web analytics

Zonder magnesium kan vitamine D-suppletie averechts werken

Zonder magnesium kan vitamine D-suppletie averechts werken

Magnesium is nodig voor de activering van vitamine D, en zonder voldoende hoeveelheden kan je lichaam de vitamine D die je neemt niet goed gebruiken.

Ik heb eerder geschreven over het belang van het nemen van vitamine K2 wanneer u een hoge dosis aanvullende vitamine D gebruikt om complicaties te voorkomen die gepaard gaan met overmatige verkalking in uw bloedvaten. Onderzoek wijst nu op het vitale belang van het nemen van magnesium in combinatie met vitamine D.

Magnesium, het vierde meest voorkomende mineraal in je lichaam, is een bestanddeel dat nodig is voor de activering van vitamine D, en zonder voldoende hoeveelheden kan je lichaam de vitamine D die je neemt niet goed gebruiken.[1][2][3 ][4]

Dit kan eigenlijk helpen verklaren waarom velen nogal hoge doses vitamine D nodig hebben om hun niveaus te optimaliseren – het kan zijn dat ze gewoon onvoldoende hoeveelheden magnesium in hun systeem hebben om de vitamine D te activeren. Zoals opgemerkt door coauteur Mohammed Razzaque, hoogleraar pathologie aan Lake Erie College of Osteopathic Medicine in Pennsylvania: [5]

“Mensen nemen vitamine D-supplementen, maar realiseren zich niet hoe het wordt gemetaboliseerd. Zonder magnesium is vitamine D niet echt nuttig. Door een optimale hoeveelheid magnesium te consumeren, kan men mogelijk de risico’s op vitamine D-tekort verminderen en de afhankelijkheid van vitamine D-supplementen verminderen.”

Zonder magnesium zijn vitamine D-supplementen mogelijk niet effectief

Volgens deze wetenschappelijke beoordeling [6] krijgt maar liefst 50% van de Amerikanen die vitamine D-supplementen gebruiken geen significant voordeel, omdat de vitamine D gewoon in zijn inactieve vorm wordt opgeslagen. Zoals gemeld in het persbericht van de American Osteopathic Association:[7]

“… [C]consumptie van vitamine D-supplementen kan iemands calcium- en fosfaatspiegels verhogen, zelfs als ze vitamine D-tekort blijven hebben. Het probleem is dat mensen last kunnen hebben van vasculaire verkalking als hun magnesiumgehalte niet hoog genoeg is om de complicatie te voorkomen. Patiënten met een optimaal magnesiumgehalte hebben minder vitamine D-suppletie nodig om voldoende vitamine D-gehalte te bereiken …

Een tekort aan een van deze voedingsstoffen is naar verluidt geassocieerd met verschillende aandoeningen, waaronder misvormingen van het skelet, hart- en vaatziekten en metabool syndroom. Terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium 420 mg voor mannen en 320 mg voor vrouwen is, bevat het standaarddieet in de Verenigde Staten slechts ongeveer 50 procent van die hoeveelheid.

Er wordt geschat dat maar liefst de helft van de totale bevolking een magnesiumarm dieet volgt.”

Vitaminen D en K2, calcium en magnesium — werken allemaal samen (door Redy made/Pexels)

Hogere magnesiuminname verlaagt het risico op vitamine D-tekort

Eerder onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat een hogere inname van magnesium helpt om het risico op vitamine D-tekort te verminderen – waarschijnlijk door er meer van te activeren. Zoals opgemerkt in een onderzoek uit 2013:[8]

“Magnesium speelt een essentiële rol in de synthese en het metabolisme van vitamine D en magnesiumsuppletie heeft de weerstand tegen vitamine D-behandeling aanzienlijk omgekeerd bij patiënten met magnesiumafhankelijke vitamine D-resistente rachitis … Hoge inname van totaal, dieet- of aanvullend magnesium was onafhankelijk geassocieerd met aanzienlijk verminderde risico’s op respectievelijk vitamine D-tekort en -insufficiëntie.

De inname van magnesium had een significante wisselwerking met de inname van vitamine D in relatie tot het risico op zowel vitamine D-deficiëntie als insufficiëntie. Bovendien verscheen de omgekeerde associatie tussen de totale magnesiuminname en vitamine D-insufficiëntie voornamelijk bij populaties met een hoog risico op vitamine D-insufficiëntie.

Bovendien werden de associaties van serum 25(OH)D met mortaliteit, met name als gevolg van hart- en vaatziekten en colorectale kanker, gewijzigd door magnesiuminname, en de omgekeerde associaties waren voornamelijk aanwezig bij degenen met magnesiuminname boven de mediaan. Onze voorlopige bevindingen geven aan dat het mogelijk is dat alleen magnesiuminname of de interactie ervan met vitamine D-inname kan bijdragen aan de vitamine D-status.”

Vitamine D verlaagt het sterfterisico op hartaandoeningen

Vitamine D, een steroïde hormoon, is van vitaal belang voor de preventie van vele ziekten, waaronder maar niet beperkt tot diabetes type 2, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (de belangrijkste oorzaak van blindheid), de ziekte van Alzheimer, hartaandoeningen en meer dan een dozijn verschillende soorten van kanker (inclusief huidkanker). Vitamine D vertoont ook zijn infectiebestrijdende eigenschappen bij de behandeling van tuberculose, longontsteking, verkoudheid en griep.

Studies hebben ook hogere vitamine D-spiegels gekoppeld aan een lagere mortaliteit door alle oorzaken.[9][10][11] Recentelijk ontdekte een Noorse studie[12], gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, dat “een normale inname van vitamine D” je risico op overlijden aanzienlijk vermindert als je hart- en vaatziekten hebt.[13]

Lees ook:   Kalknagels

Ongeveer 4.000 patiënten met de diagnose stabiele angina pectoris (pijn op de borst veroorzaakt door coronaire hartziekte) werden gedurende 12 jaar gevolgd. De gemiddelde leeftijd aan het begin van het onderzoek was 62 jaar. Over het algemeen hadden degenen met vitamine D-bloedspiegels tussen 16,8 en 40 ng/ml (42 tot 100 nmol/L) het laagste sterfterisico.

Vitamine D-tekort kan uw risico op COVID-19 met 12x verhogen

Steeds meer bewijs toont aan dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het immuunsysteem dat de COVID-19-risico’s zou moeten verminderen; voornamelijk door de overleving en replicatie van het SARS-CoV-2-virus te verminderen en door de risico’s van “cytokinestormen” te verminderen door de productie van pro-inflammatoire cytokines te verminderen en de productie van ontstekingsremmende cytokines te verhogen.

In het uitgebreide vitamine D-rapport hieronder – dat door veel vitamine D-wetenschappers is beoordeeld op nauwkeurigheid – beschrijf ik hoe vitamine D werkt om COVID te bestrijden. Ik beschouw dit als het belangrijkste document dat ik ooit heb geschreven en  je kunt dit document hier gratis inzien .[14]

Er zijn aanwijzingen dat hogere vitamine D-spiegels beter zijn

Interessant is dat deze bevindingen eigenlijk in tegenspraak zijn met toenemend onderzoek dat aantoont dat 40 ng / ml aan de onderkant van optimaal is. Het nieuwe doel is 60 tot 80 ng/ml, maar zelfs een niveau hoger dan 100 ng/ml lijkt veilig en gunstig voor bepaalde aandoeningen, met name kanker. Bijvoorbeeld:

 • Het is aangetoond dat het hebben van een serum vitamine D-spiegel van 40 ng/ml uw risico op kanker met 67% vermindert, vergeleken met een niveau van 20 ng/ml of minder; de meeste vormen van kanker bleken voor te komen bij mensen met een vitamine D-bloedspiegel tussen 10 en 40 ng/ml [15][16]
 • Onderzoek gepubliceerd in 2005 toonde aan dat vrouwen met vitamine D-spiegels boven 60 ng/ml een 83% lager risico op borstkanker hadden dan vrouwen met niveaus onder 20 ng/ml[17]
 • Een onderzoek uit 2007 wees uit dat vrouwen boven de 55 die hun gemiddelde serumspiegel verhoogden tot 38 ng/ml, hun risico op alle invasieve vormen van kanker, waaronder borstkanker, met 77% verlaagden[18]

Ander recent onderzoek[19] heeft ook het belang van vitamine D voor de preventie en behandeling van hartaandoeningen benadrukt, waaruit blijkt dat het een cruciale rol speelt bij het beschermen en herstellen van schade aan uw endotheel. De bevindingen suggereren ook vitamine D3:

 • Helpt de productie van stikstofmonoxide op gang te brengen – een molecuul waarvan bekend is dat het een belangrijke signaalrol speelt bij het regelen van de bloedstroom en het voorkomen van de vorming van bloedstolsels in uw bloedvaten
 • Vermindert aanzienlijk de oxidatieve stress in uw bloedvatenstelsel, wat belangrijk is om de ontwikkeling en/of progressie van hart- en vaatziekten te helpen voorkomen

Volgens vitamine D-onderzoeker Dr. Michael Holick, auteur van “The Vitamin D Solution: A Three-Step Strategy to Cure Our Most Common Health Problem”, kan vitamine D-tekort – gedefinieerd als een niveau onder 20 ng / ml – uw risico verhogen hartaanval met 50%. Erger nog, als je een hartaanval krijgt terwijl je een vitamine D-tekort hebt, is je risico om te overlijden bijna gegarandeerd.

Vitamine D-spiegels lager dan 20 ng/ml zijn ontoereikend

Het is herhaaldelijk aangetoond dat vitamine D-spiegels lager dan 20 ng/ml uw risico op een aantal andere problemen verhogen, waaronder depressie [20] en diabetes type 2. Onderzoek suggereert dat 20 ng/ml niet eens voldoende is voor de preventie van osteomalacie (verweking van uw botten).

In het geval van depressie hebben onderzoeken aangetoond dat vitamine D-tekort verband houdt met zelfs milde depressie [21] en er zijn aanwijzingen dat vitamine D-tekort een belangrijke oorzaak kan zijn van de stijging die we zien in zowel stemmingsstoornissen als mentale stoornissen zoals psychotische [22] ] en obsessief-compulsieve [23] stoornissen.

Wat diabetes betreft, blijkt uit een analyse [24] van GrassrootsHealth dat mensen met een mediane vitamine D-spiegel van 41 ng/ml een diabetespercentage hebben van 3,7 per 1.000, terwijl mensen met een mediane serumspiegel van slechts 22 ng/ml een diabetespercentage hebben. van 9,3 per 1.000. Met andere woorden, het verhogen van uw niveau boven 40 ng/ml kan uw risico op diabetes type 2 met bijna 60% verlagen.

Al met al is er weinig reden om aan te nemen dat een niveau van slechts 16 ng/ml beschermend zou zijn tegen de dood als u een hartaandoening heeft. Onderzoek toont ook aan dat hogere vitamine D-spiegels kunnen helpen bij het voorkomen en/of behandelen van:

 • Droge-ogensyndromen [25][26]  en maculaire degeneratie [27][28]
 • Auto-immuunziekten , waaronder psoriasis
 • Gastro-intestinale ziekten [29]
 • Infectieziekten , waaronder griep en hiv[30][31]
 • Inflammatoire reumatische aandoeningen [32] zoals reumatoïde artritis
 • Osteoporose en heupfracturen
 • Neurologische ziekten  zoals de ziekte van Alzheimer[33][34] en epilepsie. In één onderzoek [35] kregen epileptici een eenmalige megadosis vitamine D3, variërend van 40.000 IE tot 200.000 IE, gevolgd door een dagelijkse dosis van 2.000 tot 2.600 IE per dag gedurende drie maanden om de vitamine D-status tot ten minste 30 ng/ml, resulteerde in significante verbeteringen.
Lees ook:   Second-opinion van arts niet meer gratis

Tien van de 13 hadden een afname van het aantal aanvallen, van wie er vijf een afname van meer dan 50% ondervonden. Over het algemeen had de groep een vermindering van 40% in het aantal aanvallen.

 • Lupus –  Volgens onderzoekers in Caïro [36] hebben de meeste patiënten met systemische lupus erythematosus een bepaald niveau van vitamine D-tekort, gedefinieerd als een niveau van 10 ng/ml of minder, of insufficiëntie, een niveau tussen 10 en 30 ng/ml.
 • Obstructieve slaapapneu –  In één onderzoek had 98% van de patiënten met slaapapneu een vitamine D-tekort, en hoe ernstiger de slaapapneu, hoe ernstiger het tekort.[37]
 • Vallen, fracturen, tandheelkundige gezondheid en meer –  Een review uit 2006[38] waarin gekeken werd naar de vitamine D-inname en gezondheidsresultaten zoals botmineraaldichtheid, tandheelkundige gezondheid, risico op vallen, fracturen en colorectale kanker, vond “de meest voordelige serumconcentraties van 25 (OH)D begint bij 30 ng/mL, en de beste zijn tussen 36 en 40 ng/mL.”
 • Obesitas –  Onderzoek [39] heeft aangetoond dat vitamine D-suppletie (4000 IE/dag) in combinatie met weerstandstraining helpt om je taille-heupverhouding te verlagen – een meting die je risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen veel beter bepaalt dan je lichaam massa-index.
 • Neurodegeneratieve ziekten , waaronder multiple sclerose (MS). [40] Onderzoek toont aan dat MS-patiënten met een hoger vitamine D-gehalte minder invaliderende symptomen ervaren.[41]

Beoordeel uw vitamine D- en magnesiumgehalte

De beste manier om uw vitamine D-niveau te optimaliseren, is door verstandige blootstelling aan de zon. Helaas kan dit voor velen moeilijk zijn, vooral tijdens het winterseizoen en/of als je in noordelijke regio’s woont. Als je door blootstelling aan de zon niet voldoende vitamine D binnenkrijgt, is het aan te raden om een ​​supplement te nemen.

Onthoud dat de enige manier om te bepalen hoeveel blootstelling aan de zon voldoende is en/of hoeveel vitamine D3 u moet innemen, is door uw vitamine D-spiegel te meten, idealiter twee keer per jaar.

Het D*Action Project van GrassrootsHealth is een kosteneffectieve manier om dit te doen en tegelijkertijd waardevol onderzoek te bevorderen. Om deel te nemen, hoeft u alleen maar de D*Action Measurement Kit aan te schaffen en de meegeleverde registratie-instructies te volgen.

Om uw magnesiumgehalte te beoordelen, controleert u uw RBC-magnesiumgehalte en volgt u tekenen en symptomen van magnesiumtekort om te bepalen hoeveel magnesium u nodig heeft. Laag kalium en calcium zijn ook veel voorkomende laboratoriumsymptomen die wijzen op magnesiumtekort.

Amandelen bevatten veel magnesium (Ammentorp Photography/iStock)

Het samenspel van vitamine D, calcium, magnesium en vitamine K2

Denk er bij het aanvullen ook aan om rekening te houden met synergetische effecten met andere voedingsstoffen. Als u een hoge dosis vitamine D gebruikt, moet u mogelijk ook uw inname verhogen van:

 • Magnesium
 • Vitamine K2
 • Calcium

Deze vier voedingsstoffen – vitamine D en K2, calcium en magnesium – werken allemaal samen en zijn afhankelijk van voldoende hoeveelheden van elk om optimaal te werken. Gebrek aan balans tussen deze vier voedingsstoffen is de reden waarom calciumsupplementen in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte, en waarom sommigen symptomen van vitamine D-toxiciteit ervaren. Hier is een samenvatting van enkele van de belangrijkste correlaties tussen deze voedingsstoffen:

 • Overmatige vitamine D in combinatie met een gebrek aan vitamine K2 kan een overmatige opname van calcium veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot calciumafzettingen in uw hart en nieren. Een deel van de verklaring voor deze nadelige bijwerkingen is dat vitamine K2 calcium op de juiste plaats houdt – in uw tanden en botten en uit zachte weefsels en slagaders.

Hoewel de optimale verhouding tussen vitamine D en vitamine K2 nog moet worden vastgesteld, is het nuttig om ergens tussen de 100 en 200 microgram (mcg) K2 in te nemen. Veelbetekenende tekenen van vitamine K2-insufficiëntie zijn onder meer osteoporose, hartaandoeningen en diabetes. Je hebt ook meer kans op een tekort als je zelden vitamine K2-rijk voedsel eet (zie onderstaande lijst).

 • Vasculaire verkalking is ook een bijwerking van een laag magnesiumgehalte, dus als je vitamine D3 gebruikt, heb je zowel vitamine K2 als magnesium nodig om ervoor te zorgen dat alles goed werkt.
 • Het handhaven van een geschikte calcium-tot-magnesiumverhouding is ook belangrijk, omdat magnesium helpt calcium in uw cellen te houden, zodat ze beter kunnen functioneren. Op basis van uw persoonlijke gezondheidsbehoeften kan een ideale verhouding van calcium tot magnesium variëren van 1-op-1 tot een optimale 1-op-2.[42][43]
 • Magnesium en vitamine K2 vullen elkaar ook aan, omdat magnesium helpt de bloeddruk te verlagen, wat een belangrijk onderdeel is van hartaandoeningen.
Lees ook:   Bijen detecteren kanker

Eet gevarieerd en zorg voor een verstandige blootstelling aan de zon

De boodschap om mee naar huis te nemen is dat wanneer u extra magnesium, calcium, vitamine D3 of vitamine K2 gebruikt, u ook met alle andere rekening moet houden. Hoewel supplementen in sommige gevallen nuttig kunnen zijn, is uw beste en veiligste gok om gewoon meer calcium-, magnesium- en vitamine K2-rijk voedsel te eten, samen met verstandige blootstelling aan de zon.

Van voedsel afgeleide voeding is meestal het gunstigst, en dit geldt met name voor calcium. Wanneer u een biologisch vreemde vorm van calcium inneemt, of wanneer het vermogen van uw lichaam om calcium naar de juiste plaatsen te leiden verslechtert (zoals wanneer u een tekort aan vitamine K2 en/of magnesium heeft), wordt calcium afgezet waar het niet zou moeten zijn, zoals zoals in je slagaders.

Het is waarschijnlijker dat uw lichaam calcium correct kan gebruiken als het plantaardig calcium is. Hier is een korte samenvatting van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze veel van deze belangrijke voedingsstoffen bevatten:

 • Vitamine K2 —  Grasgevoerde biologische dierlijke producten zoals eieren en boter, gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto, ganzenleverpaté en vitamine K2-rijke kazen zoals Brie en Gouda
 • Magnesium —  Amandelen en cashewnoten, bananen, broccoli en spruitjes, bruine rijst, eigeel met vrije uitloop, lijnzaad, met gras gevoederde rauwe melk, champignons, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en groene bladgroenten, vooral spinazie, snijbiet , raapstelen, bietenblad, boerenkool, boerenkool, paksoi en romaine sla
 • Calcium —  Rauwe melk van grasgevoerde koeien (die planten eten), groene bladgroenten, het merg van citrusvruchten, johannesbrood en tarwegras

Oorspronkelijk gepubliceerd op 22 februari 2022 op Mercola.com

Referenties

Bron
Heel belangrijk allemaal en laat dit ook nachecken  bij je huisarts aub!

Gerelateerde artikelen

Back to top button