...

29 november 2021

 

1816 stond bekend als ‘het jaar zonder zomer’ – hier is wat er gebeurde

 Het begin van de 19e eeuw bleek een interessante tijd te zijn. Deze periode kende een van de vroegst geregistreerde gevallen van wereldwijde klimaatverandering. Bovendien eindigde de oorlog van 1812; Napoleon Bonaparte verloor in Waterloo; en Otto von Bismarck werd geboren. Vooral het jaar 1816 valt op als bijna net zo tragisch als 536 n.Chr .

Bekend als het “Jaar zonder zomer”, had 1816 een negatieve invloed op de hele wereld, van de armste boer in China tot Thomas Jefferson. In 1815 barstte de berg Tambora los en de nasleep ervan leidde tot droogte, mislukte oogsten en eindeloze winter.

De vulkanische activiteit veranderde weersystemen, veroorzaakte ziekten en destabiliseerde regimes. Historici hebben moeite om een ​​specifiek aantal levens te noemen dat tijdens de periode verloren is gegaan, maar er zijn minstens 10 miljoen mensen overleden – velen hebben een door het weer veroorzaakte cholera-epidemie meegemaakt. Het jaar zonder zomer had ook een diepgaande invloed op cultuur en kunst in de 19e eeuw en inspireerde gotische en romantische meesterwerken.

De vulkaanuitbarsting  van Mount Tambora veranderde de loop van de geschiedenis.

Mensen over de hele wereld merkten de vulkaanuitbarsting op de berg Tambora niet meteen op

De berg Tambora in Indonesië barstte in 1815 uit en de mensheid werd het volgende jaar geconfronteerd met een van de belangrijkste geologische gebeurtenissen uit de geschiedenis. Sommige wetenschappers geloven dat de uitbarsting van de berg Tambora 10 keer zo machtig was als die van Krakatau in 1883.

Er ging echter een tijdje voorbij voordat de wereld de effecten van Tambora voelde. Europa was aan het bijkomen van de Napoleontische oorlogen; de Verenigde Staten waren bezig een nieuwe natie op te bouwen; en de Chinese Qing-dynastie voerde een agressief hervestigingsplan.

Terwijl de enorme aspluim zijn weg over de wereld vond, zette hij hele gemeenschappen onder druk .

De gebeurtenis beweerde dat minstens 80.000 levens in en nabij Indonesië

Analisten zijn het oneens over het exacte aantal levens dat verloren is gegaan als gevolg van de uitbarsting van de berg Tambora . Maar zelfs conservatieve schattingen suggereren dat ongeveer 10.000 mensen zijn omgekomen bij de eerste uitbarsting, en nog eens 70.000 stierven in de daaropvolgende maanden.

De grootste vulkanische gebeurtenis in de moderne geschiedenis , de uitbarsting van 1815, leverde een vulkanische explosiviteitsindex op van zeven op een schaal van acht.

Het wereldwijde klimaat daalde in 1816 rond drie graden Celsius

Hoewel een temperatuurdaling van drie graden misschien niet erg ingrijpend lijkt, had deze weersverandering in 1816 verstrekkende gevolgen . De aswolk die door de vulkaan werd gegenereerd, bereikte de stratosfeer, reflecteerde het invallende zonlicht en koelde de aarde af.

De wind verstoorde weersystemen en verhoogde regenval op een groot deel van het noordelijk halfrond.

De uitbarsting leidde waarschijnlijk tot een van de ergste Ierse aardappel hongersnoden

De bekendste Ierse aardappel hongersnood vond plaats tussen 1845-1849. Veel primaire bronnen beweren echter dat een reeks van hongersnoden in de aardappel het land in de 18e en 19e eeuw trof. Aangenomen wordt dat de uitbarsting van de Tambora in Ierland acht weken durende regen veroorzaakte.

Als gevolg daarvan mislukten lokale oogsten en ontstond hongersnood, wat leidde tot een tyfusepidemie van 1816 tot 1819. Ongeveer 100.000 mensen kwamen om.

Miljoenen bezweken aan een cholera-epidemie die zijn oorsprong vond in Bengalen

De Mount Tambora-gebeurtenis leidde tot een nieuwe vorm van cholera . Deze vorm was gemuteerd als gevolg van de veranderde weerspatronen in de Golf van Bengalen en de chemische veranderingen in de bodem. De bevolking kon de microbe die zich op het immuunsysteem richtte niet bestrijden en de ziekte reisde snel door heel Azië.

Tegen het einde van de eeuw voelde de hele wereld de gevolgen van cholera. Het eiste het leven van miljoenen.

De Napoleontische oorlogen lieten Europa slecht voorbereid op hongersnood
Napoleón Bonaparte - Wikipedia, la enciclopedia libre
Op het hoogtepunt van zijn macht leek Napoleon Bonaparte niet te stoppen. Hij sneed een baan door Europa en bekleedde een korte heerschappij over het grootste deel van het continent. Maar de uitbarsting van Mount Tambora bleek meer ontwrichtend dan Bonaparte.

Door de uitbarsting circuleerden as, regen en vriestemperaturen door Europa. Bijna niemand was op deze effecten voorbereid en de voedselvoorraden waren laag.

Veel Europese landen waren afhankelijk van Amerikaanse import om honger te voorkomen, omdat strijd de landbouwprocessen had verstoord.

Sulfaat verstoorde moessons in Zuid-Azië gedurende drie opeenvolgende jaren

Terwijl de uitbarsting wereldwijd mensen trof, deden de meest dramatische gevolgen zich dichter bij de vulkaan voor. Zo vertraagde de jaarlijkse Indiase moesson, wat leidde tot een duizelingwekkende reeks effecten, zoals de cholera-epidemie die begon in Bengalen.

Lees ook:   Verboden geschiedenis

Mount Tambora stootte ook een aanzienlijke hoeveelheid sulfaat uit. Historicus Gillen D’Arcy Wood legde de impact uit:

De enorme lading sulfaatgassen die Tambora in de stratosfeer injecteerde, produceerde een luchtstofwolk die bestond uit tot 100 kubieke kilometer puin. Deze grote zonverblindende pluim cirkelde vervolgens binnen een paar weken rond de aarde bij de evenaar voordat hij naar de pool afdreef en bijna drie jaar lang de belangrijkste weersystemen ter wereld verwoestte.

De verandering in het klimaat zette het tijdperk van poolonderzoek in gang

De vulkaan slaagde er niet in om een ​​enorme temperatuurdaling in het noordpoolgebied te bewerkstelligen. In feite zorgde een vreemde samenvloeiing ervoor dat warme winden naar het noorden werden gedwongen. Arctisch ijs smolt en vormde nieuwe wegen naar het onbekende bevroren landschap .

De Britse marine, in de hoop een noordelijke doorgang te vinden, bereidde meerdere poolexpedities voor. De eerste van deze expedities, gelanceerd in 1818 en geleid door kapitein John Ross, arriveerde in het noorden en ontdekte dat het weerpatroon was gestabiliseerd. Het pad verdween.

In de daaropvolgende jaren bleven Britse ontdekkingsreizigers en andere landen echter Arctische reizen lanceren.

De uitbarsting veroorzaakte gedeeltelijk de Chinese opiumhandel

Chinees opiumbed

De Chinese provincie Yunnan kreeg te maken met extreme gevolgen vanwege de Mount Tambora-gebeurtenis. Onredelijk koud weer en regen verstoorden de jaarlijkse rijstoogst, en wanhopige boeren wendden zich tot klaprozen – een betrouwbaarder gewas dat wordt gebruikt om opium te produceren.

Een van de bepalende economische conflicten van de jaren 1800, de Chinese opiumhandel, resulteerde in grote opstanden die duizenden levens eisten. Het was ook de geboorte van de moderne “Gouden Driehoek” van de H-productie in Zuidoost-Azië.

Thomas Jefferson had een lening nodig omdat het extreme weer zijn gewassen pijn deed

Geleerden moeten nog concreet bewijzen dat Thomas Jefferson een gemeenschappelijkheid had gerealiseerd tussen de ineenstorting van zijn gewassen en de uitbarsting op de berg Tambora. Hij voelde echter zeker de effecten van de vulkaan. Zoals veel boeren in de Verenigde Staten werd Jefferson in het jaar zonder zomer geconfronteerd met financieel gevaar .

Zijn mislukte tarwegewassen dwongen hem om een ​​lening aan te vragen om rond te komen.

Het weer hielp bij het inspireren van belangrijke literaire werken zoals Mary Shelley’s ‘Frankenstein’

In de zomer van 1816 reisden Mary Godwin en haar aanstaande echtgenoot Percy Shelley met een paar goede vrienden op vakantie naar het Meer van Genève. Toen ze door het slechte weer binnenshuis werden opgesloten, brachten ze hun tijd door met het delen van spookverhalen.

Lord Byron daagde Mary uit om een eng spookverhaal te vertellen ; maakte ze bezwaar. Later die nacht kon ze niet slapen en kreeg ze een visioen dat ze later beschreef:

Lord Byron, born this day in 1778, in Dover, England. By Byron Toben. January 22, 2017, is the 239th anniversary of the birth of the famous poet Lord Byron, arguably the first international public cultural figure. - Lord Byron - WestmountMag.ca

Ik zag met gesloten ogen, maar een scherp mentaal zicht – ik zag de bleke student van de onheilige kunsten knielen naast het ding dat hij in elkaar had gezet. Ik zag het afschuwelijke fantasme van een man uitgestrekt en toen, bij de werking van een of andere krachtige motor, tekenen van leven vertonen …

Mary’s visie zette haar ertoe aan de inmiddels beroemde roman Frankenstein te componeren .

De uitbarsting zou kunnen hebben geleid tot de strijd van de Oostenrijkse componist Franz Schubert met seizoensgebonden affectieve stoornis

De briljante jonge componist Franz Schubert stond in 1816 voor een paar uitdagingen. Zijn held, Goethe, wees hem af en hij kreeg het hele jaar maar één opdracht. Sommige muziekhistorici geloven dat Schuberts melancholische output een direct gevolg was van Seasonal Affective Disorder, veroorzaakt door de donkere zomer van 1816.

Maar hoewel het weer de muzikant misschien depressief had gemaakt, vertraagde het hem niet. In 1816 componeerde Schubert twee symfonieën en een verscheidenheid aan andere muziekwerken, waaronder koralen, liederen en kamermuziek.

Een even verontrustende gebeurtenis zou opnieuw kunnen gebeuren

De planeet herbergt naar schatting 20 actieve supervolkanen . Deze enorme magma-afzettingen hebben ongelooflijke mogelijkheden; sommige landvormen zouden krachtiger kunnen blijken te zijn dan de berg Tambora. Bovendien kunnen de meeste supervolkanen op elk moment uitbarsten zonder een trigger of aardbeving.

Deze lava-uitstoot vindt ongeveer eens in de 100.000 jaar plaats en kan een aanzienlijke invloed hebben op het klimaat.

Bron

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten