web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Kabouters: Welke geheimen hebben de oudste mensen van Rusland achtergelaten?

Happy New GIF - Happy New Year GIFsEr zijn fascinerende legendes over kabouters, niet alleen in de buitenlandse folklore: Permiërs zijn bekend met verhalen over de Chud-mensen, die diep onder de grond leven. Sporen van soortgelijke oude stammen zijn ook gevonden in andere regio’s van het land. Over mysterieuze kleine mensen – in het materiaal van RIA Novosti.

“Gevlucht voor de witte koning”
In de Perm-outback hoor je nog steeds verhalen over hoe vreemde stemmen, snikken en gekreun uit de grond komen. “Het is allemaal een wonder”, leggen de lokale bewoners uit.

 

Dergelijke legendes bestaan ​​al eeuwen. Er wordt aangenomen dat de Chud de inheemse bevolking van het Perm-gebied is , die hun eigen, onbegrijpelijke taal sprak. Ze waren klein, als kabouters, en hadden lichte ogen.

In sommige legendes wordt gezegd dat dit volk oorlogszuchtig is, vaak vocht met hun buren. Andere legendes daarentegen noemen kleine mensen vredelievend.
Ze leefden voornamelijk in bossen en grotten. Ze stonden bekend als bekwame mijnwerkers, en daarom ontstond de overtuiging: de Chud is fabelachtig rijk. Tot nu toe heeft niemand dit kunnen verifiëren.

Een van de mythen zegt dat de Chud op mysterieuze wijze verdween toen witte berken op zijn land begonnen te groeien. Een oude voorspelling zei: na deze boom zullen blanken met hun koning komen en nieuwe ordes vestigen.
Toen groeven de kleine mannen gaten, plaatsten pilaren, bedekten ze met daken en legden er grote stenen bovenop. Daarna sneden ze de steunen door en begroeven zichzelf levend samen met de schatten.

Daarom komen er van tijd tot tijd nauwelijks hoorbare stemmen uit de ondergrond. En sindsdien heeft niemand het monster gezien.

Lees ook:   Handgeschreven versie van de Bijbel bewijst compleet werk van fictie

Wetenschappers proberen al eeuwenlang om erachter te komen wat voor soort mysterieuze mensen ze zijn en of ze echt hebben bestaan.
De vroegste schriftelijke bronnen zijn schrijversboeken uit de 17e eeuw. Het vermeldt de Chud-nederzettingen in de buurt van Salt Kama en Kungur.
De Russische reiziger uit de 18e eeuw, Ivan Lepekhin, die die plaatsen bezocht, beschreef de overblijfselen van woningen als ‘grote dug-outs met openingen als deuren’.
Toegegeven, hij heeft ook nog een ander record – dat dergelijke structuren te vinden zijn “niet alleen in het Perm-land, maar ook in de provincie Arkhangelsk en onder de Samojeden” (moderne regio Taimyr en Tyumen ) .

Nu al hebben Russische archeologen sporen van Tsjoed gevonden in andere regio’s. In 2011 ontdekte een expeditie van het Instituut voor Archeologie van het Noorden een ongebruikelijke structuur in de Yamal-baai van Nakhodka .

Uitzicht op de Oeral-taiga vanaf de top van de berg Polyudov Kamen in het Perm-gebied
“Van de zijkant zag de constructie eruit als één grote heuvel. In feite waren het zes kleine dugouts die met elkaar verbonden waren door een gemeenschappelijk dak. Het dateert uit ongeveer de 12e-13e eeuw”, zegt Oleg Kardash, kandidaat voor historische wetenschappen, de expeditie leider.

Volgens lokale Nenets-legendes werden dergelijke huizen gebouwd door Sikhirta, die ooit ver van de zee naar Yamal kwam. Volgens de beschrijvingen lijken deze mensen precies op Chud.

Sikhirta leidde een eenzaam leven, jaagde op wilde dieren, was klein van stuk, met heldere ogen. En het meest interessante is dat ze op een gegeven moment ook spoorloos verdwenen zijn. Ondergronds gegaan, zoals de Nenets verzekeren.
Het is opmerkelijk dat de legendes duidelijk de historische feiten weerspiegelen. In de 15e-16e eeuw onderwierp Moskou, dat aan kracht won , actief de uitgestrekte noordelijke landen.

Lees ook:   Abydos-tempelcomplex en de verloren stad van het hiernamaals

In 1472 maakte Ivan III een reis naar Cherdyn, de hoofdstad van het Perm-vorstendom. Meer dan honderd jaar later markeerde de beroemde veldtocht van Yermak het begin van de Russische verovering van Siberië. Als gevolg hiervan werden veel volkeren in het noorden gedwongen te migreren. En de kronieken noemen ze niet meer.
Wij zijn hen niet
The Tale of Bygone Years zegt dat, naast andere stammen van Noordwest-Rus, de Varangianen eerbetoon oplegden aan de Chud. En andere kronieken zeggen dat prins Yaroslav de Wijze in 1030 “een wonder ging bestrijden”, de stad Yuryev won en stichtte.

Het blijkt dat het leefgebied van de mysterieuze mensen niet beperkt was tot het Perm-gebied? Experts antwoorden ja en nee.

“Feit is dat Chud in het Russisch dezelfde betekenis heeft als alien, alien. Dat was de naam van degenen die een andere taal spraken. Dat wil zeggen, ze verzetten zich tegen zichzelf”, legt het hoofd van de afdeling Oude en Middeleeuwse Geschiedenis van Rusland uit van de Perm State Humanitaire en Pedagogische Universiteit Alexei Sarapulov.

In de loop van de kerstening van het noorden werden de zelfnamen van veel lokale stammen gewoon vergeten – en verscheen de collectieve etnoniem Chud.
Volgens het meest redelijke standpunt zou deze naam de Fins-Oegrische stammen kunnen verbergen die uit het noorden kwamen – de voorouders van de moderne Komi-Permyaks, Khanty en Mansi.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien