web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Bijholteontsteking (sinusitis)

Bijholteontsteking (sinusitis)

Je bijholtes zitten in je hoofd en zijn in de regel gevuld met lucht. Je bijholtes hebben dan ook een zeer specifieke functie. Je sinussen of bijholtes kun je ook wel bestempelen als je denk- en ideeën holtes. In die holtes zit als het ware een frisse wind, verse ideeën en verfrissende gedachten. En dat kan soms heel handig zijn. Als je ontstoken sinussen hebt echter ziet de wereld er beduidend anders uit dan normaal. Je holtes zitten vol met slijm en je hoofd voelt zwaar en je voelt ook een zekere druk op je hersenen en hoofd. Vaak ook heb je last van een bonzende hoofdpijn en een verstopte neus. Kortom, je hoofd heeft het benauwd en krijgt als het ware geen lucht meer. Je kunt niet meer goed denken, het is allemaal even zwaar en moeilijk.

Nu is zo dat je je kunt afvragen wat er het eerst was: de verstopping van je holtes waardoor je niet meer “fris” kunt denken of de verstopping van je denken waardoor je holtes niet meer doorwaaien.

Vaak zijn dat lastige kwesties waar je niet zo één twee drie een antwoordt op kunt vinden. Wat je wel kunt doen is nagaan hoe dat bij jou zit. Ben je geneigd om de dingen zélf onder controle te willen houden? Is denken over iets makkelijker dan voelen hoe iets is? Heeft je verstand het voor het zeggen en ken je het fenomeen: jezelf gek-denken en malen? Ben je vrij vasthoudend in bepaalde denkbeelden? Zo is het nou eenmaal en niet anders?

Lees ook eens:  Voor iedereen een pilletje!

Je denken is iets wat vrij dwingend aanwezig kan zijn. Ook laat je denken zich niet zomaar aan de kant zetten. Je denken is soms ook een beetje een dictator. Het denken denkt dat hij het allerbelangrijkste is. Voelen is een uiting van zwakte en beleven kan al helemaal niet. Je moet het allemaal kunnen beredeneren en onder controle houden (althans volgens je denken). Denken is in veel situaties erg handig (als je de trein op tijd moet halen bijvoorbeeld) in andere situaties is het weer wat minder handig (als je verdriet hebt of als je je geraakt voelt door een beleving, als je iets wilt voelen.)

Je denken speelt zich met name af in je hoofd. Het maakt dat je een beetje topzwaar wordt. Het klinkt raar maar denken dat je minder zou moeten denken werkt niet. Gewoon negeren is lastig. Wat wel werkt is gewone simpele “doe” dingen. Dingen met je handen of je voeten, met je lijf. Aardse dingen. Spitten in de tuin, flinke wandelingen maken, zwemmen. Dingen waar je niet bij na hoeft te denken. Afrikaanse dans, grondingsoefeningen, tegen een boom gaan zitten en voelen hoe dat is, stom kleien (geen mooie sculpturen willen maken wat dat is wel weer veel denkwerk). Stampen op de grond en voelen hoe het met je voeten gaat. Als je zit op een stoel, voelen hoe je onderrug voelt. Voetreflexmassage etc. etc.

Lees ook eens:  Je energie verliezen

Praktische zaken
Een stoombad met kamillethee geeft zeer snel verlichting, zeker in de beginfase van een bijholteontsteking. Ook een uien compres dat je ‘s nachts om de hals bindt kan zorgen dat het slijm oplost. Verder kunnen ook oorkaarsen een aanzienlijke verlichting geven.
In de regel is het zo dat je veel minder last hebt van verslijmingen als je de dierlijke eiwitten (melk, kaas, vlees, vleeswaren) laat staan. De klachten lossen in dat geval ook veel sneller op.

Ter aanvulling
Er zijn veel zaken die op een lichaam inwerken en sommige dingen geven bij de één wel problemen en bij de ander niet (denk aan allergische reacties op voedingsmiddelen). Een hele bekende veroorzaker van chronische sinisitus is het veelvuldig gebruik van Echinacea (of Echinaforce). Het lijkt onschuldig maar dat is het niet. Het heeft wel degelijk een werking en als je er een gewoonte van maakt om Echinacea tinctuur te gebruiken dan kan dat erg vervelende gevolgen hebben. Je lichaam krijgt dan een zogenaamd geneesmiddelenbeeld. Simpel gezegd gaat je lichaam dan die symptomen vertonen die je juist probeert te behandelen met Echinacea (holteontsteking, snotteren, verkouden etc). De enige manier om van deze verschijnselen af te komen is “afkicken” van Echinacea. Je lichaam heeft daar wel enige tijd voor nodig en in de regel worden de klachten de eerste tijd wel ernstiger. Je kunt dit proces eventueel ondersteunen met algemene reinigingsmaatregelen.

Lees ook eens:  Meer Soa's dus...

https://www.kruidenvrouwtje.nl/ziektebeelden/sinusitis.htm

Vaak is het ook een allergie die meespeelt mn hooikoorts, waarbij je niet altijd rode ogen hoeft te hebben en / of niesbuien!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥