...
Gezondheid & Uiterlijk

Vuile lucht kan het risico op obesitas verhogen.

Vuile lucht kan het risico op obesitas verhogen.

Luchtvervuiling is slecht voor onze longen. Het kan echter ook voor overgewicht zorgen, dat bleek uit een nieuw onderzoek bij ratten.

In de hoofdstad van China, Beijing, is de ergste luchtvervuiling ter wereld. Op erg slechte dagen kan de lucht tien keer meer kleine vervuilende deeltjes bevatten dan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veilig is voor de menselijke gezondheid. In een nieuwe studie ademden ratten deze lucht in. En deze knaagdieren kregen meer gewicht dan ratten die schone lucht inademen. De resultaten tonen aan dat blootstelling aan luchtverontreiniging het risico op overgewicht kan verhogen.

Verontreinigde lucht bevat deeltjes as, stof en andere chemicaliën. Soms zijn deze deeltjes zo talrijk dat ze een dichte smog vormen, die de  gezondheid kan schaden.

Eerdere experimenten in Zuid-Californië hebben meer intensief verkeer toegeschreven aan een hogere body mass index (een indicator voor overgewicht en obesitas). Gebieden met veel verkeer hebben vaak meer vervuilende deeltjes in de lucht. Een andere studie toonde aan bij  zwangere muizen werden blootgesteld aan uitlaatgassen van dieselmotoren dat hun nageslacht met een grotere massa dan normaal werd geboren. De rattenjongen hebben ook meer afwijkingen.

In een nieuwe studie testten wetenschappers hoe de vervuilde lucht in Peking de gezondheid van zwangere ratten beïnvloedt. Wetenschappers zetten ratten in twee kamers in Beijing. Ze lieten de vervuilde lucht uit de stad rechtstreeks in één kamer. De lucht die de andere kamer binnenkwam, passeerde het reinigingsfilter. Dit filter verwijderde bijna alle grote deeltjes vervuiling uit de lucht en ongeveer tweederde van de kleinere.

Alle ratten aten hetzelfde voedsel. Maar na 19 dagen wogen zwangere ratten die zwaar vervuilde lucht ademden meer, dan ratten die de gefilterde lucht ademen. Ze hadden ook meer cholesterol in hun bloed – een wasachtige, vetachtige substantie – dan ratten die gefilterde lucht inademen.

Degenen die meer vuile lucht ademden hadden een hoger niveau van ontstekingswaarden. Dit is een teken dat het lichaam reageert op weefselschade. Deze ratten hadden ook een hogere insulineresistentie. Dit betekent dat hun lichaam slechter reageert op insuline. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes, een gevaarlijke gezondheidstoestand.

Wetenschappers zeggen  dat deze symptomen erop wijzen dat er een  metabool syndroom bij ratten ontstaat. Dit is een aandoening waarbij dieren het risico lopen op hart- en vaatziekten en diabetes.

Lees ook:   Autisme

Tijdens het experiment bevielen zwangere ratten. Hun rattenjongen bleven samen met hun moeders in de kamers. En de jonge ratten die vervuilde lucht ademden, waren dikker dan de baby ratjes die geboren werden door moeders die in de schonere lucht woonden.

https://www.ecosever.ru/article/20779.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button