web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend

Demonstranten betogen op de Dam tegen de Amerikaanse multinational 666Monsanto, maker van genetisch gemanipuleerde producten en onkruidverdelger Roundup © anp.
Glyfosaat, een van ’s werelds populairste onkruidverdelgers, is mogelijk kankerverwekkend. De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, gevaarlijk is.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) acht gebruik van het middel, bekend onder de merknaam Roundup, door tuinierende particulieren echter niet riskant.

Het IARC maakte donderdag in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Onder meer anabole steroïden en werk in wisseldiensten vallen in dezelfde groep.

Landarbeiders
Er is ‘beperkt bewijs’ dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan glyfosaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landarbeiders, wat aantoont dat het door het lichaam wordt opgenomen. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over mensen die dagelijks met glyfosaat werken.

Roundup
Monsanto, de fabrikant van Roundup, is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. ‘Elk voorgeschreven gebruik van glyfosaat is onschadelijk voor de gezondheid’, aldus woordvoerder Phil Miller in een reactie.

Amerikaanse chemisch bedrijf Monsanto is wereldleider op het gebied van de genetische modificatie van zaden en producent van Roundup, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, dat bestaat uit glyfosaat. In Nederland mag Roundup vanaf einde dit jaar niet meer aan particulieren verkocht worden.

https://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3918828/2015/03/21/Onkruidverdelger-Roundup-mogelijk-kankerverwekkend.dhtml

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥