19 september 2020

 

De beste huisarts in Nederland!!!

‘Een zorgverzekeraar schreef me dat ik teveel huisbezoeken afleg. Een gotspe.’
Huisarts Van Hasselt weet van geen opgeven

Ancient Egypt:

Patiënten na tien minuten wegsturen omdat de tijd volgens de zorgverzekeraar voorbij is? Geen denken aan. Zorgbehoevenden doorsturen naar een andere praktijk omdat ze toevallig in een andere wijk wonen? Hoe kom je erbij! Dokter Nico van Hasselt (92) is niet alleen de oudste nog praktiserende huisarts van ons land, hij is ook nog één van de laatste huisartsen van de oude stempel. Zijn praktijk aan huis staat 24 uur per dag, zeven dagen per week open voor patiënten. ,,Het is een roeping”, stelt hij kordaat.

Een beetje teleurstellend vind hij het wel. Minister Schippers had laten weten geen gaatje in haar agenda te kunnen vrijmaken om het boek over zijn jarenlange strijd tegen zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in ontvangst te nemen. En dat terwijl Schippers als Kamerlid nog een belangrijke rol had gespeeld in zijn strijd voor gerechtigheid. ,,Misschien had ze er ook geen trek in om bij de boekpresentatie de discussie aan te gaan”, merkt Van Hasselt op. ,,Maar ze schreef wel dat ze graag het boek wil ontvangen.”

In het boek ‘Opgeven…Nee dus!’ tekende auteur Estella Heesen niet alleen het verhaal van de Amsterdamse huisarts op die 24 jaar lang een verbeten juridische strijd voerde tegen zorgverzekeraars, die eenzijdig bepaalden dat hij als 65-jarige arts maar diende te stoppen met werken. Van Hasselt, één van de laatste nog levende Engelandvaarders en verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, legde zich daar niet bij neer en werd uiteindelijk na een uitputtende strijd door de Commissie Gelijke Behandeling in het gelijk gesteld.

En dus houdt Van Hasselt nog dagelijks tweemaal per dag spreekuur, om daartussen door verschillende huis- en ziekenhuisbezoeken te brengen. ,,Een zorgverzekeraar stuurde me laatst een brief: ik deed te veel huisbezoeken vonden ze..”, verzucht de dokter, die gisteren met zijn vrouw Ineke en vijfhonderd patiënten zijn 60-jarige werkjubileum vierde.

De huisbezoekberisping is een illustratief voorbeeld van de veranderde zorg in ons land. ,,De menselijke maat en het gezonde verstand zijn grotendeels verdwenen nu zorgverzekeraars zo machtig zijn geworden. Het draait allemaal tegenwoordig om codes, geld en efficiëntie. Terwijl juist het persoonlijke contact zo cruciaal is in de huisartsenzorg. De zorgverzekeraar wil dat ik een wekker gebruik en dat de patiënt maar één specifieke klacht per consult mag bespreken. Heb je er meer, dan moet je maar een nieuwe afspraak maken.. Nou, zijn ze helemaal gek geworden? Als een patiënt langskomt, dan maak ik dat gesprek af. Hoeveel vragen of klachten er ook op tafel komen.”

Lees ook:   Social Media het verhaal achter de schermen

Zeer kritisch is hij ook op het Elektronisch Patiënten Dossier: ,,Ik heb noodgedwongen iemand in dienst genomen om dat bij te houden, want ik werk al zestig jaar naar volle tevredenheid met mijn kaartendossiers. Maar wat me het meeste zorgen baart, is de vertrouwelijkheid van het EPD. Tegenwoordig willen ook bijvoorbeeld de fysio en de apotheek dat zomaar inkijken. Nu heeft de apotheker zelf de eed afgelegd, maar hoe zit dat met zijn medewerkers? En zelfs de zorgverzekeraar wil meekijken. Dat lijkt me een hele slechte zaak.”
Met zijn vrouw had hij best eens op vakantie gewild: ,,Maar er is simpelweg niemand te vinden die bereid is om 24 uur per dag, 7 dagen per week mijn praktijk waar te nemen..”

Ondanks zijn hoge leeftijd, wil dokter Van Hasselt van geen opgeven weten: ,,Mijn patiënten dragen me op handen, juist omdat ik er altijd voor ze ben. Aan stoppen denk ik niet. Ik ga door tot het echt niet meer gaat.”

https://www.telegraaf.nl/binnenland/26134783/__Huisarts_van_92_viert_jubileum__.html

Kijk dat zijn dus huisartsen!
Zo hoort het dus…en het is een roeping!
Dat moet het zijn nml.
Net als tandarts zijn of bakker, of welk beroep dan ook.
Als het je roeping is doet men zijn best, hoe dan ook…is dat het niet, zal het ze een worst zijn.
Logisch toch?

Wij hadden ooit ook zo’n huisarts, hij leeft al jaren niet meer, maar hij was goed, zeker bij kleine kinderen, hij kwam zijn bed uit!
Hij is meermalen bij mijn heftige oorontstekingen geweest toen ik klein was, zelfs midden in de nacht.
Ik vind dat goed van een dokter.
Kennis van mij had oorpijn, afgelopen week komt ze bij de dokter, wat zei de goede man:
Oh neem maar paracetamol…WAT???????
Oorontsteking en paracetamol?
Paracetamol haalt de pijn weg, tijdelijk, maar helpt niet.
Neusdruppels dus…en eventueel otalgan oordruppels, al is men daar plots niet meer voor…
Ik gebruik het wel als het nodig is en dan 1 x is genoeg…in mijn ene oortje of de andere…
Stomen met kamille, en etherische olie in waterbakjes in huis, of je slaapkamer mn eucalyptus!
Het werkt gewoon…en het is beter dan de pijn te bestrijden…
Maar dit vind ik kei slecht van een dokter…

Gerelateerde berichten