web analytics
11:11 Dubbele getallen

Genetisch gemanipuleerde groene salades komen naar supermarkten – en ze zullen niet worden geëtiketteerd

Pairwise, een agrarisch biotechnologiebedrijf, Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend gemaakt, het eerste CRISPR-bewerkte voedsel dat beschikbaar is voor Amerikaanse consumenten.
Verhaal in één oogopslag:

  • Pairwise, een agrarisch biotechnologiebedrijf, creëerde Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, het eerste CRISPR-bewerkte voedsel dat beschikbaar is voor Amerikaanse consumenten.
  • Het bedrijf gebruikte CRISPR, of geclusterde korte palindroomherhaling met regelmatige tussenafstanden, om het DNA van mosterdgroenten te bewerken en een gen te verwijderen dat ze hun scherpe smaak geeft.
  • De greens worden voor het eerst uitgerold in restaurants in St. Louis, Springfield, Massachusetts en de Minneapolis-St. Paul gebied, voordat we naar Amerikaanse supermarkten gaan – te beginnen in de Pacific Northwest.
  • In 2022 onthulden onderzoekers van het Boston Children’s Hospital dat het gebruik van CRISPR in menselijke cellijnen het risico op grote herschikkingen van DNA verhoogde, wat het risico op kanker zou kunnen verhogen.
  • Omdat regelgevers gen-bewerkte voedingsmiddelen niet als genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) beschouwen, hoeven ze niet te worden geëtiketteerd.

Mosterdgroenten zijn een voedzame bron van vitamines en mineralen, maar hun bittere smaak maakt ze voor velen onverteerbaar. Om het probleem op te lossen, vertelde Tom Adams, mede-oprichter en CEO van Pairwise, aan Wired: “We hebben in feite een nieuwe categorie salade gecreëerd.”
Het landbouwbiotechnologiebedrijf, opgericht in 2017, had tegen 2021 $ 90 miljoen opgehaald, en $ 115 miljoen in totaal, “om nieuwe soorten groenten en fruit op de markt te brengen.”

Het eerste product, Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, is ook het eerste CRISPR-bewerkte voedsel dat beschikbaar is voor Amerikaanse consumenten.

Gen-bewerkte mosterdgroenten komen naar Amerikaanse winkels

Pairwise-wetenschappers gebruikten de technologie voor het bewerken van genen, bekend als CRISPR, om het DNA van mosterdgroente te bewerken, waarbij ze een gen verwijderden dat ze hun scherpe smaak geeft.
De greens worden eerst uitgerold in restaurants en andere locaties in St. Louis, Springfield, Massachusetts en de Minneapolis-St. Paul gebied, voordat we naar Amerikaanse supermarkten gaan – te beginnen in de Pacific Northwest.
Pairwise omschrijft zichzelf voorzichtig als een ‘baanbrekende food-startup’ en probeert afstand te nemen van zijn echte biotechnologische wortels.

Lees ook:   Wat een kleuterklas = onze politiek

[…]
Het bedrijf heeft ook een glanzende PR-campagne opgezet om zijn motieven altruïstisch en noodzakelijk te laten lijken om de diëten van Amerikanen te verbeteren.

[…]
Maar zijn CRISPR-voedingsmiddelen echt beter – of vormen ze onbekende en mogelijk ernstige risico’s voor het milieu en de mensen die ze eten? Verder blijft het hier niet bij. Pairwise werkt al aan het gebruik van CRISPR om bramen zonder pit en kersen zonder pit te creëren.

Het idee dat genetische modificatie mensen zal dwingen om mosterdgroenten te eten terwijl ze dat anders niet zouden doen, is ook zeer twijfelachtig. Dus de beweringen van het bedrijf dat zijn gen-bewerkte producten de voedingsinname van Amerikanen zullen stimuleren, zullen waarschijnlijk niet kloppen.

Is CRISPR echt een exacte wetenschap?

CRISPR wordt steeds vaker gebruikt om te sleutelen aan natuurlijke voeding. Naast het veranderen van smaak, wordt CRISPR gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en voedsel te creëren dat bestand is tegen bepaalde bacteriën en virussen.
Terwijl genetische manipulatie de introductie van vreemde genen inhoudt, gaat het bij CRISPR om het manipuleren of bewerken van bestaand DNA. Er wordt gezegd dat het “uitzonderlijk nauwkeurig” is.

In een interview met Yale Insights legde Dr. Gregory Licholai, een biotech-ondernemer, CRISPR als volgt uit:

“Dus zoals je waarschijnlijk weet, is ons levensboek gemaakt van DNA. DNA zelf is vele miljoenen basenparen, dat is als een taal. En binnen die taal zijn er bepaalde regio’s die coderen voor genen, en die genen zijn ongelooflijk belangrijk omdat die genen alles over ons uitmaken.
“Er zijn 40.000 eiwitten die output worden van die genen en ze zijn betrokken bij onze gezondheid, ons welzijn, en elk defect in die genen wordt problematisch en veroorzaakt ziekte.

[…]
Maar CRISPR is niet altijd een exacte wetenschap. Zoals vaak het geval is bij het sleutelen aan genetica, heeft genbewerking geleid tot onverwachte bijwerkingen, waaronder vergrote tongen en extra wervels bij dieren.
Toen onderzoekers van het Wellcome Sanger Institute in het Verenigd Koninkrijk systematisch mutaties van CRISPR-Cas9 bestudeerden in muizen- en menselijke cellen, werden grote genetische herschikkingen waargenomen, waaronder DNA-deleties en -inserties, nabij de doellocatie.
De DNA-deleties zouden kunnen leiden tot het activeren van genen die “uit” zouden moeten blijven, zoals kankerverwekkende genen, en tot het uitschakelen van genen die “aan” zouden moeten zijn.

Lees ook:   Ernstige ongelukken en foto's

Risico’s van mensen die de genetische code manipuleren

In 2022 onthulden onderzoekers van het Boston Children’s Hospital dat het gebruik van CRISPR in menselijke cellijnen het risico op grote herschikkingen van DNA verhoogde, wat het risico op kanker zou kunnen verhogen. Dergelijke herschikkingen kwamen tot 6% van de tijd voor.
[…]

In een andere waarschuwing probeerden onderzoekers CRISPR-Cas9 te gebruiken om een ​​mutatie te herstellen die verband houdt met erfelijke blindheid in menselijke embryo’s.
Maar toen ze dat deden, leidde het tot “genetische ravage” in ongeveer de helft van de cellen, waardoor ze hele chromosomen verloren.
[…]

Wat meer is, zei Licholai, is dat genen die met CRISPR zijn bewerkt, kunnen worden overgedragen naar andere organismen en onderdeel kunnen worden van de omgeving:
[…]

En daarin schuilt het probleem. Als het eenmaal in het milieu is losgelaten, is er geen weg meer terug – en er is geen manier om te weten welke andere veranderingen zouden kunnen optreden als gevolg van deze genetische manipulatie, op wereldwijde schaal.

FDA zegt dat genetisch bewerkt rundvlees ‘laag risico’ is

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kondigde in maart 2022 aan dat het gen-bewerkte vee van Recombinetics een bepaling met een laag risico heeft gekregen voor het op de markt brengen van producten, waaronder voedsel, gemaakt van hun vlees.
“Dit is de FDA’s eerste vaststelling van een laag risico voor handhavingsdiscretie voor een IGA [opzettelijke genomische wijziging] bij een dier voor voedselgebruik”, meldde de FDA.
De genen van de dieren werden aangepast om hun vacht korter en gladder te maken. De genetische modificatie van hun vacht is bedoeld om hen te helpen beter bestand te zijn tegen hittestress, waardoor ze zwaarder kunnen worden en de efficiëntie van de vleesproductie kunnen verhogen – maar tegen welke prijs?

Lees ook:   David Icke over Global Warming...

Hoewel een langdurig goedkeuringsproces doorgaans nodig is voor genetisch gemodificeerde dieren om de voedselmarkt te betreden, stroomlijnde de FDA het proces voor genetisch gemodificeerde runderen, waardoor ze het reguliere goedkeuringsproces konden omzeilen.
Het bureau verklaarde dat de genetisch bewerkte runderen geen veiligheidsrisico’s opleveren, omdat de genmodificaties resulteren in dezelfde genetische samenstelling die wordt gezien in de zogenaamde “gladde vacht” -runderen, die conventioneel worden gefokt.
Maar in 2019 stopte Brazilië met zijn plannen om een ​​kudde gen-bewerkt vee van Recombinetics toe te laten nadat onverwachte DNA-veranderingen waren ontdekt.
Net als bij de FDA hadden de Braziliaanse regelgevers vastgesteld dat recombinetica kon doorgaan zonder enig speciaal toezicht, aangezien hun genbewerking het modificeren van vee met een natuurlijk voorkomend kenmerk inhield.
In dit geval, in plaats van de vacht van het vee te veranderen, bewerkte Recombinetics het vee om hoornloos te zijn – totdat er iets misging. Een stukje bacterieel DNA dat werd gebruikt om het gewenste gen af ​​te leveren, was in het genoom van een koe geplakt, waardoor het in wezen ‘deelbacteriën’ werd.
Hoe dan ook, in 2022 verklaarde Recombinetics dat zijn gen-bewerkte vleesproducten beschikbaar zouden zijn voor “binnenkort geselecteerde klanten op de wereldmarkt”, terwijl gewone consumenten binnen twee jaar gen-bewerkt vlees zouden kunnen kopen.

Gen-bewerkte voedingsmiddelen zijn niet geëtiketteerd

Omdat regelgevende instanties gen-bewerkte voedingsmiddelen niet beschouwen als GGO’s, hoeven ze niet te worden geëtiketteerd. 75% van de Amerikanen wil echter dat genetisch gemodificeerd voedsel een label draagt.

Bron

Een regering is het orgaan dat ervoor moet zorgen dat wij gezond kunnen eten…
Niet dat zij bepalen dat we ongezonde voeding binnenkrijgen en dit niet mogen weten!
Zo ja dan zijn zij corrupt en moeten ze vertrekken!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button