web analytics

Een paar dagen na ‘de prik’ kan Derk Jan nauwelijks meer op zijn benen staan: ‘Hoe toevallig kan het zijn?’

,,Hoe toevallig kan het zijn?”, vraagt Derk Jan Bult zich hardop af. Vorige week maandag kreeg hij zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin. Negen uur later heeft hij ‘zware hoofdpijn’, een paar dagen verder ligt hij in het ziekenhuis en kan hij nauwelijks op zijn benen staan.

Hoewel er geen direct verband aangetoond kan worden met zijn vaccinatie, hoeft hij de tweede prik niet meer. ,,Maandagavond om 18.00 uur kreeg ik mijn prik”, memoreert de Liendenaar (63) vanuit zijn ziekenhuisbed in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel.

,De huisarts belde: hij was klaar met zijn prikken voor mensen die in 1956 en 1957 zijn geboren en hij had nog een paar vaccins over, vond het zonde die weg te gooien. En aangezien ik van 1958 ben, vroeg hij of ik interesse had. Ik zei: prima joh. Des te sneller, des te beter.”

Het leek wel alsof ik hartstikke dronken was, zoals ik liep

‘Het gaat niet goed’
Negen uur later wordt hij wakker met ‘zware hoofdpijn’ die dinsdag aanhoudt. ,,Woensdagavond had ik twee momenten dat het qua evenwicht wat wankel werd. Donderdag werd het erger, een keer of dertig. Het leek wel alsof ik hartstikke dronken was, zoals ik liep. Vrijdag dacht ik: het gaat niet goed.”

De huisarts van Bult wil dat hij dinsdag terugkomt, maar de huisartsenpost belt als het in het weekend niet gaat. Zaterdag gaat daar de telefoon. ,,Het ging helemaal niet meer.”

Bijwerkingen
Het vaccin van AstraZeneca ligt behoorlijk onder vuur. Binnen Europa kregen tientallen mensen bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes na een prik met het vaccin. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is er waarschijnlijk een verband tussen het vaccin en die gevaarlijke combinatie van klachten, maar wegen de voordelen op tegen de risico’s.

Vanwege mogelijke bijwerkingen was Nederland al gestopt met het gebruik ervan voor vaccinaties van mensen jonger dan 60 jaar. De GGD heeft besloten de prikpauze met een dag te verlengen en ook vrijdag niet met AstraZeneca te prikken.

Lees ook:   Het supersupplement om diabetes type 2 om te keren

‘Ik glijd en wiebel alle kanten op’
Bult belandt via de eerste hulp bij de neuroloog. ,,De hoofdpijn is nog net zoals de eerste dag, gigantisch. En zodra ik op mijn benen ga staan, gaan ze – met name rechts – trillen. Ik loop dan achter een rollator, met iemand naast me voor begeleiding. Ik glijd en wiebel alle kanten op. Als ik mijn ogen dichtdoe, val ik sowieso om.’’

Na onderzoek luidt de diagnose: functioneel neurologische stoornis. Bij zo’n functionele stoornis is er zenuwstelsel niet stuk, maar wordt het niet goed gebruikt door het lichaam: de uitwisseling en verwerking van informatie tussen hersenen en lichaam is verstoord.

,,Dat de hersens geen contact meer hebben met de benen, zeg maar”, legt Bult zijn eigen problematiek uit. ,,Dat schijn je weer te kunnen trainen.” Met fysiotherapie, waar Bult nu mee is begonnen: het blijft bij af en toe heen en weer lopen over de gang. Ook de hoofdpijn is niet minder geworden.

Prognose ‘zeer onduidelijk’
De prognose is volgens Bult nu ‘zeer onduidelijk’, maar hij doet wat hij kan om weer zoveel mogelijk de oude te worden. ,,Eigenlijk interesseert het me niet eens wat het is’’, zegt hij. ,,Als het maar gewoon weer over gaat.’’

Lareb

Volgens Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, is het ‘heel moeilijk om op individuele situaties in te gaan’. Ze noemt het ziektebeeld dat Bult schetst ‘te vaag’ om er iets over te kunnen zeggen, bijvoorbeeld of het in die hoedanigheid vaker voorkomt.

,,Als iemand een vermoeden heeft van een bijwerking, kan diegene dat bij ons melden”, legt ze uit hoe Lareb werkt. ,,Afhankelijk van het beeld in de meldingen gaan wij kijken wat we denken dat het is. Doen we navraag: wat heeft het ziekenhuis al voor onderzoek gedaan. En daardoor kan bij ons een beeld ontstaan of we wel of niet meer van zulke meldingen hebben.”

Lees ook:   Hoe u uzelf kunt genezen door met uw lichaam te praten

Op de website van Lareb is te zien wat voor vermoede bijwerkingen er zijn gemeld na vaccinatie met een bepaald coronavaccin. Waarbij een gemelde bijwerking natuurlijk niet per se door het vaccin veroorzaakt hoeft te zijn. ,,Als er een beeld uitkomt van ‘Hé, dat zien we vaker’ gaan we op die meldingen nadere analyse doen. Maar het hangt af van wat het is. Dat we vorige week meldden dat we vijf meldingen hadden van uitgebreide trombose en verlaagd aantal bloedplaatjes, is omdat dat beeld ook past bij wat we in andere landen hebben gezien.’’

Volgens Kant wordt ‘alles wat in een melding wordt genoemd’ als bijwerking gecodeerd. ,,Je ziet het in ons overzicht ook niet per melding.’’ Zo zouden de klachten van Bult ‘én bij hoofdpijn én bij trillingen’ staan. ,,En wat wij nog meer in zo’n melding zien. Het zijn er meestal meerdere per melding.’’

Tot en met 28 maart heeft Lareb 99 meldingen gehad van bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin die als ‘ernstig’ worden bestempeld. Een bijwerking krijgt dat label wanneer deze heeft geleid tot opname in het ziekenhuis, levensbedreigend was of overlijden veroorzaakte. Ook blijvende invaliditeit en aangeboren afwijkingen worden ernstig genoemd.

En hoewel niet gezegd kan worden dat zijn situatie het directe gevolg is van de AstraZenecaprik, hoeft hij er geen tweede van. ,,Dat gaat ‘m niet worden, dat zal een ander merk moeten wezen.’’

https://www.gelderlander.nl/buren/een-paar-dagen-na-de-prik-kan-derk-jan-nauwelijks-meer-op-zijn-benen-staan-hoe-toevallig-kan-het-zijn~abf8d103/

Eén van de vele reacties op de vaccins
Je weet niet wat je in laat spuiten en het kan er dus nooit meer uit!
Dus denk goed na voor je een experimenteel vaccin tot je neemt aub!
Je kunt niet meer terug!

Gerelateerde artikelen

Back to top button