web analytics
...
GeschiedenisRH Negatief - Anunnaki - Geloof

Geweldige documentaire 2017 Gilgames geschiedenis over het oude Mesopotamië de Sumeriërs

Beste documentaire 2017 Gilgames geschiedenis over het oude Mesopotamië de Sumeriërs   is de semi-mythische koning van Uruk, vooral bekend van The Epic of Gilgamesh
(geschreven ca. 2150-1400 vGT), het grote Sumerische/Babylonische poëtische werk dat 1500 jaar vóór het schrijven van Homerus dateert en staat daarom als het oudste stuk epische westerse literatuur.
Gilgamesj’s vader was de priester-koning Lugalbanda (die voorkomt in twee gedichten over zijn magische vermogens die dateren van vóór Gilgamesj) en zijn moeder de godin Ninsun (de Heilige Moeder en Grote Koningin) en bijgevolg was Gilgamesj een halfgod die zou een uitzonderlijk lang leven hebben geleefd (de Sumerische koningslijst vermeldt zijn regering als 126 jaar) en over bovenmenselijke kracht te beschikken.

Bekend als ‘Bilgames’ in het Sumerisch, ‘Gilgamos’ in het Grieks, en nauw verbonden met de figuur van Dumuzi uit het Sumerische gedicht The Descent of Inanna, wordt Gilgamesj algemeen aanvaard als de historische 5e koning van Uruk wiens invloed zo diepgaand was dat mythen over zijn goddelijke status rond zijn daden ontstonden en uiteindelijk culmineerden in de verhalen gevonden in Het Gilgamesj-epos.

In het Sumerische verhaal van Inanna en de Huluppu-boom, waarin de godin Inanna een lastige boom in haar tuin plant en haar familie daarbij om hulp vraagt, verschijnt Gilgamesj als haar trouwe broer die haar te hulp komt.

In dit verhaal plant Inanna (de godin van liefde en oorlog en een van de machtigste en meest populaire Mesopotamische godheden) een boom in haar tuin in de hoop er ooit een stoel en bed van te maken. De boom wordt echter aangetast door een slang aan de wortels, een vrouwelijke demon (lilitu) in het midden, en een Anzu-vogel in zijn takken. Wat er ook gebeurt, Inanna kan zichzelf niet van het ongedierte bevrijden en roept daarom haar broer, Utu, de god van de zon, om hulp.

Lees ook:   Verklaringen mensen soorten

Utu weigert maar haar pleidooi wordt gehoord door Gilgamesj die zwaar bewapend komt en de slang doodt. De demon en de Anzu-vogel vluchten dan en Gilgamesj, nadat hij de takken voor zichzelf heeft genomen, geeft de stam aan Inanna om haar bed en stoel van te bouwen. Dit wordt beschouwd als de eerste verschijning van Gilgamesj in heroïsche poëzie en het feit dat hij een machtige en machtige godin uit een moeilijke situatie redt, toont de hoge achting waarin hij zelfs al vroeg werd gehouden.

De historische koning kreeg uiteindelijk een volledig goddelijke status als een god. Hij werd gezien als de broer van Inanna, een van de meest populaire godinnen, zo niet de meest populaire, in heel Mesopotamië. Gebeden die op kleitabletten zijn gevonden, spreken Gilgamesj in het hiernamaals aan als een rechter in de onderwereld die qua wijsheid vergelijkbaar is met de beroemde Griekse rechters van de onderwereld, Rhadamanthus, Minos en Aeacus.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept