web analytics

In vertrouwen: “Mijn dochter is gebrainwasht door loverboys”

In vertrouwen: “Mijn dochter is gebrainwasht door loverboys”

Afgelopen week kwam er in het nieuws dat zeker 72 zwakbegaafde meisjes in handen zijn gevallen bij Loverboys. Anita de Wit weet hoe het is als je dochter slachtoffer wordt van een loverboy, en zette de stichting Stoploverboys.nu op.

Ze geeft voorlichting en vangt meisjes op. “Dit gebeurt in het hele land”, zegt Anita. Ze wil vooral waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe regelgeving in de prostitutie. “Er zijn strenge maatregelen genomen om minderjarige meisjes weg te houden van plekken als De Wallen, maar dat zorgt er juist voor dat de prostitutie zich verplaatst naar niet zichtbare plekken”, legt ze uit. “Er wordt afgesproken in hotels, maar ook op parkeerterreinen en in natuurgebieden.” De maatregelen zorgen er dus niet voor dat prostitutie minder voorkomt.

Redden
De dochter van Anita de Wit is door een loverboy in de prostitutie gekomen en ze werkt nog steeds in die kringen. Omdat ze haar eigen dochter niet kon redden uit de armen van loverboys, begon ze een opvanghuis. “In het begin ving ik ze op in mijn eigen kleine huis, nu heb ik via de gemeente een grotere woning gekregen en hebben we meer ruimte.” Momenteel zijn er 8 meisjes in het opvanghuis. “Ieder kind is kwetsbaar en kan net op het verkeerde moment een verkeerd persoon tegenkomen”, vertelt ze in een eerder interview met Libelle. Zo ook haar dochter.

Welgesteld
“Ik geef voorlichting, bijvoorbeeld op scholen en ouders zeggen dan vaak: ‘Met meisjes die het slachtoffer worden van loverboys is meestal iets mis. Het zijn kinderen van asociale families of ze hebben ouders die alleen maar druk zijn met hun werk.’ Maar ik heb in de 5 jaar dat ik nu meisjes opvang heel wat verschillende soorten families voorbij zien komen.” Soms zijn ouders gescheiden of is er andere narigheid in een gezin. “Maar ik ken ook genoeg liefdevolle en welgestelde gezinnen met een dochter die het slachtoffer is geworden van een loverboy.”

Lees ook:   Op eenzame hoogbegaafde hoogten

Slecht gevoel
Anita vroeg zich talloze keren af wat ze verkeerd had gedaan. “Werkte ik te veel, had mijn dochter last van mijn scheiding, waarom had ik niks gemerkt? Maar inmiddels ben ik zover dat ik denk: ik had het niet kunnen voorkomen. Angelique is tot hoer gemaakt, zo zie ik het. Ik had destijds wel een slecht gevoel over het vriendje dat ze had. Hij was te mooi – net een fotomodelletje – en te gelikt, te slijmerig. Maar ik had nog nooit van het fenomeen loverboy gehoord en dacht: het zal wel loslopen.”

Paaien
Maar Angelique werd lastiger. “Ze kwam vaak te laat thuis, spijbelde van school, nam afstand van mij. Maar ik dacht dat ze gewoon een lastige puber was. Dat ze door dat vriendje werd gedwongen om de hoer te spelen, ontdekte ik pas toen ze met de politie in aanraking kwam.” Dat bleek toen al maanden aan de gang te zijn. “Die jongens zijn zo geraffineerd; ze weten precies wat de zwakke plek is van een meisje, hoe ze haar kunnen paaien en haar zover kunnen krijgen verschrikkelijke dingen voor hem te doen. Ook Angelique is gebrainwasht.”

Jeugdgevangenissen
Anita heeft een lange weg afgelegd met haar dochter. “Van maatschappelijk werkers tot internaten tot jeugdgevangenissen. Dan stond ik daar weer met een tas kleren voor mijn dochter voor de poort. Alles heb ik geprobeerd om Angelique te helpen, echt alles. Soms kwam ze weer thuis wonen en leek het beter te gaan; dan ging ze bijvoorbeeld weer een tijdje naar school, maar het lukte me niet haar vast te houden en toen ze eenmaal 18 was, kon ik haar geen behandelingen of andere hulp meer opleggen.”

Lees ook:   Moeders die slaan! :o

Vrijwillig
Inmiddels werkt Angelique vrijwillig. “Maar de vraag is hoe vrijwillig dat is. Ze is zo beschadigd, heeft zo vaak te maken gekregen met bedreigingen, verkrachtingen en andere ellende. Een keer liep ze weg uit een jeugdinternaat met een jongen die daar ook zat. Ze dacht dat die jongen verliefd op haar was, maar ze werd opgesloten boven een belwinkel en dagenlang door een groep mannen verkracht. Na inschakeling van het programma Vermist vond ik haar terug, volledig gebroken. Haar eigenwaarde is kapot gemaakt. Het dieptepunt was een paar jaar geleden, toen ik haar vond achter een raam op de Amsterdamse Wallen en ze alleen met me wilde praten als ik daarvoor betaalde. Ik heb het gedaan, maar ik stond tegenover een vrouw die door drugsgebruik totaal verdwaasd was. Een horrorverhaal. De laatste tijd hebben we weer iets vaker contact, maar het gaat moeizaam. Toch zal ik het lijntje met haar altijd proberen vast te houden; ik ben haar moeder.”

Voor meer informatie over de stichting van Anita: https://www.stoploverboys.nu/nl/

Gerelateerde artikelen

Back to top button