web analytics

Nieuwe Splenda-onderzoeken bevestigen de gevaren ervan

Sucralose (verkocht onder de merknaam Splenda) werd in 1998 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd 1  als tafelzoetstof en voor gebruik in producten zoals gebak, niet-alcoholische dranken, kauwgom, bevroren zuiveldesserts, vruchtensappen en gelatine.

 

Het is ook toegestaan ​​als zoetstof voor algemeen gebruik voor bewerkte voedingsmiddelen. (In de Europese Unie is sucralose bekend onder de additievencode E955.) 2  De goedkeuring werd verleend nadat de FDA zogenaamd meer dan 110 veiligheidsonderzoeken bij dieren en mensen had beoordeeld, maar van deze 110 onderzoeken werden er slechts twee op mensen uitgevoerd en de langste duurde slechts vier dagen.

Ik wist dat de goedkeuring van sucralose een bijna identieke fout was die de FDA maakte met aspartaam, en daarom schreef ik mijn boek ” Sweet Deception “, in 2006, ondanks het feit dat Johnson & Johnson dreigde me aan te klagen als ik het zou publiceren. Het is zeker rechtvaardig om te zien dat de onderzoeken bevestigen wat ik meer dan 12 jaar geleden in mijn boek schreef. En de video die ik hierboven heb gemaakt, is meer dan zeven jaar geleden opgenomen.

Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam ​​en sucralose bevatten misschien nul calorieën, maar je lichaam laat zich niet voor de gek houden. Wanneer het wordt geraakt met een “zoete” smaak, verwacht je lichaam dat calorieën volgen, en wanneer dit niet gebeurt, veroorzaakt het biochemische verstoringen die kunnen leiden tot gewichtstoename, metabole disfunctie en andere gezondheidsproblemen.

Sucralose decimeert je darmmicrobioom

Het is gebleken dat verschillende kunstmatige zoetstoffen op verschillende manieren schade aanrichten. Aspartaam ​​heeft bijvoorbeeld een lange lijst van onderzoeken waarin schadelijke effecten worden beschreven, variërend van hersenbeschadiging tot vroeggeboorte. Sucralose is ondertussen bijzonder schadelijk gebleken voor uw darmen. Onderzoek 3  gepubliceerd in 2008 vond sucralose:

 • Vermindert darmbacteriën met 50%, bij voorkeur gericht op bacteriën waarvan bekend is dat ze belangrijke gezondheidsvoordelen hebben (het consumeren van slechts zeven kleine Splenda-verpakkingen is voldoende om een ​​schadelijk effect op uw microbioom te hebben)
 • Verhoogt de pH-waarde in je darmen
 • Wordt opgenomen in en accumuleert in vetweefsel

In reactie op dit onderzoek heeft James Turner, voorzitter van de nationale consumenteneducatiegroep Citizens for Health de volgende verklaring afgegeven :

“Het rapport maakt duidelijk dat de kunstmatige zoetstof Splenda en het belangrijkste bestanddeel sucralose een bedreiging vormen voor de mensen die het product consumeren. Honderden consumenten hebben bij ons geklaagd over bijwerkingen van het gebruik van Splenda en deze studie … bevestigt dat de chemicaliën in de kleine gele verpakking een groot rood waarschuwingslabel moeten dragen.”

Sucralose wordt gemetaboliseerd en opgeslagen in uw lichaam

Onnodig te zeggen dat de industrie sucralose (en alle andere chemische zoetstoffen) fel heeft verdedigd, en stelt dat het snel ongemetaboliseerd door je lichaam gaat en daarom geen biologische effecten heeft. Helaas heeft recent onderzoek nog een gigantisch gat geslagen in het argument dat sucralose een biologisch inerte chemische stof is, wat aantoont dat het in feite wordt gemetaboliseerd en dat het zich ophoopt in vetcellen.

De betreffende studie 5  is op 21 augustus 2018 gepubliceerd in de online versie van de Journal of Toxicology and Environmental Health. Een interview met de auteurs is te vinden op Inverse. 6

Tien ratten kregen gedurende 40 dagen een gemiddelde dosis van 80,4 milligram (mg) sucralose per kilo per dag (k/dag). Volgens de onderzoekers ligt deze dosering “binnen het bereik dat wordt gebruikt in historische toxicologische onderzoeken die zijn ingediend voor wettelijke goedkeuring in Noord-Amerika, Europa en Azië.”

Urine en uitwerpselen werden dagelijks van elke rat verzameld en geanalyseerd met behulp van tandemmassaspectrometrie met ultrahoge prestatievloeistofchromatografie (UHPLC-MS / MS), die “twee nieuwe biotransformatieproducten onthulde die niet eerder zijn gerapporteerd.”

Onderzoek roept op tot nieuwe veiligheidsbeoordeling van Sucralose

De twee metabolieten zijn geacetyleerde vormen van sucralose die lipofiel zijn, wat betekent dat ze oplossen in en combineren met vetten. Sucralose zelf is veel minder lipofiel, wat deel uitmaakte van het veiligheidsargument. Volgens de auteurs:

“Deze metabolieten waren aanwezig in de urine en feces gedurende de toedieningsperiode van sucralose en werden nog steeds in lage concentraties in de urine gedetecteerd 11 dagen na stopzetting van de toediening van sucralose en zes dagen nadat sucralose niet langer werd gedetecteerd in de urine of feces.

e bevinding van geacetyleerde sucralosemetabolieten in urine en feces ondersteunt geen vroege metabolismestudies, waarop de wettelijke goedkeuring was gebaseerd, die beweerden dat ingenomen sucralose onveranderd wordt uitgescheiden (dwz niet gemetaboliseerd).

De historische metabole studies slaagden er blijkbaar niet in om deze metabolieten gedeeltelijk te detecteren omdat onderzoekers een methanolfractie uit feces gebruikten voor analyse samen met dunnelaagchromatografie en een lineaire radioactiviteitanalysator met lage resolutie.

Verder werd sucralose gevonden in vetweefsel bij ratten twee weken na het staken van de 40-daagse voedingsperiode, hoewel deze verbinding uit de urine en uitwerpselen was verdwenen.”

Sucralose wordt dus niet alleen gemetaboliseerd, deze metabolieten hopen zich ook op in uw vetweefsel, waar ze “voor een langere periode” blijven nadat u bent gestopt met het consumeren van sucralose. Al met al leidden deze bevindingen de auteurs tot de conclusie:

“Deze nieuwe bevindingen van het metabolisme van sucralose in het maagdarmkanaal en de accumulatie ervan in vetweefsel maakten geen deel uit van het oorspronkelijke regelgevende besluitvormingsproces voor dit middel en geven aan dat het nu misschien tijd is om de veiligheid en de wettelijke status van deze kunstmatige organochloorzoetstof te herzien. .”

Sucralose is geen inerte verbinding

Eerder onderzoek heeft ook opgemerkt dat sucralose geen biologisch inerte verbinding is, zoals wordt beweerd. In het artikel uit 2013, 7  “Sucralose, a Synthetic Organochlorine Sweetener: Overview of Biological Issues”, stellen de auteurs gedeeltelijk:

“Sucralose en een van zijn hydrolyseproducten bleken mutageen te zijn bij verhoogde concentraties in verschillende testmethoden … Zowel studies bij mensen als bij knaagdieren toonden aan dat sucralose de glucose-, insuline- en glucagon-achtige peptide 1-niveaus kan veranderen. Alles bij elkaar genomen geven deze bevindingen aan dat sucralose geen biologisch inerte verbinding is.”

Belangrijk is dat de studie ook opmerkt dat “Koken met sucralose bij hoge temperaturen … chloorpropanolen genereert, een potentieel giftige klasse van verbindingen.” Toch wordt Splenda vaak aanbevolen voor koken en bakken, 8  en wordt het vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen waarbij veel hitte is gebruikt.

Lees ook:   Telegraaf trekt nieuws snel in over 5G en het corona virus

Chloorpropanolen, die nog steeds slecht worden begrepen, zouden nadelige effecten hebben op uw nieren en mogelijk kankerverwekkende effecten hebben. 9  Het is echter vermeldenswaard dat chloorpropanolen deel uitmaken van een klasse van toxines die bekend staan ​​als dioxinen, en dat dioxinen kanker en hormoonontregeling kunnen veroorzaken.

Sucralose kan leverschade veroorzaken

Een andere studie 10  die op 2 augustus 2018 online werd gepubliceerd in het tijdschrift Morphologie, vond dat sucralose “definitieve veranderingen” veroorzaakte in de lever van behandelde ratten, “wat wijst op toxische effecten bij regelmatige inname.” Volgens deze onderzoekers suggereren hun bevindingen dat “sucralose met de nodige voorzichtigheid zou worden ingenomen om leverschade te voorkomen.”

Met andere woorden, regelmatig gebruik van Splenda kan uw lever beschadigen. Hier kregen volwassen ratten een veel hogere (maar niet-dodelijke) orale dosis sucralose – 3 gram (3.000 milligram) per kilo lichaamsgewicht per dag gedurende 30 dagen, waarna de levers van de dieren werden ontleed en vergeleken met de levers van niet-blootgestelde controles . Volgens de auteurs:

“Experimentele ratten vertoonden kenmerken van fragmentarische degeneratie van hepatocyten samen met hyperplasie van Kupffer-cellen, lymfocytische infiltratie, sinusoïdale dilatatie en fibrose, wat wijst op een duidelijke leverbeschadiging bij regelmatige inname van sucralose. De sinusoïdale breedte bleek ook groter te zijn bij proefdieren in vergelijking met controles.”

Studies hebben ook de consumptie van sucralose gekoppeld aan:

Genotoxiciteit (DNA-schade) en mogelijk nadelige epigenetische effecten. 11  Volgens dit artikel kan de aanvaardbare dagelijkse inname voor sucralose in feite honderden keren te hoog zijn om de veiligheid te garanderen
Krimp van de thymus, tot 40 procent 12 , 13
Vergroting van de lever en nieren 14 , 15
Verkalking van de nieren 16 , 17
Verhoogde leukocytenpopulaties (cellen van het immuunsysteem) in de thymus en lymfeklieren
migraine 19
Veranderde glucose-, insuline- en glucagon-achtige peptide-1-niveaus en reacties, 20  die uw risico op diabetes type 2 verhogen. 

Een studie 21  gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care bevestigde dat, in vergelijking met controles, zwaarlijvige patiënten die sucralose gebruikten, een grotere stapsgewijze toename van de piekplasmaconcentraties van glucose, een grotere stapsgewijze toename van insuline en piekinsulinesecretiesnelheid ervoeren, samen met een afname van insuline opruiming.

Volgens de auteurs: “Deze gegevens tonen aan dat sucralose de glykemische en insulinerespons op een orale glucosebelasting beïnvloedt bij zwaarlijvige mensen die normaal geen niet-voedzame zoetstoffen gebruiken”

Veranderingen in de P-glycoproteïne (P-gp)-spiegels, die ertoe kunnen leiden dat medicijnen die worden gebruikt bij chemotherapie, aids-behandelingen en behandelingen voor hartaandoeningen terug in de darmen worden geshunt, in plaats van dat ze door uw lichaam worden opgenomen 22

Vaak gemelde bijwerkingen van Splenda

Als u begint te zoeken naar rapporten over bijwerkingen, vindt u tientallen mensen die verschillende bijwerkingen van het gebruik van Splenda melden. De volgende symptomen zijn veelvoorkomende symptomen, die meestal binnen een periode van 24 uur na consumptie van een Splenda-product worden opgemerkt:

Huid –  Roodheid, jeuk, zwelling, blaarvorming, huilen, korstvorming, huiduitslag, huiduitslag of netelroos (jeukende bultjes of striemen)
Longen —  Piepende ademhaling, benauwdheid, hoesten of kortademigheid
Hoofd —  Zwelling van het gezicht, oogleden, lippen, tong of keel; hoofdpijn en migraine (ernstige hoofdpijn)
Neus —  Verstopte neus, loopneus (heldere, dunne afscheiding), niezen
Ogen —  Rood (bloeddoorlopen), jeukende, gezwollen of waterige
Maag –  Opgeblazen gevoel, gas, pijn, misselijkheid, braken, diarree of bloederige diarree
Hart  – Hartkloppingen of fladderen
Gewrichten –  Gewrichtspijn of -pijn
Neurologisch –  Angst, duizeligheid, gespreid gevoel, depressie

Heeft u een reactie op Splenda?

Om te bepalen of u een reactie heeft op kunstmatige zoetstoffen – of het nu Splenda, aspartaam ​​of een van de andere is – neemt u de volgende stappen:

 1. Schrap alle kunstmatige zoetstoffen gedurende twee weken uit je dieet
 2. Voeg na twee weken uw kunstmatige zoetstof naar keuze opnieuw toe in een aanzienlijke hoeveelheid (ongeveer drie porties per dag)
 3. Vermijd andere kunstmatige zoetstoffen in deze periode
 4. Doe dit gedurende één tot drie dagen en let op hoe u zich voelt, vooral in vergelijking met wanneer u zich onthield van kunstmatige zoetstoffen
 5. Als u geen verschil merkt in hoe u zich voelt nadat u uw primaire kunstmatige zoetstof een paar dagen opnieuw heeft geïntroduceerd, kunt u er zeker van zijn dat u het acuut kunt verdragen, wat betekent dat uw lichaam niet onmiddellijk een ongunstige reactie heeft. Weet dat dit niet betekent dat je gezondheid op de lange termijn niet wordt geschaad
 6. Als je meer dan één soort kunstmatige zoetstof hebt geconsumeerd, herhaal dan stap 2 tot en met 4 met de volgende zoetstof op je lijst

Als u bijwerkingen ervaart van een kunstmatige zoetstof (of een ander voedingsadditief), meld dit dan aan de FDA (als u in de VS woont). Het is gemakkelijk om een ​​melding te doen – ga gewoon naar de FDA Consumer Complaint Coordinator-pagina, zoek het telefoonnummer voor uw staat en bel om uw reactie te melden.

Houd er rekening mee dat sommige medicijnen ook sucralose kunnen bevatten, zelfs als het niet op het etiket staat. Als u een van de bovenstaande symptomen blijft ervaren, ook al vermijdt u Splenda en andere kunstmatige zoetstoffen, dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of een van de medicijnen die u gebruikt kunstmatige zoetstoffen bevat.

Splenda is nooit veilig gebleken voor menselijke consumptie

De FDA beweert dat ze meer dan 100 onderzoeken naar Splenda hebben beoordeeld. Wat ik in mijn boek “Sweet Deception” behandel, is wat ze je daarin niet vertellen: a) slechts zes van deze onderzoeken waren proeven op mensen – en slechts twee ervan werden gepubliceerd voordat de FDA sucralose voor menselijke consumptie goedkeurde – en b) de overige dierstudies hebben daadwerkelijk potentiële gezondheidsproblemen aan het licht gebracht, waaronder :

 • Verminderde rode bloedcellen (een teken van bloedarmoede) bij niveaus boven 1.500 mg/kg/dag
 • Verhoogde mannelijke onvruchtbaarheid door interferentie met de productie en vitaliteit van sperma, evenals hersenletsel bij hogere doses
 • Spontane abortussen bij bijna de helft van de konijnenpopulatie die sucralose kregen, vergeleken met nul afgebroken zwangerschappen in de controlegroep
 • Een sterftecijfer van 23 procent bij konijnen, vergeleken met een sterftecijfer van 6 procent in de controlegroep

Nog schokkender was dat de opname van Splenda in het menselijk lichaam werd bestudeerd bij in totaal acht mannen. Op basis van die studie 24 stond  de FDA toe dat de bevindingen werden gegeneraliseerd als representatief voor de hele menselijke populatie, inclusief vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte – die geen van allen ooit zijn onderzocht.

Gezondere suikervervangers

Twee van de beste suikervervangers komen uit het plantenrijk: Stevia en Lo Han Kuo (ook wel gespeld als Luo Han Guo). Stevia, een zeer zoet kruid afkomstig van het blad van de Zuid-Amerikaanse steviaplant, wordt als supplement verkocht. Het is volkomen veilig in zijn natuurlijke vorm en kan worden gebruikt om de meeste gerechten en dranken te zoeten.

Lo Han Kuo lijkt op Stevia, maar is wat duurder en moeilijker te vinden. In China wordt de Lo Han-vrucht al eeuwenlang als zoetstof gebruikt en is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Een derde alternatief is het gebruik van pure glucose, ook wel dextrose genoemd.

Dextrose is slechts 70% zo zoet als sucrose, dus je zult er uiteindelijk wat meer van gebruiken voor dezelfde hoeveelheid zoetheid, waardoor het iets duurder is dan gewone suiker. Toch is het de moeite waard voor je gezondheid, aangezien het helemaal geen fructose bevat. In tegenstelling tot fructose kan glucose direct door elke cel in je lichaam worden gebruikt en is als zodanig een veel veiliger suikeralternatief.

Bron

Lees ook:   Don't, griep en ibuprofen!!!

Gerelateerde artikelen

Back to top button