web analytics
...
Maatschappij & PsycheGezondheid & Uiterlijk

Over “uilen” en “leeuweriken” slaapkoppen en ochtendmensen

Poster van een oude grammofoon tussen de bloemen met een uil erop. Deze poster is bijzonder geschikt voor in een Scandinavisch, modern, minimalistisch, basic , industrieel,  klassiek of landelijk interieur.“Wie vroeg opstaat, God geeft hem”, zegt een populair gezegde. Degenen die laat opblijven en ’s ochtends graag meer slapen, worden vaak slechter beoordeeld. Men is gunstiger voor degenen die vroeg opstaan ​​en om elf uur ’s avonds hun ogen sluiten. Dus wat is beter om te zijn – een “uil” of een “leeuwerik”? Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende mythen.

De eerste mythe.

Een ochtendmens zijn is gezonder.

In feite is het gezonder om volgens uw eigen natuurlijke bioritmen te leven. Zo willen “uilen” zelfs pas tegen lunchtijd eten, dus het is moeilijk voor hen om ’s ochtends om half acht te ontbijten … (Aha vandaar!) “Uilen” komen slaperig naar hun werk, en als ze om elf uur naar bed gaan, lijden ze aan slapeloosheid. Hierdoor slapen ze vaak maar een paar uur. En constant slaapgebrek is een enorme belasting voor het lichaam, om nog maar te zwijgen van het “verkeerde” dieet.

(Als kind vond ik het al vreselijk om vroeg op te staan, je moest dan naar school en dan leek het alsof  je zo onder de ijskoude douche gezet werd… En dan nog naar buiten, vaak de kou in.  omg via Angel-Wings Echt dat zorgt voor trauma’s bij velen)

Trouwens, volgens de statistieken lijden “leeuweriken” veel vaker dan “uilen” aan hart- en vaatziekten, verkoudheid en depressieve aandoeningen. Misschien komt dit door het feit dat het bioritme van de “leeuweriken” gebonden is aan daglichturen. Als er geen daglicht is, gaat het lichaam in de “slaap” -modus en elke activiteit veroorzaakt lichamelijk en psychisch ongemak.

Lees ook:   Falling in love with someone you can never be with.

De tweede mythe.

“Leeuweriken” zijn meer gedisciplineerde en uitvoerende werkers dan “uilen”.

Integendeel, “uilen” zijn immers helemaal niet afhankelijk van zonlicht. Ze kunnen ’s avonds laat vruchtbaar werken, terwijl de “leeuwerik” wanhopig begint te gapen bij het invallen van de schemering … Dienovereenkomstig is de arbeidsproductiviteit van “uilen” hoger, maar alleen als ze niet gedwongen worden te leven volgens het “leeuweriken” -regime.

De derde mythe.

Leeuweriken hebben meer succes in hun carrière.

Er wordt aangenomen dat “uilen” meer lui zijn en daarom geen carrièrehoogten bereiken. Statistieken weerleggen dit echter. Het is alleen dat de “leeuweriken” een meer ontwikkelde linkerhersenhelft hebben, die verantwoordelijk is voor analytische vaardigheden. Daarom worden vertegenwoordigers van deze categorie wiskundigen, financiers, analisten. Uilen hebben een meer ontwikkelde rechterhersenhelft, die verantwoordelijk is voor creativiteit en fantasierijk denken. Zoals u weet, werken veel schrijvers, componisten en artiesten ’s nachts *Yess* 😉 . Met inbegrip van degenen die beroemd zijn. Ook leiden de meeste rijke mensen precies de “uil” -levensstijl.

De vierde mythe.

Er zijn meer “leeuweriken” dan “uilen”.

Het is niet waar. Studies tonen aan dat er maar liefst 15 procent minder ochtendmensen zijn dan “nachtmensen”! We leven gewoon in een wereld van leeuweriken. Waar kwam de overtuiging vandaan dat het juister zou zijn om een ​​”leeuwerik” te zijn? Het is alleen dat onze verre voorouders gedwongen werden om bij zonsopgang op te staan ​​en bij zonsondergang naar bed te gaan, omdat er op dat moment geen elektriciteit was, en kaarsen of een fakkel moesten worden gespaard … Bovendien woonde het grootste deel van de bevolking op het platteland, mensen moesten ’s morgens vroeg voor vee zorgen, melk koeien …

Lees ook:   Geestig e-bikes die vanzelf rijden?

Eeuwen zijn verstreken en de meeste instellingen, zelfs stedelijke, zijn nog steeds open om 8-9 uur. Misschien het begin van de werkdag met minstens 11 verschuiven? Op dit moment zijn de “leeuweriken” nog steeds krachtig en efficiënt, en de “uilen” zijn al wakker geworden …

Twee kwartels en een leeuwerik, Kitagawa Utamaro, Tsutaya Juzaburo (Koshodo), 1794 - 1798

Overigens, bij het solliciteren naar een baan bij sommige bedrijven in het buitenland, is er in de vragenlijsten de vraag wat voor soort dagelijkse routine een potentiële werknemer het liefste heeft – bijvoorbeeld of hij graag vroeg of later opstaat. Dit helpt om taken te verdelen en medewerkers efficiënter in te zetten. Zo hebben onderzoeken uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers aangetoond dat door het feit dat 65 procent van de werkende bevolking niet genoeg slaap krijgt, de economische verliezen 18-20 miljard dollar per jaar bedragen. !!!

De vijfde mythe.

Alle mensen behoren tot “uilen” of “leeuweriken”. Er is geen derde.

In feite is er een derde categorie. Dit zijn aritmieën die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan elke modus van de dag. Indien nodig staan ​​ze om zes uur ’s ochtends op, indien nodig kunnen ze’ s nachts werken. En in de regel is de verandering van ritmes voor hen pijnloos. Het zijn gelukkige mensen.

Als je van een “uil” in een “leeuwerik” bent veranderd en geen specifiek ongemak ervaart, ben je een aritmie. Onze bioritmen worden immers bepaald door de natuur en het doorbreken ervan is onveilig voor de gezondheid.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept