web analytics
11:11 Dubbele getallen
11:11

11.11.11?

 

Wat staat er op het spel op 11.11.11?

11.11.11

Saint Martin’s Day, Veteran’s Day, Wapenstilstand … tradities en folklore aan de vooravond van de winter, Sint Maarten’s Day is misschien wel de eerste in een reeks van festiviteiten, festivals van het licht samen te brengen plattelandsgemeenschappen en regelen zelf in de duisternis van de winter Tijdens de symbolische dood van het landbouwjaar.  Laten we dieper gaan …

De Portugese vieren 11 november als de dag van Saint Martin … toch is hij nooit een voet in Portugal.  Andere culturen vieren andere populaire figuren rond dezelfde datum.  Inderdaad in de Verenigde Staten wordt het gevierd als Veterans ‘Day, in Europa, Wapenstilstand.  Is er een bredere betekenis?  Wat is het verband tussen Portugal, Tours, de indianen en kastanjes?

Wat Day Veterans ‘ , waarvan de oorsprong was in dag van de wapenstilstand, de oorsprong ligt in de historische feiten aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.  Tegen het einde van 1918, met een andere koude winter nadert, de revolutionaire krachten, die de macht hadden gegrepen in Berlijn aan het einde van oktober, zich ervan bewust dat het Duitse leger aan het westelijk front waren uitgeput, riep op tot vrede en het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand was niet alleen een grafisch belangrijke dag om de oorlog te beëindigen, maar was misschien wel zo spoedig mogelijk door om de Compiègne vredesverdrag opgesteld voor ondertekening te krijgen.

Dit lijkt te hebben niets te maken met de vele festiviteiten gevierd rond deze tijd van het jaar in verschillende landen en door verschillende culturen.

São Martinho heeft een speciale betekenis in Portugal, want op 11 november, zijn Saint’s Day, wordt hij gevierd met een feest in die wijn en kastanjes worden gedeeld, de zogenaamde Magusto.  Verkeerde versies van de oorsprong van deze man en het feest in overvloed en als we verder te onderzoeken, zien we dat het Festival van Saint Martin is noch Portugees, noch is het beperkt blijft tot 11 november geen van beide is Sint Martinus van Tours de Franse, noch is magusto een feestelijke maaltijd, maar eerder een brand … een interessant voorbeeld van hoe oude traditionele kennis kan gewoonterecht worden, het verkrijgen van een geheel nieuwe betekenis.

Waar te beginnen?

Halloween (of de Avond van All Hallows, zijnde “halo”, is de cirkel rond het hoofd van een heilige symbool van zijn of haar heiligheid) is inderdaad een heidense feest symboliseert het einde van het landbouw-jaar, de dag van de dood.  De Keltische naam voor dit was Samhain (ook Sauin, Oiche Shamhna, Samain) en het was een oogstfeest, de nacht (31 oktober), waarbij de landbouw taken moesten worden afgewerkt, het markeren van de scheiding tussen de lichte helft en de donkere helft van het jaar.  Ook correspondeerde met de tijd dat dieren en planten begon te sterven en zo werd geprezen als het feest van de doden.

Lees ook eens:   Dubbele getallen 66, 666, 606, etc

In die tijd was de witte kleur van de dood voornamelijk in matriarchale samenlevingen waarin de maan werd vereerd als de belangrijkste godheid (zijnde vrouwelijk, een Godin -. Lat Luna), terwijl de uil, een nachtelijke figuur, werd gebruikt als een religieuze beeltenis aan plaatsen op de doden.  Als de zon verdrongen de Maan als de belangrijkste godheid (Lat. Sol, Solis, mannelijke) in patriarchale samenlevingen, werden de kleur van de dood veranderd in zwart en verschillende vormen van het kruis, gebruikt om te begraven naast het lijk).

In Europa werden de knollen uitgehold en verlicht binnenkant met olie te maken gezichten af te weren van de boze geesten en de eerste van de festivals van het licht werd gehouden, die door alle Europese culturen min of meer doordrongen is op hetzelfde moment op gezette tijden gedurende de wintermaanden, tot het begin van het nieuwe jaar met Pasen (viering van het feest van de vruchtbaarheid Godin Eastre, of OESTRE, die werd afgebeeld met het symbool van het konijn – vruchtbaarheid en het ei – eeuwigheid) en een maand van te voren aangekondigd door het Carnaval Feesten, festiviteiten vleselijke leven na de dood (verrijzenis, wedergeboorte van de landbouw-jaar).
Het is zinvol, daarom dat de Bach mihangel in Wales Haf op 29 september, de Britt mis in Zweden op 7 oktober, de Altweibersommer in Duitsland / Oostenrijk in oktober, de Norn Heksen van de Noorse of Vikingen, de Vénasszonyok Nyara van Hongarije, Trezekeszomer op 15 oktober in Vlaanderen, Guy Fawkes ‘Day in het Verenigd Koninkrijk (5 november) en tenslotte Saint Martin’s Day in Portugal, Frankrijk, Italië en delen van Spanje (11 november) … waren ooit deel uit van deze festivals van het licht.

Saint Martin de Tours

Saint Martin de Tours werd eigenlijk geboren in Sabaria, Pannonia (moderne Hongarije), in 316 na Christus, de zoon van een Tribune en commandant in het Romeinse leger, waarin Martin (Martinius) gedwongen werd op 15 jarige leeftijd, worden verzonden naar Gallië (Frankrijk).  Het moet gezegd worden van zijn vader maakte zich zorgen over Christian studies Martin en zijn hechting aan het christendom en zag in het leger een manier om zijn zoon Romanise.  Zijn bemoeienis had het tegenovergestelde effect.  Op zijn weg, mogelijk het oversteken van de Alpen, Martin, zat schrijlings op een paard, zag een bedelaar langs de weg.

Lees ook eens:   The Anunnaki´s Planet Movie Trailer (2019)

Stoppen, Martin sneed zijn mantel in tweeën met zijn zwaard, waardoor helft aan de bedelaar.  Die nacht Jezus Christus verscheen aan Martin in een droom, het dragen van de helft van de mantel, bedanken hem voor.  Of de koude herfst dagen veranderd in fel zonlicht, wordt deze tijd van het jaar (als er gewoonlijk een paar dagen zon in het midden van november) vereerd in Portugal en elders als Summer Sint-Martinuskerk (Verão de São Martinho).  Misschien is de symboliek komt van de warmte aan de bedelaar door het delen van de mantel (Zie hieronder, Indian Summer).

Martin ging naar het leger te verlaten de volgende dag en werd een leerling van Sint Hilarius, bisschop van Poitiers, die later een stuk grond nagelaten aan hem en Martin, nu gewijd diaken, opgericht eerste klooster van Europa daar.  Het leiden van de conversie van vele heidenen tot het christendom, Martin concerteerde in Frankrijk samen met zijn monniken de oprichting van kerken, prediken en het beoefenen van liefdadigheid, met behulp van zijn mystieke krachten om de armen te helpen en zieken te genezen.  Toen in Tours, de mensen stonden op en geprezen hem Bishop, een functie die hij moest nemen tegen zijn wil.  Daar stichtte hij het klooster van Marmoutier en zijn invloed tegen die tijd had verspreid naar grote delen van Frankrijk.  Hij stierf op 8 november 397 in Candes sur Loire, nu Candes-Saint-Martin, op 81 jarige leeftijd en werd drie dagen later begraven – 11 november in Tours, nadat zijn lichaam werd gegrepen en genomen met de boot naar de plaats waar het is vandaag begraven.  Het is gezegd dat de oever van de rivier bloeide als zijn lichaam voorbij.

Als gevolg van zijn daden was hij later te worden zalig verklaard en heilig verklaard als de eerste niet-martelaar heilige.

São Martinho

Het komt niet als een verrassing, dan is dat de verdeling van de mantel wordt gesymboliseerd vandaag in het Festival van de heilige Martinus van Tours, of São Martinho, in Portugal (en delen van Spanje, Frankrijk en Italië) door het delen van kastanjes met de nieuwe wijn, Agua ie (een drank gemaakt van de voet van de tank [BO] met de gegiste mast en water) en jeropiga (of geropiga, herkomst: mogelijk “zarrapa” of “slechte wijn” of “xarope”, gezoet siroop ) gemaakt door het mengen van 75% nieuwe wijn met 25% wijn-eau-en suiker.  Kastanjes (Castania sativa), overvloedig in Portugal en delen van Zuid-Europa, waren een zeer belangrijk onderdeel van het dieet in de winter, te drogen en / of grondwater en gebruikt als aardappelen (die vervangen hen), die een belangrijke bron van energie.

Lees ook eens:   Dubbele getallen zien ''what does it mean''...Ralph Smart

Dus het feest van São Martinho is een ander feest, die symbolische waarden gebruikt om mensen te leren, in dit geval brengen gemeenschappen bij elkaar in de donkerste tijden van het jaar, het delen van het tarief hadden ze op dat moment, het creëren van evenementen waar de gemeenschappen kan regelen zelf, inspelen op de honger en de behandeling van de zieken.  En het moet erop worden gewezen dat de datum een bredere en uitgestrekte context in heel Europa heeft.

De Indian Summer

Een periode van warmte na de eerste vorst is een meteorologisch fenomeen zich over het noordelijk halfrond en daarom zijn er verwijzingen naar deze periode in vele culturen.  In Portugal is er sprake van Verão de São Martinho (Saint Martin’s Summer), afkomstig uit Éte het Franse L ‘de la Saint-Martin, waar Saint Martin nog steeds enorm populair is, in Italië, Estate di San Martino, in Spanje, Veranillo de San Martín of Veraniño de San Martino, in Galicië of Estiuet de Sant Marti, in Catalonië.  In al deze gevallen worden de feestelijkheden gepaard met een enorme vreugdevuur (aan de gemeenschap te verwarmen en boze geesten af te weren), genoemd in het Latijn Magnus Ustus (magusto in het Portugees en magosto in Spanje).

In het Amerikaans Engels, wordt deze periode aangeduid als de Indian Summer, komt kennelijk uit de Indianen in de VS, mogelijk dat de periode waarin de Indianen hun belangrijkste gewassen (zijnde een voorloper van de Dag van Thanksgiving op de laatste donderdag van november geoogst ), mogelijk dat de tijd dat vijandelijkheden opgehouden tussen de Europese kolonisten en de Indiaanse bevolking, wier land werden gestolen.  In het Brits Engels wordt de term Indian Summer vervangen Saint Martin’s Summer in de vroege 20e eeuw.

In Rusland en Slavische culturen, wordt de periode aangeduid als Babye Leto, Rusland (Oude Dames zomer); Babie Lato (Polen); Babyno Lito (Oekraïne); Babí Leto (Tsjechisch); Babie Leto (Slowakije); Bablje Ljeto ( Kroatië), terwijl in Bulgarije is het Tsigansko Lyato (Gypsy zomer).

Andere culturen toe te schrijven specifieke dagen aan het fenomeen, die samenviel met festiviteiten op basis van lokale heiligen op een datum die verdeeld over mod oktober tot eind november, een feit dat wezens met ons terug naar het uitgangspunt dat al deze data festiviteiten die tot doel had in principe hetzelfde te vieren: benchmarks langs het jaar met behulp van eenvoudige symboliek gemeenschappen te helpen te blijven zelfregulering.
Nu, waar zijn deze kastanjes … en open de wijn!

Timothy Bancroft-Hinchey

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥