...
Geschiedenis

Sultane van het speelgoed

De sultan van speelgoed - Last Minute Saturday News | STEREr was eens een dochter van Dürrüşehvar Sultan, de schoonheid van Abdülmecid genoemd, haar vader was de laatste kalief van het Ottomaanse rijk.

De kleine prinses was zo schattig en goedhartig dat ze speelgoed van over de hele wereld kreeg. Laten we alleen eens kijken naar het speelgoed van de sultane en het verhaal uit het Palace Collection Museum.

Speelgoed is de droom van elk kind … Jaren gaan voorbij, het tijdperk van spelen loopt op den duur ten einde, maar ze slagen er altijd in om nieuw te blijven in onze herinneringen. Ze worden herinnerd alsof ze waren, waar we ze gisteren hebben achtergelaten, alsof we ze nooit zijn kwijtgeraakt. Sommigen van ons hebben nog een oude een babypop, sommigen een speelgoedtrein, sommigen denken nog eens terug aan hun eerste rode fiets. Het zijn vaak allemaal gelukkige herinneringen, de samenvatting van onze jeugd.

In het Istanbul Palace Collection Museum zijn het speelgoed en de educatieve gereedschappen en uitrusting te zien die Dürrüşehvar Sultan, de dochter van de laatste kalief Abdülmecid, tot de leeftijd van 10 jaar gebruikte. We spraken over de collectie van Dürrüşehvar Sultan met Ayşe Fazlıoğlu, het hoofd van het kleine waterpaviljoen van de Nationale Paleizen, pal naast de Beşiktaş-Kadıköy-pier.

De naam van de dochter van Abdülmecid, de laatste kalief van de Ottomaanse dynastie, die op 26 januari 1914 in Üsküdar Icadiye werd geboren, is Dürrüşehvar. De grootvader van Dürrüşehvâr is sultan Abdülaziz, wat parel voor de sjah betekent.

Oyuncakların sultanı

De schoonheid van Dürrüşehvar gaat verder dan de paleismuren. De sultane verbleef in het Mecid Efendi Mansion, waar zij werd geboren, tot de leeftijd van vier, en in het Veliahd-kantoor van het Dolmabahçe-paleis tot de leeftijd van acht. Omdat haar vader de kalief is, gaat haar leven voorbij in het paleisgedeelte van Dolmabahçe. Zij woonde in het paleis tot de afschaffing van het kalifaat en de verdrijving van de leden van de dynastie. De spellen en trainingsgereedschappen en uitrusting van Dürrüşehvâr Sultan, die tot de leeftijd van 10 in de gangen van Dolmabahçe liep, worden één voor één geteld en na vertrek op zolder gestopt. Ayşe Fazlıoğlu, aan het hoofd van het team, die al 93 jaar op zolder slaapt, geeft de volgende informatie: Het is niet precies bekend wie de meubels in de paleizen heeft gebruikt. Het behoort tot de dynastie, de eigenaar is niet bekend. Maar we weten zeker dat de spellen en trainingstools van Dürrüşehvar Sultane 100 procent van haar zijn. Omdat we haar eigen geschriften, handtekening en aantekeningen van zijn leraren als documenten hebben. De collectie omvat notitieboekjes, verhalenboeken, schilder- en muzieknotitieboekjes, een afbeeldingenpalet en boeken gesigneerd door belangrijke dichters uit die periode.

We zien dat hij het Turkse volkslied in haar eigen handschrift die zij op sommige van die notitieboekjes schreef. In één notitie in een notitieboekje zien we dat een leraar haar een ​​felicitatiebericht schreef voor de Sakarya-overwinning. Er zijn afbeeldingen van maatbekers voor vloeistoffen, verschillende kaarten en aardrijkskundeboeken, en zelfs het skeletstelsel gerelateerd aan anatomie. Maar het belangrijkste is dat Sultane een wekelijks cursusrooster heeft, dat regelmatig wordt vastgelegd. In dit programma kun je zien welke lessen bij welke docent en hoeveel uur van maandag t / m zaterdag. Op vrijdag worden er lessen van een halve dag gehouden. We begrijpen dat het curriculum van de sultane door haar vader, Abdülmecid Efendi, werd opgedeeld met de volgende opmerking: vandaag kan de cursus niet worden gehouden omdat de sultane van de kalief zal schilderen.

De sultane, die elke les alleen en van afzonderlijke leraren neemt, wordt vaak samengebracht met belangrijke schrijvers uit die periode, zoals Abdülhak Hamit Tarhan. Veel belang wordt gehecht aan de opvoeding van de sultane. Er zijn boeken van belangrijke schilders zoals Ruhi Arel in zijn bibliotheek, waar ze technische informatie geven.

Fazlıoğlu zegt dat de favoriete les van Dürrüşehvar Sultan handwerken is, en vervolgt zijn woorden als volgt: Sultan is een typisch meisje. We begrijpen dit uit de aantekeningen van zijn leraar, Kemal Bey. Een briefje zegt bijvoorbeeld: “U moet voorzichtiger zijn, mevrouw, mevrouw.” Het briefje heeft een zeer hoog respect en de autoriteit van een leraar. De Sultane neemt deze aantekeningen serieus en werkt. Omdat hij in een andere notitie zegt: “Ik zag je succesvoller”. Fazlıoğlu, die vroeg of de sultane was gestraft voor de lessen, merkt het volgende op: De kinderen van hovelingen hadden niet de luxe om verwend en lui te zijn. Zij had grote verantwoordelijkheden. Er is geen straf, het wordt herhaald. We zien bijvoorbeeld dat het wordt herhaald als ze niet mooi schrijft. In een document weten we dat het salaris van de sultan is verhoogd vanwege hun succes dat jaar. Met name het bewustzijn van de nationale geest is erg belangrijk. Er worden kaarten gemaakt om hun land te promoten. Er zijn trainingen over de hele wereld. Tegelijkertijd worden zeker meerdere talen onderwezen door buitenlandse leraren.

Lees ook:   De Anunnaki kwamen van Mars

Het geheim in blauwe ogen

Dürrüşehver Sultan

Ook al was ze een sultane, ze was een meisje. Babypoppen waren natuurlijk haar meest favoriete speelgoed. Fazlıoğlu zei: “De ogen van de porseleinen pop van de sultane waren naar binnen gegaan. We onderzochten de baby van het merk, tot de plaats waar het werd geproduceerd en de serie. “Toen we het hoofd verwijderden om de ogen te repareren, merkten we dat het speelgoed in het verleden was gerepareerd”, zegt hij. Fazlıoğlu legt uit dat weesmeisjes vanuit Darüleytam naar het paleis zijn gebracht om de sultane te spelen, en geeft de volgende informatie: Aangezien er een groot leeftijdsverschil is met haar broer Ömer Faruk Efendi, speelt zij ook met zijn dochter Nilüfer Sultane. Zoals elk kind maken ze ook speelgoed voor zichzelf in huis.

Bewegende poppen 

Terwijl hij uitlegde dat ballonnen tot de favoriete dingen van de sultane behoorden en dat ballonnen vaak voor het paleis werden gekocht, zei Fazlıoğlu: “Ballon voor onze meester mini-mini-sultan” staat in het uitgavenboek van de kalief. Ook hier zien we dat de sultane geliefd was bij de ambtenaren in het paleis. Onder het speelgoed van Sultan bevindt zich zowel traditioneel speelgoed als hooggekwalificeerd, door technologie gebruikt, degelijk, mechanisch en bewegend speelgoed dat in Europa is gekocht. In Üsküdar werd destijds bijvoorbeeld speelgoed geproduceerd. Er zit ook een meubelset in de collectie. Ik denk dat het in Üsküdar is geproduceerd in termen van materiaal en kwaliteit en daar is gekocht. In het speelgoed zit een beweegspel, een damspel dat zelfs volwassenen kunnen gebruiken. Zo erg zelfs dat het een tijdje een zeer modieus spel in de wereld wordt. Maar onze sultane besteedde niet veel aandacht aan hem. Omdat de platen niet erg beschadigd zijn en er nog als nieuw uitzien ”, zegt hij.

Bron

 

 

WIE IS DÜRRÜŞEHVAR SULTAN?

Dürrüşehvar Sultane werd geboren op 26 januari 1914 in Istanbul. Omdat haar naam een heel mooie betekenis heeft, zoals “een parel voor de Shahs” , is ze ook een legendarische schoonheid, ze leek net op een pop.

Dürrüşehvar Sultan - Wikiwand

Dürrüşehvar Sultane, die in januari 1914 werd geboren in het landhuis van de laatste kalief Abdülmecid in Çamlıca en haar jeugd doorbracht in het Dolmabahçe-paleis, voldeed niet aan de wet van de TBMM inzake de afschaffing van het kalifaat van 5 maart 1924 en de wet op de ballingschap van de Ottomaanse dynastie. na een tijdje werd zij gedwongen met het gezin naar buiten Turkije te gaan. Ze woonden een tijdje in Zwitserland, vestigden zich daarna in Nice, Zuid-Frankrijk, en bleven daar wonen.

Dürrüşehvar Sultane schreef een boek met de naam “Doğan”, dat zij over haar herinneringen vertelde en in 1947 in Hyderabad publiceerde, maar dat tegenwoordig uiterst zeldzaam is. Toen zij voor het  ballingschap in 1924 in Istanbul woonde, was haar volledige naam en titel “Staatseigendom Hatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultane Aliyyetü’ş-Şan”. Met het -avondgezin-?  van 5 maart 1924, waarin de gevoelens met geweld uit Turkije werden verbannen, legde de aard van het boek uit:

‘Waar gingen we heen? Misschien een onherstelbare ramp, misschien in de richting van de aanhoudende, pijnlijke dagen in het buitenland … Met deze plotselinge klap was al mijn hoop gebroken en waren de felle lichten van geluk gedoofd.

Ik trok me terug in een donkere hoek en probeerde de herinneringen aan die rampzalige dagen met tranen uit te wissen. We nemen afscheid van het geliefde huis van onze voorouders en lieten de sluimerende haard van de Ottomaanse familie die zeven eeuwen regeerde achter ons en de troon van de genieën die de Turkse geschiedenis met glorie vulden.

Ik raapte een kiezelsteen van de grond op als laatste herinnering aan mijn geboorteplaats. Ik bracht mijn eerste nacht in het buitenland door zonder slaap, denkend aan de goede tijden van ons leven … “

 

Dürrüşehvar Sultan, de kleinzdochter van de Ottomaanse sultan Abdülaziz, dochter van de laatste kalief Abdülmecid Efendi en de oudste sultan van de Osmanoğlu-familie, stierf op 7 februari 2006 in Londen. Dürrüşehvar Sultane, de laatste overlevende van de eerste generatie van de Ottomaanse afkomst, was 92 jaar oud toen ze stierf.
Dürrüşehvar Sultane, die in 1931 trouwde met de zoon van de rijkste heerser ter wereld, Hyderabad Nizam, en de titel van “Prinses van Berar” ontving, werd begraven op Brookwook Muslim Cemetery in Londen.

We herinneren haar met respect en genade Dürrüşehvar Sultan - Wikiwand

Gerelateerde artikelen

Back to top button