...

01 december 2021

 

1918 Spaanse griep documentaire

Ze noemden de Spaanse griep ook wel varkensgriep?
Oké….?

Hebben ze dat soms opgegraven uit die oude graven van lang geleden?

Deze griep kwam in wereldoorlog 1 en heeft meer gedood aan soldaten dan de oorlog zelf…En eigenlijk in alle oorlogen wel, was deze griep dodelijker dan die oorlogen.

Hmmz? Verdacht wel.

De griep was soms al dodelijk binnen 12 uur. En had met name slachtoffers onder de jongeren van rond de 20 tot 40….

Vreemd idee dat mijn overgrootmoeder dus mensen ging helpen die de Spaanse griep hadden.
Voordat ze naar hen toeging dronk ze een glas jonge jenever die haar dan zou beschermen tegen deze griep.

Wat een durf…en niemand in het gezin kreeg deze griep… bizar wel? Hoe is dat mogelijk…en hoe kun je denken dat jij het niet krijgt… maar goed ze waren Fries! 🙂
Koppige mensen zijn dat hoor.

(Met je voorouders heb je dezelfde genen, met je familieleden deel je dezelfde genen)

https://anderetijden.nl/aflevering/620/De-Spaanse-Griep

Aspirine vergiftiging

In een paper uit 2009, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases , stelde Karen Starko voor dat aspirinevergiftiging substantieel bijdroeg aan de dodelijke slachtoffers. Ze baseerde dit op de gerapporteerde symptomen bij diegenen die stierven aan de griep, zoals gerapporteerd in de post mortem rapporten die nog steeds beschikbaar zijn, en ook de timing van de grote “death spike” in oktober 1918. Dit gebeurde kort na de Surgeon General van het Amerikaanse leger en het Journal of the American Medical Association adviseerden beide zeer grote doses van 8 tot 31 gram aspirine per dag als onderdeel van de behandeling. Deze niveaus veroorzaken hyperventilatie bij 33% van de patiënten, evenals longoedeembij 3% van de patiënten. [117]

Starko merkt ook op dat veel vroege sterfgevallen “natte”, soms hemorragische longen vertoonden, terwijl late sterfgevallen bacteriële pneumonie vertoonden. Ze suggereert dat de golf van aspirinevergiftigingen te wijten was aan een ” perfecte storm ” van gebeurtenissen: het patent van Bayer op aspirine verviel, zoveel bedrijven haastten zich om winst te maken en verhoogden het aanbod aanzienlijk; dit viel samen met de Spaanse griep; en de symptomen van aspirinevergiftiging waren destijds niet bekend. [117]

Lees ook:   Drugsgebruik in het Derde Rijk

Als verklaring voor het universeel hoge sterftecijfer werd deze hypothese in twijfel getrokken in een brief aan het tijdschrift gepubliceerd in april 2010 door Andrew Noymer en Daisy Carreon van de Universiteit van Californië, Irvine en Niall Johnson van de Australische Commissie voor veiligheid en kwaliteit in Gezondheidszorg. Ze betwijfelden de universele toepasbaarheid van de aspirinetheorie, gezien het hoge sterftecijfer in landen zoals India, waar er op dat moment weinig of geen toegang was tot aspirine in vergelijking met het percentage waarin aspirine overvloedig aanwezig was. [118]

Zij concludeerden dat “de salicylaat [aspirine] vergiftigingshypothese [moeilijk] was te ondersteunen als de primaire verklaring voor de ongewone virulentie van de grieppandemie van 1918-1919”. [118] In reactie zei Starko dat er anekdotisch bewijs was van het gebruik van aspirine in India en betoogde dat, zelfs als aspirine-over-recept niet had bijgedragen aan het hoge Indiase sterftecijfer, het nog steeds een factor kon zijn geweest voor hoge percentages in gebieden waar andere verergerende factoren in India speelden minder een rol. [119]

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu

Lange termijn effecten

Uit een studie uit 2006 in het Journal of Political Economy bleek dat “cohorten in de baarmoeder tijdens de pandemie een verminderd opleidingsniveau, verhoogde percentages lichamelijke handicap, lager inkomen, lagere sociaaleconomische status en hogere overdrachtsbetalingen vertoonden in vergelijking met andere geboortecohorten.” [120] Een onderzoek uit 2018 wees uit dat de pandemie het opleidingsniveau in populaties verminderde. [121]

De griep is in verband gebracht met het uitbreken van encefalitis lethargica in de jaren 1920. [122]

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten