web analytics

Nederlands wonder: hoe kan een land met de grootte van Moldavië de grootste voedselexporteur ter wereld zijn?

Nederlands wonder: hoe kan een land met de grootte van Moldavië de grootste voedselexporteur ter wereld zijn?

In het schandaal van Nederlandse eieren besmet met Fipronil (2017 en de eieren werden duurder zoals ik al zei!!!) wordt de nadruk gelegd op de impact die dit zou kunnen hebben op boeren in Nederland. Een impasse in de consumptie zou fataal zijn voor een sector die de grootste eierproducent in de EU is.

Wat de Nederlandse agrarische sector betreft, er zijn veel dingen te vinden. Nederland is bijvoorbeeld de grootste exporteur van groenten ter wereld. Het is de grootste uienexporteur en staat op de derde plaats in de export van tomaten.

Het staat op de tweede plaats in de wereld voor de export van bier. Nederlandse boeren exporteren meer levende varkens dan alle andere. Na de VS exporteert Nederland meer voedsel dan enig ander land op de planeet, een ongelooflijke prestatie gezien het feit dat het een gebied heeft dat 230 keer kleiner is dan de VS. “Lalelelor land” heeft een oppervlakte van 41 duizend vierkante km, vergelijkbaar met die van de Republiek Moldavië (33.800 vierkante km)

Nederland heeft alle ingrediënten om een ​​voorvechter van de landbouw te zijn.

Het land heeft een vlak reliëf, vruchtbare grond en een gematigd klimaat. Wat nog belangrijker is, is personeelseducatie in de landbouw een prioriteit daar. Wageningen Universiteit is de grootste instelling voor training in landbouwwetenschappen ter wereld. 12 van de grootste levensmiddelenbedrijven ter wereld hebben onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland. Deze bedrijven omvatten Danone en Heinz.

Lees ook:   Wie is hier de aso?

Nederland heeft ook 19 van de 25 grootste chemische fabrikanten ter wereld. Enkele namen: Dow Chemical, Neste, Cargill, Monsanto, ConAgra en Royal Dutch Shell.

Het is daarom niet verwonderlijk dat Nederland uitblinkt in technologie en landbouwtechnologie exporteert. Deze markt is de wereldleider in machines voor voedselverwerking.

Nieuwere, Nederlandse boeren ontwikkelen de zogenaamde precisielandbouw, waarbij drones plantenziekten detecteren en pesticiden alleen verspreiden als dat nodig is. Kleine landbouwrobots bewerken land efficiënt en goedkoop 24 uur per dag, zeven dagen per week. Bodemsensoren kondigen aan wanneer de plant water moet krijgen of bemesting nodig heeft, en de satellieten informeren de boer over de kwaliteit van de bodem, of de oogsttijd is aangebroken of als hij moet ingrijpen om ongedierte te elimineren.

De overheid financiert met twee miljoen euro een programma voor het testen van de nieuwste innovaties in precisielandbouw. Nederland staat op de tweede plaats in Europa wat betreft R&D investeringen (als percentage van het bbp) voor de agrofoodsector.

De eerste verticale boerderij ter wereld die voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, is in Nederland gebouwd. Dit zal een van de grootste supermarktketens in Europa voorzien van groene salade.

Nederland zou geen exporterende kracht zijn als het nergens zijn producten naar de wereld kon sturen. De haven van Rotterdam is de grootste van Europa. Deze openheid voor internationale handel, extreem goedkope suiker en de technologie van de topbedrijven helpt Nederland om te investeren in biotechnologiesystemen.

De export van de Nederlandse agrofoodsector bereikte vorig jaar een recordniveau van 94 miljard euro, vergeleken met 90 miljard euro in 2015.

Lees ook:   Pitbull bijt man in kruis

De export van landbouwproducten bedroeg 85 miljard euro, en landbouwmaterialen, knowhow en technologie bereikten negen miljard euro, ook een nieuw record. De agrovoedingssector nam met 22% deel aan de totale export van het land.

Vorig jaar werd het grootste deel van de export van landbouwproducten gemaakt van materialen en technologie (9,4%), vervolgens sierteeltproducten (9,3%), vlees (8,3%), melk en eiproducten (7 , 7%) en groenten (7%). De belangrijkste exportmarkten zijn traditioneel Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

De seizoenen vormen geen belemmering voor het hele jaar door landbouw beoefenen. Nederland is wereldleider in de kunst van plantengroei in kassen. Het gebied bedekt met kassen is bijna 10.000 hectare, vergeleken met bijvoorbeeld slechts 1.900 hectare in Frankrijk.

De markt stagneert al bijna zes jaar en nu groeit iedereen, legt KUBO uit, directeur van de kassenbouwer KUBO voor Dutch News. Tomaten, paprika’s, komkommers en aardbeien worden voornamelijk in Nederlandse kassen geproduceerd. Boeren breiden hun glastuinbouwgebieden vooral uit vanwege de stijgende prijzen van deze producten. De afgelopen jaren is de productie van kassen een record geweest. De onbetwiste leider is tomaten. Nederlanders hebben zoveel vertrouwen in hun kastechnologie dat sommigen van hen proberen te groeien, met de hulp van onderzoekers van Wageningen University, vanilleorchideeën, zeer grillige planten. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld.

In 2010 werd 56% van het Nederlandse vasteland, inclusief water, gebruikt voor landbouw, volgens een telling van Eurostat. De neiging neemt af ten gunste van het bebouwde land. Dezelfde trend wordt waargenomen in de banen in de land- en tuinbouwsector. In 2014 werd bijna 9% van de banen in Nederland verzorgd door deze sector, met 65.505 bedrijven actief.

Lees ook:   Geneeskunde: meer kwaad dan goed? (Loisa Sasek in een interview met Dr.Jenö Ebert)

Landbouw is een belangrijke tak, maar niet de belangrijkste voor de Nederlandse economie. De grootste export van Nederland is machines en uitrusting. Aardgas komt op de tweede plaats in de export. Nederland is trouwens Europa’s grootste fietsenexporteur en ’s werelds grootste zoutexporteur.

Minunea olandeză: Cum e posibil ca o țară de dimensiunea Moldovei să fie cel mai mare exportator de alimente din lume

Grappig wist jij dat al?
Ik niet…

Boeren wegwerken is dus slecht voor onze economie en dat dankzij VVD érs? Bizar…

Gerelateerde artikelen

Back to top button