 1938. Het grote publiek had in de jaren veertig toegang tot griepvaccins .

Influenza was niet de ultieme doodsoorzaak voor de meerderheid van de Spaanse griep-patiënten
Toen in 1918 de Spaanse griep uitbrak, was algemeen bekend hoe schadelijk het was voor de longen. Bij autopsies tijdens de uitbraak werden enorme hoeveelheden vocht en hoge ontstekingsniveaus gevonden, die allemaal bijdroegen aan secundaire ziekten zoals longontsteking . Onderzoek uit 2008 geeft zelfs aan dat de meerderheid van de slachtoffers van de Spaanse griep kan worden toegeschreven aan bacteriële longontsteking in plaats van aan het influenzavirus zelf.

Lees ook:   Ancient Aliens: Nazis in the Arctic (Seizoen 11, Aflevering 1)

Sommige onderzoekers speculeren dat het H1N1-virus in de loop van de tijd minder schadelijk is geworden voor het menselijke ademhalingssysteem, waardoor er minder levens verloren gaan of bijkomende en secundaire infecties. Het is ook mogelijk dat, gezien de ernst van de eerste en tweede golven – vooral de laatste – er voldoende immuniteit is opgebouwd onder geïnfecteerde groepen.

Minstens 50 miljoen mensen kwamen om over de hele wereld; Een geschatte ⅓ van de wereldbevolking was besmet
Het is onmogelijk om precies te weten hoeveel mensen hun leven hebben verloren, en nog moeilijker om te bepalen hoeveel mensen daadwerkelijk met de ziekte zijn besmet. Het totale aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de uitbraak van griep in 1918 bedraagt ​​ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd, en de Centers for Disease Control (CDC) schat dat maar liefst 500 miljoen mensen tijdens de pandemie met de griep zijn besmet.

Een van de unieke aspecten van de pandemie was het hoge aantal dodelijke slachtoffers onder personen van 20 tot 40 jaar . Slachtoffers van griep zijn meestal jonge kinderen en ouderen – geen viriele, gezonde volwassenen.

Nurses in 1918 Flu Pandemic. And yet, here we are again with the flu.........

In 1918 droeg men ook mondkapjes ivm de Spaanse griep

Een mogelijke verklaring hiervoor is de aanwezigheid van een H1N1-virus aan het einde van de 19e eeuw , een virus waartegen individuen die in die decennia zijn geboren, een zekere mate van immuniteit zouden hebben gehad. Bij het uitbreken van de zogenaamde Russische griep in 1889, verdrong een nieuwe griepstam (nu bekend als een H3Nx-virus ) andere virulente virussen, en het kan een generatie individuen hebben gecreëerd zonder immuniteit voor H1N1-virussen in het proces.

Meer recentelijk hebben wetenschappers gesteld dat de Spaanse griep zo dodelijk was omdat het “cytokinestormen” veroorzaakte. Dit zijn in wezen reacties van een sterk immuunsysteem waarbij het lichaam een ​​virus bestrijdt terwijl het tegelijkertijd zijn eigen weefsel uitroeit.

1918-1920: The Flu Epidemic c. 1918 Two women speak through flu masks during the epidemic. IMAGE: KEYSTONE/GETTY IMAGES

Omdat WO I aan het einde van 1918 was geëindigd, waren de mensen optimistischer en minder angstig
De verspreiding van de Spaanse griep werd verergerd door WO I, maar pogingen om de ziekte te onderdrukken werden ook ondergebracht in de grotere oorlogsinspanningen. Beperkingen op sociale bijeenkomsten, religieuze diensten en commerciële activiteiten waren in veel opzichten een verlengstuk van wat individuen al hadden gedaan.

Toen WOI eind 1918 eindigde, wilden veel mensen echter graag terugkeren naar een onbezwaarde levensstijl, vrij van de grenzen die werden opgelegd door zowel conflicten als ziekten. Anderen waren op zoek naar verlichting van de verveling van quarantaine. Als gevolg hiervan was er in veel delen van de Verenigde Staten verzet tegen aan pandemie gerelateerde beperkingen. Protesten tegen vereiste maskers in San Francisco gingen gepaard met kreten van Christian Scientists in Oregon en Californië dat “de politiemacht van de staat niet mag worden gebruikt om de christelijke eredienst in de kerken te verhinderen”.

Toen de Eerste Wereldoorlog eindigde, was er ook een gevoel van opluchting en hoop, dat gewoon een feest en plezier bracht. In Seattle betekende wapenstilstand op 11 november 1918 :

Influenzaregels waren voor die tijd vergeten. Geen gaasmasker was zichtbaar in de grote mensenmassa en er werd geen poging gedaan door de politie om te zien dat ze dat waren. Om 1 uur leken de straten in het centrum op een drukke zaterdagavond. Massa’s blije mensen vulden de wandelingen en er heerste een algemene carnavalslucht.

Het einde van de pandemie was in elk land anders in termen van datum en slachtoffers
Kwantitatieve en kwalitatieve gegevens onthullen epidemiologische en sociale informatie over de Spaanse griep en het einde ervan over de hele wereld. Er zijn aanwijzingen dat de sterftecijfers voor de Spaanse griep in meer ontwikkelde landen veel lager waren dan in minder ontwikkelde landen. In heel Europa kwam ongeveer 1,1% van de bevolking om als gevolg van de griep, terwijl Mexico tussen 2% en 4% van de bevolking door de ziekte zag vallen.

Taken during the global Spanish Flu epidemic from 1918-1920. Death toll approx. 50 million.

In zowel Iran als Rusland is naar schatting 7% van de bevolking omgekomen, met het dubbele van dat op de Fiji-eilanden. Noord- en West-India kenden sterftecijfers tussen 4,5% en 6%, terwijl het zuiden en oosten lagere sterftecijfers kenden van 1,5% tot 3%, maar – op het hele subcontinent – waren de meerderheid van degenen die omkwamen lid van de lagere kasten .

Evenzo hebben onderzoekers ook nieuwe informatie geboden over de tijdlijn van de pandemie. Een studie over de effecten van de Spaanse griep in Kenia, gepubliceerd in 2019 , wijst op hoge sterftecijfers tot en met 1925, terwijl vergelijkbare onderzoeken hoge gevallen van de ziekte in delen van China tot 1922 aan het licht brengen.

In sommige afgelegen en inheems Amerikaanse dorpen is iedereen omgekomen
Het sterftecijfer en het einde van de pandemie van 1918 varieerden over de hele wereld, maar op sommige plaatsen was er niets meer over toen de ziekte was verdwenen. Vooral Alaska werd zwaar getroffen, waarbij ongeveer 80% van de slachtoffers van de Spaanse griep verantwoordelijk was voor inheemse dorpelingen . De stad Wales zag meer dan de helft van de bevolking verdorren, terwijl Teller een sterftecijfer van 90% zag. In Teller, ook wel Brevig Mission genoemd, kwamen 72 van de 80 Alaska Natives in een tijdsbestek van vijf dagen voorbij .

Doden door de ziekte maakten deel uit van het enorme verlies aan mensenlevens, maar het enorme aantal zieke personen verhinderde adequate zorg voor mensen die het overleefden. Er was niemand om voor kinderen te zorgen, voedsel te vinden, haarden actief te houden – wat uiteindelijk leidde tot het verdwijnen van hele dorpen.

In Gambia, waar 8% van de Europeanen omkwam, merkte een Britse waarnemer op : ‘Ik vond hele dorpen van 300 tot 400 gezinnen volledig weggevaagd, de huizen waren op de onbegraven doden gevallen en de jungle was binnen twee maanden binnengeslopen, hele nederzettingen. ”

Aan de andere kant van dat fenomeen waren echter de gebieden die onaangetast bleven. Veel dorpen in Alaska zagen geen gevallen van griep. Hetzelfde gold voor plaatsen als Gunnison, CO en Fletcher, VT – zo afgelegen en geïsoleerd dat ze aan de ziekte konden ontsnappen. Op andere locaties, zoals Yerba Buena (voor de kust van Californië) en Amerikaans Samoa, waren de quarantainemaatregelen zo streng dat de Spaanse griep nooit kwam.

Pandemie: Spaanse griep

Tijdens de Spaanse griep 

Wetenschappers hebben pas in het begin van de jaren 2000 ontdekt wat de Spaanse griep zo virulent maakte
De pure dodelijkheid van het griepvirus dat de uitbarsting van 1918 veroorzaakte, heeft mogelijk “cytokinestormen” veroorzaakt bij veel van de geïnfecteerde individuen – een teken aan het lichaam dat het tijd was om een ​​bedreiging af te weren, alleen om daarbij gezond weefsel te beschadigen.

Om precies te begrijpen wat het Spaanse griepvirus zo dodelijk maakte, was echter een andere zaak. Wetenschappers moesten weefsel van geïnfecteerde slachtoffers van de pandemie bekijken om restanten van het virus zelf te vinden. Johan Hultin bezocht met medewerking van de Inupiat-stam al in 1951 de Brevig Mission in Alaska om longweefsel van de kadavers in het massagraf daar te beoordelen. Hij nam monsters van vier kadavers, maar kon geen monsters van het virus laten groeien.

In 1997 begon Hultin samen te werken met Jeffery Taubenberger, een moleculair patholoog die een deel van de genetische sequentie van het griepvirus uit 1918 had gereconstrueerd met behulp van een monster van een slachtoffer in South Carolina. Hultin ging terug naar Brevig , haalde meer weefsel eruit – dit keer vond hij levensvatbaar viraal materiaal – en stuurde het naar Taubenberger. Door hun inspanningen en de daaropvolgende onderzoeken die uit hun bevindingen voortkwamen, hebben wetenschappers tegen 2005 de volledige genetische sequentie voor het Spaanse griepvirus opnieuw opgebouwd.

Met de genetische code was de volgende stap om het virus te reconstrueren en te testen. Na een reeks experimenten werd vastgesteld dat het virus afkomstig was van vogels en dat het “de constellatie van alle acht genen samen [die] een uitzonderlijk virulent virus vormen” bevat.

Bron

Zwarte pest

Sterke gezonde mannen sterven van de ene op de andere dag. De ziekte heeft de kenmerken van de zwarte dood, de pest, plus van de ziekten waartegen deze mensen direct na de Eerste Wereldoorlog gevaccineerd zijn. Dat wil zeggen tegen tyfus, difterie, longontsteking, pokken, polio. In de VS zijn massa vaccinaties, met 24 stuks per persoon). Praktisch de hele bevolking krijgt giftige vaccins en daarmee een stuk of twaalf ziekten geïnjecteerd.

Volgens schrijfster en tijdgenote E. MacBean is de Spaanse griep veroorzaakt door vaccinaties. (lees verder) Volgens haar kregen alleen de gevaccineerden de griep.

Spaanse griep kostte 20 miljoen doden, maar was het wel een griep?

Gerelateerde berichten