web analytics
11:11 Dubbele getallen

Archeologische schok? Experts vinden oude tempel waar de Ark van verbond ooit was

Archeologische schok? Experts vinden oude tempel waar de Ark van verbond ooit was

An artists rendering of the Ark of the Covenant 780x405 1 AnGel-WinGs.nl
Experts hebben uitgelegd dat dit een zeldzaam geval is waarin ze een bijbelverhaal kunnen combineren met een echte, archeologische ontdekking.

Een tempel die dateert uit de 12e eeuw voor Christus – een tijd waarin de Israëlieten en de Filistijnen in oorlog waren – is opgegraven door experts die ongelooflijke, historische resultaten opleveren die mogelijk rechtstreeks verband houden met de Ark van het Verbond.

De 3.100 jaar oude tempel, gelegen in de buurt van Beit Shemesh, wordt verondersteld veel aanwijzingen te verbergen over de beroemde Ark van het Verbond.

De site, gelegen op  niet meer dan 20 kilometer ten westen van Jeruzalem, is sinds 2012 opgegraven door wetenschappers. De archeologische vindplaats heeft echter pas nu een opvallende, historische ontdekking opgeleverd: een stenen tafel die lijkt op de verhalen  waarop ooit de Ark van het Verbond stond, een oud apparaat waarvan wordt aangenomen dat het de tien geboden heeft ondergebracht die Mozes op de berg Sinaï heeft ontvangen, meldt The Jerusalem Post.

De stenen tafel werd ontdekt in een structuur waarvan wordt aangenomen dat het een oude tempel was. Nu zijn alleen de overblijfselen van de tempels zichtbaar, die tonen dat ze muren van 8,5 meter lang hebben en waarvan de punten in lijn waren met de kardinale punten.

Het beschikt ook over twee grote concave stenen die waarschijnlijk werden gebruikt voor plengoffers. Onder de archeologische overblijfselen hebben de onderzoekers ook aardewerkfragmenten en dierlijke botten teruggevonden, indicatief voor rituele activiteiten in de structuur.

Lees ook:   In Kosovo is een transformator gevonden die 20.000 jaar oud is

“Er is veel bewijs dat dit inderdaad een tempel was,” vertelde Prof. Shlomo Bunimovitz van de Universiteit van Tel Aviv aan Haaretz.

“Als je naar de structuur en de inhoud kijkt, is het heel duidelijk dat dit geen standaard huiselijke ruimte is, maar iets speciaals.”

De massieve stenen tafel is de grootste ontdekking: de massieve dolmen-achtige plaat staat op twee kleinere rotsen .

Ancient stone table 1536x1011 1 AnGel-WinGs.nl
“In het begin dachten we dat het een massebah was die omgevallen was”, legt archeoloog Dr. Zvi Lederman uit, die de opgraving leidt.

“Maar al snel beseften we dat het een tafel moest zijn.”Reachers merken op dat de ontdekking van groot belang is omdat het aansluit bij het historische tijdsbestek van de grote steen waarop de ark van het Verbond zou zijn geplaatst toen het naar Beit Shemesh werd getransporteerd nadat het door de Filistijnen was teruggestuurd, zoals beschreven in het boek Samuël :

“Nu de mensen van Beth Shemesh maaiden den tarweoogst in het dal; en hieven hun ogen zagen zij de ark en verblijdden zich, om het te zien. Toen kwam de wagen [gezonden door de Filistijnen] in het veld van Jozua van Beth Semes en bleef daar staan; er was een grote steen. Dus splitsten ze het hout van de kar en boden de koeien aan als een brandoffer aan de Heer. De Levieten namen de ark van de Heer en de bijbehorende kist neer, waarin de voorwerpen van goud waren, en legden ze op de grote steen.

De tempel werd verwoest, ergens in het midden van de 12e eeuw voor Christus. Dat zijn de aardewerkfragmenten die in het gebouw zijn ontdekt en waaruit duidelijk blijkt dat ze aan stukken zijn geslagen.

Lees ook:   De geschiedenis van rood haar

Terwijl archeologische opgravingen onderweg waren, moesten de onderzoekers zich een weg banen door een dikke laag waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het as was, maar uiteindelijk bleek te zijn gegraven door dieren. Dit is een bewijs dat nadat het gebouw was veroverd, het in een stal was veranderd.

“Dit zou een zeldzaam geval zijn waarin we het bijbelverhaal kunnen combineren met een archeologische vondst”, legt Lederman uit.

Ondanks de opwindende ontdekking is het moeilijk om de steen (waarop de Ark van het Verbond wordt geplaatst) direct te koppelen aan iets dat de Bijbel noemt, omdat het tot een dergelijke conclusie bijna onmogelijk is om archeologisch te bewijzen.

De onderzoeker doet afstand van het verbinden van de steen met de ark vanwege een paar inconsistenties tussen het verhaal en het bewijsmateriaal: de steen zou zich in een uitzicht en niet in een tempel bovenop een telefoon bevinden.

De Bijbel is ‘geen historisch document, maar een ideologisch document’, legde Bunimovitz uit.

“Maar in elk ideologisch verhaal, als je wilt dat het wordt geloofd en geaccepteerd, moet je enkele echte elementen invoegen.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button