...
Gezondheid & Uiterlijk

Deze fouten maakt iedereen bij het nemen van pijnstillers

Deze fouten maakt iedereen bij het nemen van pijnstillers
Als we last hebben van hoofdpijn grijpen we al snel naar een pijnstiller. Maar het gebruik van deze schijnbaar onschuldige medicatie is niet zonder gevaar. Zo neem je ze misschien in met het verkeerde drankje of sta je niet stil bij de juiste hoeveelheid. Wij zetten enkele fouten op een rijtje en geven advies om die in de toekomst te vermijden.

1. Neem de aanbevolen hoeveelheid

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een derde van de vrouwen bewust wel eens de aanbevolen hoeveelheid van een pijnstiller overschrijdt. Maar dat is niet zonder gevaar. “Te veel paracatamol verhindert de enzymes van de lever om goed te werken en kan leiden tot permanente schade en zelfs de dood”, waarschuwt farmaceute Angela Chalmers.

Ook het nemen van pijnstillers en pillen tegen verkoudheid of het gebruik van een ontstekingsremmende zalf (zoals ibuprofen gel) met anti-ontstekingsmedicijnen kunnen het risico op neveneffecten en een overdosis verhogen.

Hou het veilig: hou je bij de aanbevolen hoeveelheid. Let erop dat je verschillende medicijnen niet dezelfde ingrediënten bevatten.

2. Check de vervaldatum

“Fabrikanten voeren kwaliteitstesten uit om te beslissen wanneer de vervaldatum van een medicijn ligt”, zegt Chalmers. “Na deze datum kan het actieve ingrediënt afgebroken zijn of kan er sprake zijn van microbegroei die leidt tot een verstoorde werking van de maag of huiduitslag.”

Hou het veilig: breng oude, vervallen medicijnen naar je apotheker.

3. Slik in als een geheel

“Het breken van tabletten, tenzij dat zo aangeraden werd, kan mogelijk gevaarlijke gevolgen hebben”, waarschuwt Leyla Hannbeck van de Britse National Pharmacy Association. Veel medicijnen hebben een speciale laag die de maag beschermt of zorgt voor een trage opname van de werkende stof.

Hou het veilig: breek pillen alleen als ze voorzien zijn van een breekstreepje in het midden.

4. Voor of na het eten?

“Terwijl paracetamol veilig genomen kan worden op een lege maag, is dat bij niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) niet het geval. Die moeten met of na het eten genomen worden, omdat ze de maagwand kunnen aantasten. Dat leidt tot irriatie, bloedingen of maagzweren”, weet Chalmers.

Hou het veilig: neem ibuprofen met of na een glas melk als je niets kan eten.

5. Het juiste drankje

“Neem je pijnstiller nooit met pompelmoessap”, luidt het advies van Chambers. “Dat bevat een stof die de afbraak van sommige medicijnen gevaarlijk kan aantasten.”

Ook alcohol is natuurlijk geen goed idee, aangezien dat de verdovende effecten van codeïne kan verhogen en kan leiden tot maagbloedingen. “Zelfs het innemen van je medicijnen met warme drank kan leiden tot problemen, aangezien de hitte de beschermende laag kan doen smelten.”

Lees ook:   Vitamine Zon *D* We hebben het nodig...

Hou het veilig: neem alle medicatie met water, tenzij anders voorgeschreven.

6. Vermijd overmatig gebruik

“Wie vrij verkrijgbare pijnstillers twee of drie keer per week gebruikt, verhoogt het risico op hoofdpijn door een verslaving aan die medicijnen”, waarschuwt dr. Andrew Dowson van het King’s College Hospital in Londen. “Omdat je herhaaldelijk de breinreceptoren die verantwoordelijk zijn voor pijn onderdrukt, gaat het lichaam dat compenseren door die nog gevoeliger te maken.”

Hou het veilig: beperk je inname tot niet meer dan 10 per maand. Drink ook meer water om dehydratie te voorkomen en probeer eventueel relaxatietechnieken.

7. Let op met autorijden

“Alle mensen reageren anders op pijnstillers die codeïne bevatten”, waarschuwt Chalmers. “Dat medicijn is een mild opiaat en kan bestuurders slaperig maken, trager doen reageren op gevaar en meer geneigd om fouten te maken.”

Hou het veilig: check of de pijnstiller kan leiden tot slaperigheid voor je in de auto stapt.

8. Blijf bij je eigen medicijnen

Veel mensen gebruiken medicijnen die eigenlijk voor iemand anders bedoeld zijn, zo bleek onlangs nog uit een enquête. “Als je dokter een medicijn voorschrijft of je krijgt er een van de apotheker, dan wordt daarbij rekening gehouden met jouw symptomen en diagnose”, legt Hannbeck uit. “Maar dat is misschien niet geschikt voor een andere persoon. Het kan een allergische reactie veroorzaken of neveneffecten door de combinatie met andere medicatie.”

Hou het veilig: neem nooit medicijnen die voor iemand anders bedoeld zijn.

9. Kinderen hebben minder nodig

“Dit kan zeer gevaarlijk zijn”, waarschuwt Hannbeck. “Het metabolisme en de fysiologie van een kind is helemaal anders wat betreft de opname van medicatie. Medicijnen voor volwassenen worden dan ook speciaal gemaakt voor hen en zijn veel sterker dan die voor kinderen.”

Hou het veilig: geef kinderen alleen medicijnen die voor hen ontwikkeld werden.
(Door: Lien Buyck)

Bij hoofdpijn bv kun je ook je nek masseren of zalf gebruiken tegen spierpijnen in de nek en schouders!

Bij tandvlees onstekingen of erge kiespijn, kun je ook ibuprofen spoelen bij de pijnlijke kies of tandvlees!
Dat werkt soms net zo goed.

Je kunt ook een halve paracetamol innemen ipv een hele, soms werkt dat net zo goed!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button