...

19 oktober 2021

 

De magnetische polen van de aarde bewegen sneller dan verwacht.

De magnetische polen van de aarde bewegen sneller dan verwacht.

Position of the north magnetic pole since 1590
Geologen zeggen dat de magnetische polen van de aarde met grotere snelheid bewegen dan voorspeld door het model. Gezien het feit dat veel bekende en belangrijke punten, zoals het bepalen van de geografische locatie in de telefoon, het besturen van een vliegtuig of het uitzetten van een schip, direct afhankelijk zijn van de positie van de magnetische polen, is de significantie van dit fenomeen moeilijk te onderschatten.

Alexandra Vitze vertelde aan de Natuur dat het feitelijke model van de magnetische poolbeweging die in 2015 werd gemaakt, tot 2020 had moeten duren, maar de verschuiving was zo groot dat wetenschappers het nu dringend moeten veranderen. Het maken van een model is moeilijk, omdat bepalen waar de magnetische pool zich nu bevindt, een complexe onderneming is. De plaatsen waar de magnetische polen zich bevinden, zijn ver van ons verwijderd en hun verplaatsing is significanter gebleken, wat de zoekgebieden vergroot.

Omdat de poolreiziger James Ross Clark voor het eerst de magnetische noordpool in 1831 opmerkte, heeft hij een aanzienlijke afstand afgelegd. In die tijd was het hof afhankelijk van het kompas. Het kompas is al sinds de dertiende eeuw bekend bij de mensheid, maar op dat moment werd aangenomen dat het verwijst naar een gigantische magnetische berg ergens in het noorden. De Geological Survey of Canada geeft aan dat de kompasnaald nog nooit precies in het noorden is gericht en dit zorgde voor een probleem met de locatie van deze berg ergens ver van de geografische pool. En dan hadden de wetenschappers geen verklaring waarom deze berg beweegt.

Lees ook:   In de toekomst worden kinderen geteeld in kunstmatige baarmoeders.

The Magnetic North Pole Has Moved. Here's What You Need To Know [Inforgraphic]

In de 17e eeuw suggereerde de filosoof-natuuronderzoeker William Hilbert als eerste dat onze planeet zelf een enorme magneet zou kunnen zijn. Roald Amundsen, die de magnetische pool ontdekte op een andere plaats dan Ross aangaf, bewees zijn beweging. Moderne communicatietechnologieën vereisen navigatie- en locatieberekeningen om precies te weten waar de magnetische pool zich bevindt. Updates van poolposities worden elke vijf jaar gepubliceerd door geografische samenlevingen over de hele wereld. De laatste is gemaakt in december 2014. Maar onverwachte bewegingen in de ingewanden van de aarde, die leidden tot een poolverschuiving, eisten een urgente update van de gegevens.

Paleogeologist Joseph Stoner van de Universiteit van Oregon is van mening dat de snelle beweging van de magnetische pool geen reden voor paniek is. Hij zegt dat hij in slechts vierhonderd jaar observatie van de paal met verschillende snelheden in verschillende richtingen bewoog. De studie van de minerale geschiedenis van de aarde zal helpen om meer te leren over wat er in de oudheid met zijn magnetische pool is gebeurd. Wetenschappers proberen de redenen te achterhalen waardoor de paal met zo’n aanzienlijke snelheid verschuift, en hoe je de veranderingen kunt voorspellen die ermee gebeuren, die cruciaal zijn voor de moderne beschaving.

https://www.forbes.com/sites/kevinanderton/2019/01/16/the-magnetic-north-pole-has-moved-heres-what-you-need-to-know-inforgraphic/#524faaf7c052

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten