web analytics
11:11 Dubbele getallen

Maak kennis met de man die de Illuminati heeft opgericht

Hoe heeft een Beierse professor uiteindelijk een groep gecreëerd die in het centrum zou staan ​​van twee eeuwen complottheorieën?

DE 18E-EEUWSE DUITSE denker Adam Weishaupt zou verbluft zijn geweest als hij had geweten dat zijn ideeën op een dag de mondiale samenzweringstheorieën zouden voeden en de best verkochte romans en blockbuster-films zouden inspireren.

Adam Weishaupt (Founder of the "Illuminati")

Tot zijn 36e was de overgrote meerderheid van zijn landgenoten even verbluft geweest om te ontdekken dat deze naar buiten toe respectabele professor een gevaarlijke vijand van de staat was, wiens geheime genootschap, de Illuminati, de structuur van de samenleving leek te bedreigen.

Weishaupt werd geboren in 1748 in Ingolstadt, een stad in het keurvorstendom Beieren (nu een deel van het hedendaagse Duitsland). Hij was een afstammeling van Joodse bekeerlingen tot het christendom. Verweesd op jonge leeftijd, zorgde zijn geleerde oom voor zijn opleiding en schreef hem in op een jezuïetenschool. Na zijn studie werd Weishaupt hoogleraar natuur- en canoniek recht aan de universiteit van Ingolstadt, getrouwd en een gezin gesticht. Op het eerste gezicht was het een voldoende conventionele carrière – tot 1784 toen de Beierse staat hoorde van zijn opruiende ideeën.

SECRET RITUALS, INTIMATE DETAILS
Vrijmetselaars, zoals vele geheime genootschappen, hielden inwijdingsceremoniën.

God is more powerful than any demon the demon is already defeated Alpha and Omega The beginning and the end

Geheime documenten, aangegrepen door de Beierse autoriteiten, onthulden fascinerende details over de rituelen van de Illuminati. Een beginneling die zich voorbereidde om naar het hogere niveau van minerval te gaan, moest bijvoorbeeld een gedetailleerd rapport indienen over de titels van de boeken die hij bezat, de identiteit van zijn vijanden en de zwakke punten van zijn karakter. Bij de inwijding als een minervak, beloofde hij om alle persoonlijke belangen op te offeren aan die van de samenleving.

Een nadere blik op zijn opvoeding onthult echter dat Weishaupt altijd een rusteloze geest had. Als een jongen was hij een fervent lezer, consumeert boeken van de laatste Franse verlichtingsfilosofen in de bibliotheek van zijn oom. Beieren was in die tijd zeer conservatief en katholiek. Weishaupt was niet de enige die geloofde dat de monarchie en de kerk de vrijheid van denken onderdrukten.

afbeelding spreekt voor zich zelf

Ervan overtuigd dat religieuze ideeën niet langer een adequaat geloofssysteem waren om moderne samenlevingen te regeren, besloot hij een andere vorm van ‘verlichting’ te vinden, een reeks ideeën en praktijken die konden worden toegepast om de manier waarop Europese staten werden bestuurd radicaal te veranderen.

Lees ook:   JUNcKer eist geld

De vrijmetselarij breidde in deze periode gestaag uit in heel Europa en bood aantrekkelijke alternatieven voor vrijdenkers. Weishaupt overwoog in eerste instantie om lid te worden van een lodge. Gedesillusioneerd met veel ideeën van de Vrijmetselaars raakte hij echter opgeslorpt in boeken over zulke esoterische thema’s als de Mysteries of the Seven Sages of Memphis en de Kabbala, en besloot hij een nieuw geheim genootschap op te richten.

The Illuminati is real, and it's everywhere.The evidence is there, but the average person does NOT want to know, and even when confronted with it. The Illuminists don't care who prints this stuff, or if they are "exposed" because they are counting on the majority not believing it, having done a pretty good job with a media blitz campaign (seen any articles in Newsweek or Time lately that addresses this other than as a laughable conspiracy theory? Guess who owns Time-Warner?).
Society of Secrets
Weishaupt was niet, zei hij, tegen religie zelf, maar eerder de manier waarop het werd geoefend en opgelegd. Zijn denken, schreef hij, bood vrijheid ‘aan alle religieuze vooroordelen; cultiveert de sociale deugden; en bezielt hen door een groot, een haalbaar en snel vooruitzicht van universeel geluk. “Om dit te bereiken, was het noodzakelijk om” een staat van vrijheid en morele gelijkheid te creëren, bevrijd van de obstakels die ondergeschiktheid, rangorde en rijkdom, voortdurend werpen op onze manier. ”

In de nacht van 1 mei 1776 ontmoetten de eerste Illuminati de opdracht in een bos bij Ingolstadt. Badend in fakkellicht waren er vijf mannen. Daar stelden ze de regels vast die de volgorde moesten bepalen. Alle toekomstige kandidaten voor toelating hadden de instemming van de leden nodig, een sterke reputatie met gevestigde familiale en sociale connecties en rijkdom.

In het begin had het lidmaatschap van de bestelling drie niveaus: novices, minervals en verlichte minivallen. Minerval verwees naar de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva, die het doel van de orde reflecteert om ware kennis, of verlichting, te verspreiden over hoe de samenleving en de staat kunnen worden hervormd.

De Illuminati hadden als doel ‘een staat van vrijheid en morele gelijkheid’ te creëren.
Picture of Adam Weishaupt, founder of the Illuminati
Adam Weishaupt, oprichter van de Illuminati
FOTO MET DANK AAN KARGER-DECKER / AGE FOTOSTOCK
In de daaropvolgende jaren groeide de geheime orde van Weishaupt aanzienlijk in omvang en verscheidenheid, mogelijk met 600 leden tegen 1782. Ze omvatten belangrijke mensen in het Beierse openbare leven, zoals Baron Adolph von Knigge en de bankier Mayer Amschel Rothschild, die financiering verstrekte. Hoewel de Illuminati aanvankelijk beperkt waren tot de studenten van Weishaupt, breidde het lidmaatschap zich uit tot edelen, politici, artsen, advocaten en juristen, evenals intellectuelen en enkele vooraanstaande schrijvers, waaronder Johann Wolfgang von Goethe. Tegen het einde van 1784 hadden de Illuminati 2000 tot 3000 leden.

Lees ook:   Feestjes in de gevangenis

Baron von Knigge speelde een zeer belangrijke rol in de organisatie en expansie van de samenleving. Als voormalig Vrijmetselaar was hij voorstander van het aannemen van soortgelijke ritussen. Leden van de Illuminati kregen een symbolische ‘geheime’ naam uit de klassieke oudheid: Weishaupt was bijvoorbeeld Spartacus en Knigge was Philo. De lidmaatschapsniveaus werden ook een meer complexe hiërarchie. Er waren in totaal 13 graden van initiatie, verdeeld in drie klassen. De eerste culmineerde in de mate van illuminatus minor, de tweede illuminatus dirigens, en de derde, die van koning.

DE FRANSE CONNECTIE
Charles Theodore, hertog-keurvorst van Beieren (1777-1799)

Eau-Forte-1867-Franz-Schubert-Compositeur-Musique-Charles-Theodore-Deblois

Nadat de Franse Revolutie in 1789 begon, werden de Illuminati ervan beschuldigd een soortgelijke opstand tegen het Beierse regime te hebben. Sommigen beweerden zelfs dat Weishaupt de Franse revolutionaire leider Robespierre had ontmoet. In werkelijkheid was Weishaupt meer een hervormer dan een revolutionair op het gebied van vuurwerk.

Les Peres de la liberté : Petion Mirabeau Robespierre, défenseurs des droits du peuple : [estampe] / [non identifié] - 1

Een actie van binnenuit
Drukken zowel intern als extern zouden echter spoedig een einde maken aan de uitbreiding van de orde in de hogere regionen van de Beierse macht. Weishaupt en Knigge vochten steeds meer om de doelen en procedures van de orde, een conflict dat uiteindelijk Knigge dwong de maatschappij te verlaten. Tegelijkertijd schreef een andere ex-lid, Joseph Utzschneider, een brief aan de Groothertogin van Beieren, zogenaamd het opheffen van het deksel op dit meest geheim van samenlevingen.

De onthullingen waren een mix van waarheid en leugens. Volgens Utzschneider geloofden de Illuminati dat zelfmoord legitiem was, dat haar vijanden vergiftigd moesten worden en dat religie een absurditeit was. Hij suggereerde ook dat de Illuminati namens Oostenrijk samenzweerden tegen Beieren. Na te zijn gewaarschuwd door zijn vrouw, heeft de hertog-keurvorst van Beieren in juni 1784 een edict uitgevaardigd dat de oprichting verbood van elke soort samenleving die niet eerder door de wet was toegestaan.

De Illuminati dachten aanvankelijk dat dit algemene verbod hen niet direct zou beïnvloeden. Maar iets minder dan een jaar later, in maart 1785, nam de Beierse vorst een tweede edict aan, dat de order uitdrukkelijk verbood. Tijdens het uitvoeren van arrestaties van leden vond de politie van Beieren zeer compromitterende documenten, waaronder een verdediging van zelfmoord en atheïsme, een plan om een ​​vrouwelijke tak van de orde te creëren, onzichtbare inktrecepten en medische instructies voor het uitvoeren van abortussen. Het bewijs werd gebruikt als basis voor het beschuldigen van de samenzwering tegen religie en de staat. In augustus 1787 vaardigde de hertog-keurvorst een derde edict uit waarin hij bevestigde dat het bevel was verboden en de doodstraf oplegde voor het lidmaatschap.

Lees ook:   Koken op gas kan astma veroorzaken lol

Weishaupt verloor zijn functie aan de Universiteit van Ingolstadt en werd verbannen. Hij woonde de rest van zijn leven in Gotha in Saksen, waar hij filosofie doceerde aan de universiteit van Göttingen. De Beierse staat beschouwde de Illuminati ontmanteld.

Hun erfenis heeft echter veel complottheorieën doorstaan ​​en aangewakkerd. Weishaupt werd – valselijk – beschuldigd van het helpen uitzetten van de Franse Revolutie. De Illuminati hebben de laatste hand gelegd aan recente gebeurtenissen, zoals de moord op John F. Kennedy. De ideeën van Weishaupt hebben ook invloed gehad op de rijken van populaire fictie, zoals Dan Brown’s Angels & Demons en Foucault’s Pendulum van de Italiaanse romancier Umberto Eco. Hoewel zijn groep ontbonden was, kan de blijvende bijdrage van Weishaupt het idee zijn dat geheime genootschappen achter de schermen blijven hangen en aan de hefbomen van de macht trekken.

DE KLIM NAAR VERLICHTING
De complexe, 13-klas structuur van de Orde van de Illuminati werd bedacht door Baron von Knigge, die het model toepaste dat werd gebruikt in de vrijmetselaarsverblijven waarvan hij lid was geweest.

Het christelijke oog van de voorzienigheid (zoals te zien op het grote zegel van de VS), later een symbool van de vrijmetselarij

Eye of Providence Macro on the US-One-Dollar-Bill
Eerste klasse
Elke novice werd geïnitieerd in humanitaire filosofie totdat hij een minerval werd. Vervolgens ontving hij de statuten van de bestelling en kon hij vergaderingen bijwonen.

1. Start
2. Novice
3. Minerval
4. Illuminatus Minor

Tweede klasse
De verschillende graden in deze klas waren geïnspireerd door de vrijmetselarij. De illuminatus-major hield toezicht op rekrutering en de illuminatus-dirigenen waren de voorzitters van de vergaderingen van de minervoeders.

5. Apprentice
6. Fellow
7. Master
8. Illuminatus Major
9. Illuminatus Dirigens

Derde klasse
De hoogste graad van filosofische verlichting. Haar leden waren priesters die lager opgeleiden instrueerden. De lagere orden van deze klasse waren zelf onder het gezag van een koning.

10. Priester
11. Prins
12. Magus
13. Koning

https://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/magazine/2016/07-08/profile-adam-weishaupt-illuminati-secret-society/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button