24 oktober 2020

 

Je waterflesje bijvullen is viezer dan likken aan wc-bril

Je (Gebruikte=dus-vieze)waterflesje bijvullen is viezer dan likken aan wc-bril

Drink jij water uit een flesje dat je keer op keer bijvult? Tijdens het sporten of gewoon als je dorst hebt? Uit onderzoek van treadmillreviews blijkt dat zo’n flesje water maar liefst 900.000 bacteriën kan tellen, dat zijn er meer dan op een wc-bril.
Dat geldt ook voor de achterkant van je broek of een treinstoel.

😮
Rijkert Beumer, microbioloog
De onderzoekers namen een aantal waterflesjes onder de loep, die een week lang werden hergebruikt door atleten. Op het drinkdopje van het meest vuile flesje water zaten 900.000 bacteriën. Bij andere flesjes telden de onderzoekers 300.000 bacteriën. Dat komt overeen met het likken aan een hondenspeeltje.

(Jah neeh ehm dat doen veel mensen hé, likken aan hondenspeeltjes…?)

Daarbovenop komt volgens de Amerikanen ook nog eens dat 60 procent van de aanwezige bacteriën mensen ziek kunnen maken. Die bacteriën komen daar terecht omdat er bij elke slok bacteriën uit het speeksel achterblijven. Hoe meer je van de fles drinkt, hoe meer microben zich er zullen nestelen.

Wc-bril
Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen kijkt er niet van op. ,,In een flesje water zitten veel meer bacteriën dan op een wc-bril. Maar er zijn veel meer mensen die uit een flesje drinken, dan aan een toilet likken. Wc-brillen zijn eigenlijk hartstikke schoon. Je vindt er wel wat, maar daar ga je met je billen op zitten. Daar komt ook niemand en je eet het niet. Dat geldt ook voor de achterkant van je broek of een treinstoel.”

Lees ook:   'ADHD is een fictieve aandoening'

(hoezo achterkant van je broek en een treinstoel, ik neem aan dat men de trein goed schoonmaakt elke dag? En de achterkant van een broek zit vol bacterieen? Wie schijt er in zijn broek dan?)

Beumer trof tijdens zijn onderzoeken zelfs nog meer bacteriën aan. ,,Dat ging om een flesje dat al een maand werd gebruikt, zonder schoon te maken. Het water wordt dan licht troebel. Zelfs koeien hebben niet zoveel bacteriën in hun drinkwater. En deze eigenaar van het flesje was geen koe.”

Of mensen er echt ziek van worden, gelooft de wetenschapper niet. ,,Het zijn je eigen bacteriën die groeien. Je moet wel voorkomen dat je je flesje uitleent aan anderen.”

Zeep en water
Mag je een waterfles nog hergebruiken? ,,Zeker wel”, zijn Beumer en de Amerikaanse onderzoekers het met elkaar eens. Beumer: ,,Het is belangrijk om de fles elke dag schoon te maken met zeep en water, dan laten de aan de zijkant vastgehechte bacteriën los. Maar ik zou er niet al te veel van wakker liggen.”

De onderzoekers laten ook nog weten dat microben zich het minst makkelijk verzamelen op metalen flessen.

https://www.ad.nl/wetenschap/je-waterflesje-bijvullen-is-viezer-dan-likken-aan-wc-bril~a2769353/

Tjah ik maak hem dus vaak flink schoon en heb een metalen inderdaad…
Waterflesje…
Maar dit weten mensen toch wel dat je dat schoon moet maken?
Jeetje

Gerelateerde berichten