web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Gevaren van veel voorkomende pijnstillers: 5 mogelijke risico’s van het gebruik van OTC-pijnstillers

Als je pijn hebt, stuurt je centrale zenuwstelsel signalen naar opiaatreceptoren in je hersenen. Deze signalen helpen u het ongemak dat u voelt waar te nemen. Of het nu hoofdpijn, een gekneusde spier of herstel van een blessure is, het is voor veel mensen bijna instinctief om snel naar gewone pijnstillers te gaan voor onmiddellijke verlichting.

Ze zijn tenslotte vrij verkrijgbaar en ongevaarlijk, toch?

Wanneer we een pijnstiller nemen, doet het medicijn twee dingen: ten eerste onderdrukt het het centrale zenuwstelsel, waardoor het  moeilijker wordt voor pijnsignalen  om de hersenen te bereiken. Ten tweede hecht het zich aan opiaatreceptoren om pijnsignalen uit het lichaam te blokkeren.

Helaas zijn niet-voorgeschreven pijnstillers niet zonder een groot deel van de risico’s. Hier is een blik op vijf onderzoeken die zijn gepubliceerd op StudyFinds en die enkele van de gevaren aantonen van het nemen van gewone pijnstillers.

Pijnstillers veroorzaken groter risico op tinnitus

Het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers kan leiden tot een 20 procent hoger risico op het ontwikkelen van tinnitus – de aandoening achter oorsuizen. Onderzoekers melden ook dat regelmatig  gebruik van aspirine  bij vrouwen onder de 60 dit risico ook verhoogde.

Vrij verkrijgbare pijnstillers zijn veel voorkomende medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn en hebben over het algemeen een goed veiligheidsprofiel. Deze groep omvat NSAID’s, paracetamol (Tylenol) of COX-2-remmers. Het gebruik van deze  pijnstillers  boven de aanbevolen dosis kan echter mogelijk schade veroorzaken.

Voor de studie onderzochten onderzoekers de risicofactoren die leidden tot gehoorverlies en tinnitus bij 69.455 vrouwen. De vrouwen waren tussen de 31 en 48 jaar oud en lieten hun  gehoorsymptomen  20 jaar lang volgen.

De bevindingen tonen aan dat het gebruik van aspirine met een matige dosis gedurende zes tot zeven dagen per week leidde tot een 16 procent hoger risico op het ontwikkelen van tinnitus. Deze associatie werd gevonden bij vrouwen jonger dan 60 jaar, maar niet bij oudere vrouwen. Regelmatig gebruik van een lage dosis aspirine leek geen tinnitus te veroorzaken. Bovendien resulteerden vrouwen die overmatig NSAID’s of paracetamol gebruikten in een bijna 20 procent hoger risico op het ontwikkelen van tinnitus. Het gebruik van COX-2-remmers twee of meer dagen per week  verhoogde ook het risico  op gehoorproblemen met dezelfde hoeveelheid.

Lees ook eens:  Psychologie

Tylenol kan ertoe leiden dat mensen gevaarlijkere risico’s nemen

Een Tylenol gebruiken voor die zeurende hoofdpijn kan meer doen dan alleen wat pijnverlichting bieden. Een reeks onderzoeken van de Ohio State University toont aan dat  het nemen van paracetamol  er ook voor kan zorgen dat een persoon grotere risico’s neemt dan anders.

In één experiment lieten onderzoekers 189 studenten (109 mannen, 79 vrouwen) 1.000 mg paracetamol nemen, de aanbevolen dosering voor hoofdpijn. Sommige studenten kregen onbewust een placebo in plaats van het medicijn. Zodra de medicatie begon, kregen de deelnemers een lijst met verschillende evenementen en beoordeelden ze elk op hoe riskant ze dachten dat het was.

De resultaten tonen aan dat studenten die paracetamol hadden genomen dingen als “bungeejumpen van een hoge brug” of parachutespringen als minder riskant beschouwden dan degenen die een placebo kregen. Evenzo werden “je mening uitspreken over een impopulair probleem tijdens een vergadering op het werk”, van baan veranderen als je midden dertig bent en ’s avonds alleen naar huis lopen in een gebied met veel criminaliteit, ook als minder riskant beschouwd door degenen in de paracetamolgroep.

“Acetaminophen lijkt mensen minder negatieve emoties te laten voelen als ze  risicovolle activiteiten overwegen  – ze voelen zich gewoon niet zo bang”, legt co-auteur Baldwin Way uit. “Met bijna 25 procent van de bevolking in de VS die elke week paracetamol slikt, kunnen verminderde risicopercepties en meer nemen van risico’s belangrijke effecten hebben op de samenleving.”

De auteurs merken ook op dat het medicijn wordt aangetroffen in meer dan 600 medicijnen. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met uw arts om te zien of uw recepten paracetamol bevatten.

NSAID’s kunnen  rugpijn verergeren

Heb je rugpijn? Het blijkt dat sommige vrij verkrijgbare behandelingen in uw medicijnkastje u meer kwaad dan verlichting kunnen bezorgen. Uit een onderzoek blijkt dat bepaalde  veelvoorkomende pijnstillers  die worden gebruikt om een ​​zeurende rug te behandelen weinig helpen, terwijl ze het risico op andere frustrerende bijwerkingen vergroten.

Lees ook eens:  Amerika geeft toe, chemtrails zijn echt~!!!!

Voor deze studie onderzochten de onderzoekers 35 gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken met 6.000 deelnemers die gemiddeld zeven dagen NSAID’s gebruikten om hun rugpijn te behandelen. Onderzoekers melden dat slechts één op de zes mensen significante verlichting ervoer van NSAID’s  zoals ibuprofen  (Advil, Motrin),  aspirine  (Bayer, Bufferin) of naproxen (Aleve).

Ze merken ook op dat NSAID’s het risico op gastro-intestinale bijwerkingen met 2,5 keer verhogen. De medicijnen kunnen brandend maagzuur en irritatie van de maag veroorzaken, en in meer ernstige gevallen zweren of inwendige bloedingen.

Rugpijn  is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en wordt vaak behandeld door het voorschrijven van geneesmiddelen zoals ontstekingsremmers. De resultaten tonen echter aan dat ontstekingsremmende medicijnen eigenlijk slechts zeer beperkte pijnverlichting op korte termijn bieden. Ze verminderen het pijnniveau, maar slechts in zeer geringe mate, en waarschijnlijk niet van enige klinische betekenis.

…en het risico op een hartaanval verhogen
Veel voorkomende pijnstillers – zoals Advil of Aleve – kunnen hoofdpijn of lichte verwondingen snel verlichten, maar onderzoekers zeggen dat mensen die deze pillen regelmatig slikken een groter risico lopen op een hartaanval. Het risico op een hartaanval tijdens het gebruik van deze pijnstillers nam toe met de dosering en was het hoogst in de eerste maand van continu gebruik.

De medicijnen waarnaar de auteurs specifiek in de studie verwijzen, zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): ibuprofen (Advil), diclofenac (Voltaren), celecoxib (Celebrex) en naproxen (Aleve). Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers verschillende databases in de gezondheidszorg in Canada, Finland en het Verenigd Koninkrijk, waarbij de resultaten werden vastgelegd van meer dan 446.000 mensen. Van die steekproef kregen 61.460 een hartaanval.

De resultaten van de studie onthulden dat het nemen van een dosis NSAID’s gedurende een week, een maand of meer dan een maand het risico op een hartaanval verhoogde. Over het algemeen nam het risico op een hartaanval bij patiënten toe met tussen de 20 en 50 procent bij gebruik van NSAID’s versus het niet gebruiken van enige vorm van pijnmedicatie. Het risico op een hartaanval was ook het grootst tijdens de eerste maand van gebruik.

Lees ook eens:  Spataderens ofzo?

Pijnstillers kunnen het immuunsysteem verzwakken

Van vrijwel elk geneesmiddel is bekend dat het op zijn minst een paar onbedoelde bijwerkingen veroorzaakt, maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe medicijnen zoals aspirine of opioïden uw immuunsysteem kunnen beïnvloeden? De bevindingen van één onderzoek waren gemengd, opmerkelijk en hadden grote implicaties voor de bestrijding van verschillende infectieuze aandoeningen, waaronder  COVID-19 .

Onderzoekers onderzochten immuunresponsen gekoppeld aan paracetamol (Tylenol), niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen  en opioïde  analgetica met een specifieke focus op infectieziekten.

Sommige medicijnen lijken de afweer van het lichaam tegen infecties te versterken, terwijl andere het immuunsysteem juist kunnen verzwakken. Morfine lijkt bijvoorbeeld belangrijke immuuncellen te onderdrukken en het infectierisico te verhogen. Bovendien  vertonen antipyretica  – pijnstillende medicijnen zoals paracetamol (ook bekend als paracetamol), ibuprofen, aspirine – ook de neiging om “gewenste immuunresponsen te verminderen wanneer ze voor vaccinatie worden ingenomen.”

Aan de andere kant vindt de studie echter ook dat  aspirine  therapeutische waarde kan bieden als een betaalbare, toegankelijke aanvullende optie voor de behandeling van tuberculose. Bovendien melden studieauteurs dat het ontstekingsremmende medicijn indomethacine de virale COVID-19-replicatie kan belemmeren. Verdere grootschalige studies zijn nodig om deze eerste bevindingen te bevestigen.

Als u pijn heeft en erover denkt om gewone pijnstillers te gebruiken voor verlichting, praat dan met uw arts over de gevaren die gepaard gaan met veelvuldig gebruik. Ga nooit verder dan de aanbevolen dosering en als u bijwerkingen opmerkt, is het belangrijk om deze aan uw arts te melden.

Bron

Pijn is een teken in het lichaam dat er iets niet in orde is, dit kun je verdoven om die pijn niet meer te hoeven voelen, maar in feite zou men de oorzaken moeten oplossen van de pijnen.

Soms is die pijn echt te zwaar dan is er geen keus dan moet men wel pijnstillers nemen alleen, welke neem je…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥