web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

‘Forever chemicals’ gevonden in tampons

Er zijn veel menstruatieproducten op de markt, maar terwijl maandverband, tampons, menstruatiecups en menstruatieondergoed populaire opties zijn, delen ze hun ingrediënten meestal niet publiekelijk.

Dat bracht een onderzoeksteam van de Universiteit van Notre Dame ertoe om meer dan 100 menstruatieproducten te testen op gefluoreerde verbindingen, een indicator van potentieel schadelijke per- en polyfluoralkylstoffen, of PFAS, ook wel bekend als ‘forever chemicals’. De onderzoekers ontdekten dat veel producten geen PFAS bevatten. Maar sommigen wel – en op verrassende plaatsen.

Voor de studie, die zondag zal worden gepresenteerd tijdens de herfstbijeenkomst van de American Chemical Society, knipten de onderzoekers een klein deel van elk menstruatieproduct uit en analyseerden het met deeltjes-geïnduceerde gammastraling-emissiespectroscopie. De onderzoekers testten ook het fluorgehalte in de verpakking van producten voor eenmalig gebruik, zoals tampons en maandverband.

“Over het algemeen leken tampons geen fluor te bevatten,” zei Alyssa Wicks, een afgestudeerde student aan de Universiteit van Notre Dame en co-auteur van de studie, in een persbericht . in contact met de huid van een persoon.”

Maar Wicks en de hoofdauteur van de studie, Graham Peaslee, ontdekten dat er fluor werd gedetecteerd in de wikkels van verschillende maandverbanden en sommige tampons, evenals in de buitenste lagen van sommige periode-ondergoed. Sommige producten hadden een fluorgehalte van 1.000 tot enkele duizenden delen per miljoen, wat als een hoge concentratie wordt beschouwd. (Wicks theoretiseert dat de forever-chemicaliën kunnen worden gebruikt om vocht uit de wikkels te houden, zodat de producten droog blijven en dat, in het geval van menstruatieondergoed, PFAS kan worden gebruikt om te voorkomen dat bloed op iemands kleding lekt.)

PFAS zijn in verband gebracht met een hele reeks ernstige medische aandoeningen, en dit nieuws deed de wenkbrauwen fronsen. Maar hoe bezorgd moeten mensen zijn? Dit is wat u moet weten.

Lees ook eens:  RIVM over Corona virus

Waarom zijn chemicaliën voor altijd schadelijk?

Forever-chemicaliën zijn een grote groep synthetische chemicaliën die sinds de jaren vijftig in consumentenproducten worden gebruikt, volgens de National Institutes of Health (NIH). PFAS worden voor een breed scala aan dingen gebruikt, waaronder voorkomen dat voedsel aan pakjes of kookgerei blijft kleven, tapijten vlekbestendig maken en in blusschuim.

PFAS zijn in verband gebracht met verschillende ernstige gezondheidsproblemen. “Blootstelling aan PFAS is in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte, diabetes, leverziekte, verminderde respons op vaccins, diabetes type 2 en borst-, nier- of prostaatkanker,” Joseph Braun, een professor in epidemiologie en directeur van het Center for Children’s Environmental Health aan de Brown University School of Public Health, vertelt Yahoo Life. Ze zijn ook in verband gebracht met obesitas en onvruchtbaarheid .

De chemicaliën kunnen zich in de loop van de tijd in je lichaam ophopen en het is mogelijk om meer in te nemen dan je uitscheidt, zegt de NIH. De Environmental Protection Agency heeft eerder dit jaar gezondheidsadviezen uitgebracht waarin staat dat PFAS gevaarlijker zijn voor de menselijke gezondheid dan eerder werd gedacht. Die adviezen zeiden ook dat PFAS gezondheidsproblemen kan veroorzaken op lagere niveaus dan wetenschappers aanvankelijk dachten.

“Aangezien PFAS jarenlang in het lichaam blijven, kan eerdere blootstelling aan PFAS door tampons lang genoeg in het lichaam blijven om de zich ontwikkelende foetus te beïnvloeden om het risico op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte te verhogen, of om de vaccinrespons te verminderen”, zegt Braun.

Lees ook eens:  Van die snottende mensen

Wat echter onduidelijk is, is of deze PFAS uit de wikkels op de menstruatieproducten terechtkomen, vertelt Dr. Robert Laumbach , universitair hoofddocent milieu- en arbeidsgezondheid en rechtvaardigheid aan de Rutgers School of Public Health, aan Yahoo Life. Kleine moleculen in PFAS kunnen mogelijk vanuit de wikkels en andere producten in de lucht komen en zich hechten aan het absorberende materiaal in tampons, maandverband en menstruatieondergoed, zegt hij. “Of dat gebeurt of niet, weten we niet”, voegt hij eraan toe.

Hoe bezorgd moet je zijn?

Dit is niet de eerste keer dat PFAS wordt gedetecteerd in menstruatieproducten. Uit laboratoriumanalyses die tussen 2020 en 2020 zijn uitgevoerd door Mamavation en Environmental Health News bleek dat 48% van de inlegkruisjes en inlegkruisjes PFAS bevatte, samen met 22% van de tampons en 65% van het menstruatieondergoed. Sommige van die producten werden ook geadverteerd als ‘biologisch’, ‘natuurlijk’ en ‘niet-toxisch’, benadrukten de onderzoekers.

“Consumenten zouden erg bezorgd moeten zijn om weer een andere categorie producten te zien die PFAS bevat”, zegt Kaley Beins , een senior wetenschapper bij de Environmental Working Group , tegen Yahoo Life.

Maar Laumbach zegt dat de bezorgdheid “enigszins relatief” is, aangezien mensen op veel verschillende manieren aan PFAS kunnen worden blootgesteld. “Het in je drinkwater hebben, waarvan we weten dat het op bepaalde niveaus kan worden opgenomen, is aan de hoge kant”, zegt hij. “Dit is zorgwekkend, maar waar het op die schaal is, weten we niet zeker, vanwege een gebrek aan kennis.”

PFAS op de verpakking van periodeproducten zijn “lager op de zorgschaal”, zegt hij. Maar “dit is een andere bron van PFAS, en dat is een potentiële zorg.”

Lees ook eens:  Immunologie voor dummies

Welke producten bevatten forever chemicaliën?

De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd en de onderzoekers hebben geen specifieke merken publiekelijk genoemd. De New York Times heeft echter zojuist een analyse van 44 periodeproducten gepubliceerd die door dezelfde onderzoekers is uitgevoerd.

Hoewel de Times ook geen merknamen in het algemeen gaf, merkte het wel op dat Thinx-periodeondergoed enkele van de laagste niveaus van PFAS had van de 10 paar periodeondergoed die de publicatie testte.

Wat moet je nu doen?

Dit is lastig. Bij gebrek aan merkproducten is het moeilijk te zeggen wat mensen wel of niet zouden moeten overwegen te vermijden. En, zoals Laumbach opmerkt, het is op dit moment moeilijk om te weten hoe deze resultaten moeten worden geïnterpreteerd.

“Sommige periode-ondergoed en maandverband,” zegt Beins, “lijken niveaus te hebben die suggereren dat opzettelijk toegevoegde PFAS zijn, dus tot er meer informatie beschikbaar is, zou ik aanraden om een ​​tampon of menstruatiecup over een maandverband of periode-ondergoed te gebruiken.”

Emily Scarr, directeur van de belangenbehartigingsgroep Maryland PIRG Foundation , vertelt Yahoo Life dat het belangrijk is voor wetgevers om mee te doen. “Het alomtegenwoordige gebruik van PFAS in consumentenproducten moet stoppen”, zegt ze. “Consumenten zouden geen eindeloos spel moeten spelen om deze giftige chemicaliën te vermijden. We hebben onze staats- en federale leiders nodig om het gebruik van PFAS in consumentenproducten volledig te stoppen.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥