web analytics

Ontketen de kracht van gelijkmoedigheid!

Gelijkmoedigheid is een toestand van psychologische stabiliteit en kalmte die niet wordt verstoord door ervaring van of blootstelling aan emoties, pijn of andere verschijnselen die ertoe kunnen leiden dat anderen het evenwicht in hun geest verliezen.

607f239df5160428e967c82f7151c7ac via Angel-Wings

De kracht van gelijkmoedigheid

 

Tegenwoordig zijn er verschillende vitale en dringende vragen over wat we kunnen doen met al het lijden, de verdeeldheid, het geweld, de politiek, de vervuiling, pandemieën, desinformatie en desinformatie.

Burgerlijke onrust, raciale onrechtvaardigheid, klimaatverandering, mogelijk burgeroorlog of een nationale echtscheiding van de staten, tot een meer persoonlijke en pijnlijke ervaring van een familielid, collega of geliefde die mogelijk worstelt met verslaving, geestelijke gezondheid, ziekte, depressie, en angst of heeft misschien een solide en ander politiek of pandemisch standpunt dan u eigen is of heeft net het vertrouwen verloren en is klaar om de handdoek in de ring te gooien.

We beoefenen de kunst van gelijkmoedigheid met mededogen voor een ander mens wanneer we ons evenwicht en een vredig hart bewaren, zodat we niet het gewicht van de wereld en veel verschillende druk, meningen, ego’s en critici op onze schouders nemen.

Het Serenity-gebed is een eerste stap en een gebed dat miljoenen mensen van over de hele wereld heeft geholpen en geïnspireerd.

Hoewel er al lang over de precieze oorsprong wordt gedebatteerd, wordt het gebruikt en omarmd door de Anonieme Alcoholisten en op grote schaal verspreid als motto voor zijn 12-stappenprogramma.

Als gevolg hiervan is het gebed nu alomtegenwoordig en internationaal, van mokken en wenskaarten tot geborduurde kussens en posters, met attributies variërend van Aristoteles, St. Augustinus, Franciscus van Assisi tot de protestantse theoloog Reinhold Niebuhr.

“God, geef me de sereniteit om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, de moed om de dingen te veranderen die ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te zien.”

Lees ook:   Meneer eet over de datum

Een praktijk die dit ondersteunt en iets waar we ons in de samenleving meer bewust van kunnen worden, is het cultiveren van de kunst van gelijkmoedigheid. De controle loslaten betekent niet dat je niet om iemand of een kwestie geeft; het realiseert zich gewoon dat de enige persoon waar we ooit echt controle over hebben onszelf is! Sommigen vragen zich zelfs af of gelijkmoedigheid iets geweldigs is om te beoefenen in onze snelle, chaotische en veranderende samenleving?

Het antwoord is ja! Het cultiveren van de kwaliteiten van vriendelijkheid, mededogen en vreugde opent ons hart voor anderen en vergroot empathie en liefde. Gelijkmoedigheid brengt de liefde van ons hart in evenwicht met de erkenning en acceptatie dat de dingen zijn zoals ze zijn.

Zonder deze erkenning is het gemakkelijk om in compassiemoeheid, helper-burn-out te vervallen, afgemat te worden en het vertrouwen en vertrouwen in onze samenleving te verliezen, en ons zelfs op een pad naar wanhoop vol angst te leiden, depressie, zelfsabotage, zelfmoordgedachten en of zelfs zelfmoord. Logica, rede, ervaringen en menselijke wijsheid erkennen dat we van anderen kunnen houden en ruimte kunnen houden voor anderen, maar het is hun reis, niet onze wensen of verlangens.

“Je hebt altijd de mogelijkheid om geen mening te hebben. Het is nooit nodig om je druk te maken of je ziel lastig te vallen over dingen waar je geen controle over hebt. Deze dingen vragen er niet om door jou beoordeeld te worden. Laat ze alleen.” – Marcus Aurelius.

 

Eenvoudige manieren om de kunst van gelijkmoedigheid te behouden, ervaren, cultiveren en beoefenen:
Dagelijkse meditatie met een intentie voor gelijkmoedigheid. De Boeddha herinnert ons eraan dat er geen betere weg is dan zelfzorg en zelfbewustzijn.

Lees ook:   Ineens staat er €5.6 miljoen op een al bestaande BV van Ab Osterhaus. Waar komt dit geld vandaan?

Zeg nee tegen multitasken! Het cultiveren van een gedisciplineerde geest heeft alles te maken met focussen, wat onze realiteit bepaalt. Wanneer we multitasken, concentreren we ons niet op één ding, maar doen we het tegenovergestelde. Probeer zoveel mogelijk nee te zeggen tegen multitasking en wijd je volledige aandacht aan elke taak.

Door onze volledige aandacht op één taak te richten, zullen we de beoefening en kunst van gelijkmoedigheid cultiveren door de focus van onze geest.
Concentreer je op één ding tegelijk om te voorkomen dat je in het “monkey mind”-scenario valt. Door onze aandacht te concentreren en ons te concentreren op de taak die voor ons ligt, kan het geklets, zelfsabotage en gekke ego-apen die we allemaal in onze geest hebben, verminderen. Probeer meditatie op focus of mindfulness te gebruiken en te beoefenen.

Benoem het ego en word je bewust van dualiteit om de kunst van gelijkmoedigheid te helpen beoefenen.
Eetgewoonten, goede hydratatie en een goede slaaproutine zullen onze stabiliteit verbeteren. Onze eetgewoonten kunnen echter een achtbaan creëren met onze emoties, die meestal veel verwerkte suikers bevatten. Voedsel met grote hoeveelheden verwerkte suiker wekt een gevoel van euforie en overtollige energie op, waardoor onze geest en stemming na consumptie instorten. Probeer het eten van sterk bewerkt voedsel te vermijden dat hunkeren naar ontwikkelt en onze inspanningen voor gelijkmoedigheid tot een oneerlijke en onevenwichtige strijd zal leiden.

Mindful eten is een geweldige manier om wat discipline in onze eetgewoonten te krijgen en de kunst van het oefenen van gelijkmoedigheid verder te versterken.

Geef je over aan onze gevoelens en emoties. Voor het boeddhisme is er niets reëler dan de gewaarwordingen in het lichaam. Degenen die de leer van Boeddha door middel van Vipassana beoefenen, weten echter dat we ons moeten concentreren op wat er in het lichaam gebeurt om de kracht van de apengeest weg te nemen. De geest kan dingen laten gebeuren en vergeten, maar het lichaam liegt of vergeet nooit.

Lees ook:   Tijn door Youp

Creativiteit, sport, kunst, dagelijkse bezigheden, uitstappen in de natuur en mindfulness. Mindfulness is de kracht van het nu en het ervaren van “de magie van dit moment”. Nog een van de pijlers van het boeddhisme: aanwezig zijn in het moment. Onze verwachtingen leiden ons meestal op het pad van zelf-teleurstelling, maar het zal ons ook ellendig maken omdat we de toekomst eisen, die voortdurend verandert. Het verleden proberen te veranderen is zinloos; het beoefenen van de kunst van gelijkmoedigheid herinnert ons eraan dat vandaag het geschenk is, daarom noemen we het het heden!

 

Het beoefenen van de kunst van gelijkmoedigheid zou een dagelijkse en gedisciplineerde routine moeten worden en een menselijke gewoonte in de toekomst. Door middel van intentie, gebed, meditatie, mantra’s, focus en mindfulness zullen goede eet- en slaapgewoonten, geduld en het beoefenen van de kunst van gelijkmoedigheid niet alleen een tweede natuur voor ons worden in deze dagelijkse en hectische sleur van het leven, maar het zal ook de nieuwe gouden regel en het evenwicht tussen onze geest en de apengeest op afstand of in ieder geval aan een korte lijn houden.

“Zelfs een gelukkig leven kan niet zonder een zekere mate van duisternis, en het woord gelukkig zou zijn betekenis verliezen als het niet in evenwicht zou worden gebracht door verdriet. Het is dus veel beter om de dingen te nemen zoals ze komen, met geduld en gelijkmoedigheid.” – Carl Jung.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button