26 september 2020

 

Ruzie is slecht voor afweer

Ruzie is slecht voor afweer

 photo tryutyu.jpg
Bij echtparen die ruzie maken genezen huidwondjes langzamer dan bij harmonieuze koppels. Het afweersysteem reageert meetbaar anders.

 

Dat kan betekenen dat veel echtelijk getwist ook hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en snellere veroudering bevordert, aldus onderzoekers in een vandaag gepubliceerde artikel in de Archives of General Psychiatry.

 

De onderzoekers van drie Amerikaanse universiteiten namen 42 vrijwillig meewerkende gezonde echtparen tweemaal 24 uur in een onderzoekscentrum van de universiteit van Ohio op. Bij de eerste opname voerden de echtelieden steunende gesprekken. Een paar weken later kwam het echtpaar weer een etmaal. Een van de onderzoekers had met iedere partner een kort gesprek om een conflictpunt op te sporen. De partners moesten vervolgens één of twee van conflictpunten bediscussiëren en proberen op te lossen.

 

Voorafgaand aan beide sessies werd op de onderarm van alle deelnemers een wondje gemaakt van krap een vierkante centimeter. Het wondje werd ruim een week lang dagelijks met een nieuw monsterplaatje bedekt dat het wondvocht opnam. In het wondvocht en in afgenomen bloed stelden de onderzoekers de concentraties van een drie ontstekingsbevorderende of -remmende stoffen vast, zoals interleukine 1 en interleukine 6.

 

Bij partners die onvriendelijk of vijandig reageerden, duurde de wondheling een dag langer dan bij een vriendelijk reagerende partner. En na de confronterende sessie duurde de wondheling ook een dag langer dan na de ondersteunende sessie. De concentraties van de drie gemeten onstekingsstofjes rond de wond waren steeds hoger na vriendelijke sessie dan na de confronterende sessie. De ontstekingsstofjes worden op de plaats van de wond gemaakt en komen deels in de bloedbaan terecht. Op grond van de metingen in het bloed was de interpretatie moeilijker: vijandig reagerende partners hadden over het algemeen een hogere toename van de ontstekingsstofjes in hun bloed.

Lees ook:   Ibuprofen in België uitsluitend op recept?

 

Dit onderzoek laat een klein verschil na een kleine gebeurtenis zien, maar er zijn uit ander onderzoek al aanwijzingen dat blijvend verhoogde concentraties van die ontstekingsstoffen samengaan met een verhoogd risico op een heel scala ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, ouderdomsdiabetes, sommige kankers, fragiliteit en algehele achteruitgang. ,,Dat betekent dat herhaalde conflicten en verhoogde interleukineconcentraties negatieve gevolgen kunnen hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid”, aldus de onderzoekers.

Sommige mensen zijn van nature agressiever, hebben meer stress, omdat zij een andere natuur hebben.
Ook zij maken het voor zichzelf niet beter, door overal kritiek op te hebben, om nooit iets goeds te zien in anderen of de wereld.
Als je overal het slechte ziet, of in alles iets negatiefs en dat geldt idem voor, mensen die denken dat zijzelf wel alles goed doen en door egoïsme anderen onder uit halen.
Ook zij krijgen problemen met hun lichamelijke welzijn.
Sommige mensen zijn enorm gevoelig, zij uitten zich misschien anders, zijn liever, vriendelijker, ook zij ervaren stress, door mensen die zich harder opstellen of zijn.
Ook dat is niet gezond, vindt een uitlaat klep voor dingen die je overkomen en uit je emoties en gevoelens.

 

Gerelateerde berichten